Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Maxymalna norma Gradient Max i aorty wstępującej oraz pierścienia aortalnego

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie. Umieszczałam juz gdzies tu swoje wyniki echo sprzed 3 lat,ale że martwiłam sie tymi kłuciami byłam dziś na echu serca i oto mój wynik : Ps najbardziej mnie martwi Gradient Max w Zastawce aortalnej i pierscien aorty i aorta wstepująca.3 lata temu miałam Gradien : 5,5 pierscien 27mm a aorte wstepujaca 30mm teraz widzę ze pozmieniało sie :-( mam 27 lat,ponoc wiek tez ma sie do wyniku LEWA KOMORA: 44/28mm PRZEGRODA MIĘDZYKOMOROWA: 9/15mm ruch przegrody zbieżny FW : 66% LEWY PRZEDSIONEK: 28mm ZASTAWKA AORTALNA Pierścień aortalny : 24mm separacja płatków: 18mm Aorta wstepująca:32mm Gradient max: 11,3 śr.: 6,4mmHg Fala zwrotna nieobecna Płatki-opis zmian : cienkie ZASTAWKA MITRALNA: Gradient max: 3,7 śr.: 2,2mmHg Fala zwrotna: nieobecna Pow.ujścia: 3,8cm Płatki-opis zmian : cienkie ZASTAWKA PŁUCNA: Gradient max: 5,6 śr.: 3,8 mmHg Fala zwrotna: nieobecna Płatki-opis zmian : cienkie ZASTAWKA TRÓJDZIELNA : Gradient max:2,8 zr: 1,7 mmHg Fala zwrotna śladowa A O TO WYNIKI ECHO SPRZED 3 LAT : LEWA KOMORA: 53/38 mm PRZEGRODA MIĘDZYKOMOROWA: 7/10mm ruch przegrody zbieżny FW : 60% LEWY PRZEDSIONEK: 32mm ZASTAWKA AORTALNA Pierścień aortalny : 27mm separacja płatków: 18mm Aorta wstepująca:30mm Gradient max: 5,5 śr.: 3,5mmHg Fala zwrotna nieobecna Płatki-opis zmian : cienkie ZASTAWKA MITRALNA: DE: 22mm FF: 129mm/s Gradient max: 4,5 śr.: 0,9mmHg Fala zwrotna: nieobecna Pow.ujścia: 3,2 Płatki-opis zmian : cienkie ZASTAWKA PŁUCNA: Gradient max: 3 śr.: 1,5 mmHg Fala zwrotna: nieobecna Płatki-opis zmian : cienkie ZASTAWKA TRÓJDZIELNA : bez zmian