Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nadciśnienie i wypadanie płatka zastawki mitralnej a bieganie

Gość asas

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, od około 2 lat choruję na nadciśnienie. Nie było ono jakoś mocno wygórowane, max.150/90.Teraz kształtuje się na poziomie ok. 130/70. Obecnie biorę betaloc zok50, który pomaga mi równiez w drugim schorzeniu, a mianowicie-wypadanie płatka zastawki mitralnej z nieistotną niedomykalnością I stopnia. Musze przyznać, że często płatek mi się odzywa tzn.mam np. dodatkowe skurcze, czy bóle klatki piersiowej. Po tym wstępie chciałem zapytać, czy w mojej sytuacji są jakieś przeciwskazania do biegania (amatorskiego)? poza tym chciałbym się trochę wyrzeźbić dlatego robię pompki i brzuszki. Może się to negatywnie odbić na moim zdrowiu? siłownię raczej sobie podaruję, chyba że nie ma przeciwkskazań, to również proszę o info. Dodam jeszcze, że od wielu lat (obecnie mam 23) gram w piłkę nożną (w amatorskim klubie). Z góry dziękuję za pomoc.pozdrawiam
Czesć. Też mam wypadanie płatka o którym dowiedziałem się ponad rok temu. Trenowałem na siłowni przez pare ładnych lat i nic mi się nie działo, a ćwiczyłem naprawdę mocno. Obecnie od momentu pojawienia się objawów musiałem zrezygnować nawet z lekkiego ćwiczenia bo ból jest zbyt mocny. Jeśli ciśnienie jest ok i nie występują np. bóle w klatce czy plecach można sobie lekko ćwiczyć. Najlepiej skonsultować to z kardiologiem, ale ćwiczenie z większymi ciężarmi bym se odpuścił.