Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wymiana zastawki trójdzielnej i mitralnej przy wtórnym nadciśnieniu płucnym

Gość agnieszkat

Rekomendowane odpowiedzi

Gość agnieszkat
Proszę o informacje nt. wymiany zastawki trójdzielnej i mitralnej. wnioski z echa mojej mamy są takie: istotna niedomykalność mitralna i wtórna trójdzielna z wtórnym nadciśnieniem płucnyn. znaczne powiększenie obu przedsionków. zachowana funkcja skurczowa niepowiększonej lewej komory. migotanie przedsionków. boję się :(
Witam Panią, ja żyję z wymienioną zastawką trójdzielną już 10 lat. Wszystko jest ok, wysiłek jest nawet wskazany, mogę jeździć, biegać i normalnie żyć. Oprócz tego że zastawka cyka jest wszystko w porządku. Oczywiście wszystko zależy kiedy operacja zostanie wykonana tzn w którym momencie. Lekarz mówił że jeśli z powodu niedomykalności serce się powiększyło na tyle że po operacji wróci do swoich rozmiarów to wszystko powinno być ok. Jeśli jednak przekroczyło granicę powiększania komory może ulec uszkodzeniu, wtedy już nie wraca do poprzednich rozmiarów więc może np byc odczuwalne zmęczenie. Proszę się nie bać, szybko wraca się do zdrowia i żyje się dalej :) Pozdrawiam