Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wypadanie płatka zastawki dwudzielnej

Gość gocha

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam 18 lat i niemal rok temu stwierdzono u mnie niewielkie wypadanie płatka zastawki dwuściennej - zespół Barlowa. Pierwsze bóle w klatce piersiowej odczuwałem już w gimnazjum, potem były bóle np. lewej ręki. Kiedyś zrobiłem EKG i prześwietlenie klatki piersiowej - wszystko OK. Rok temu, w kwietniu, miałem bardzo silny ból w klatce piersiowej, zabrało mnie ze szkoły pogotowie. Zrobiono mi wówczas (w trakcie trwania bólu) EKG, zmierzono ciśnienie i temperaturę. Jedynie temperatura była podwyższona. Lekarz pierwszego kontaktu po osłuchaniu zdiagnozował właśnie ZB. Od tego czasu biorę magnez oraz Propranolol, trzy razy dziennie po jednej tabletce 10mg. W czerwcu miałem zrobione badanie echa serca, które potwierdziło tę wadę. Przez pewien czas czułem się nawet dobrze, bóle jakby się zmniejszyły. Jednak od około pół roku znowu mam pewne bóle w klatce piersiowej, takie jak wcześniej. Czasem czuję ucisk w klatce piersiowej. Innym razem czuję kłucie, nie tylko serca, ale w różnych częściach klatki piersiowej. Trwa ono zazwyczaj chwilę. Czasami czuję ból serca, jakby ktoś je *ściskał*. Czuję także niekiedy pieczenie pod mostkiem albo w takim charakterystycznym dołku na samym końcu mostka tuż nad brzuchem. Ostatnio mam także dziwny ból w klatce piersiowej, także klujący, ale co ciekawe, pojawia się pod dwóch stronach mostka w tym samym momencie (pod samym mostkiem nie boli) - kłuje mnie w dwóch punktach po dwóch stronach mostka, tak na wysokości sutków. Czasem również czuję się osłabiony. Nie wiem czy te wszystkie objawy to wynik wady mojego serca. Dodam, że ciśnienie mam niskie, najwyżej 110/80, czasem 100/70 (chyba to wynik działania propranololu). Tętno w normie ok. 70/min. Często bardzo się niepokoję, kiedy łapie mnie ból, tym bardziej, że są to bóle zróżnicowanego rodzaju. Bóle występują właściwie codziennie i to kilkakrotnie. Kiedyś złapał mnie dość silny ból i osłabienie na próbnej maturze z polskiego, dodatkowo pojawił się lęk, nie chciałem wychodzić, żeby nie robić zamieszania i jakoś przeszło. Zastanawiam się, czy moje dolegliwości to wynik tylko zespołu Barlowa, czy mogą to być objawy czegoś innego. Zastanawiam się, może to nerwica? Od czasów podstawówki strasznie się denerwowałem w sprawie szkoły, co prawda miałem oceny bardzo dobre, niestety kosztem zdrowia, bo zły wynik w zadaniu z matematyki kosztował mnie mnóstwo złości i nerwów. Od roku staram się stresować i denerwować mniej, ale cóż zbliża się matura i studia i tego nie będzie się dało uniknąć. Mój ból po dwóch stronach mostka sugerowałby może jakieś choroby płuc, oskrzeli, no nie wiem...? W czwartek idę do kardiologa, ale pewnie powie mi, że to normalne, a ja znowu mam się męczyć z bólami i niepokoić? Co o tym sądzicie? PS. Wyniki EKG, Echa serca są z wiosny zeszłego roku.
Gość AngieAngel
Hej mam 22 lata i dzisiaj wykryto u mnie wypadanie płatka.... mam kilka pytań do was... po pierwsze skąd to sie bierze -nigdy nie miałam problemów z sercem co prawda mam napięciowe bóle głowy i ogólnie mam problemy ze stresem ale ten ból serca mnie momentami przeraża.... Kolejne pytanie to :mam kilka kolczyków m.in w języku i nad wargą itp. czy sądzicie że powinnam wyjąć je czy to nie potwierdzone że może dojść do jakiegoś zakażenia krwii i pogorszenia choroby??? Pozdrawiam
Gość Wojtek83
cześć AngieAngel. Pierwsze pytanie- napięciowe bóle głowy mogą występować przy wypadaniu płatka wiem bo je miałem, a stres tylko nasila ten stan. Skąd się to bierze?? naukowcy sami do końca nie wiedzą. Prawie wszyscy mówią, że to taka uroda serca tak jak np. odstające uszy czy długi krzywy nos z tym że czasami ta nasza natura powoduje przykre dolegliwości, które komplikują życie. Również mam kłopoty ze stresem to typowe dla osób z wypadaniem płatka. Podobno ludzie spokojni, opanowani nawet jeśli maja barlowa to nigdy się nie dowiedzą o tym bo nie zostanie uaktywniony. Te bóle serca bywają przerażające, ale raczej nie są grozne chociaż mam je od dawna to sam się czasami boję. Drugie pytanie- Na pewno istnieje większe prawdopodobieństwo zakażenia niż u osoby bez wypadania. Wtedy stan może się pogorszyć nawet do takiego stopnia który będzie zagrożeniem dla życia. Zdania będą zawsze podzielone wsród lekarzy więc.... sam miałem usuwaną osemkę(zęba) to kardiolog powiedziiał,że rwadz bez problemu i tak zrobiłem.
Gość AngieAngel
Dzięki Wojtek za szybką odpowiedź. Tak szczerze mówiąc przeraziła mnie diagnoza zwłaszcza że lekarz powiedział abym poczytała sobie o tej chorobie w internecie. Informacje z internetu jednak nie są zbytnio wiarygodną kopalnią wiedzy o wadzie serca. Niestety mam kolejną partie pytań. ;) Czemu nie można uprawiać sportu przy tej wadzie?? Żadnej aktywności sportowej czy wyczynowej?? I czy aerobic 3 razy w tygodniu jest sportem i może zaszkodzić?? Powiedzcie co jeszcze nie jest wskazane przy tej wadzie/chorobie ( nie wiem jak to nazywać) palenie, picie alkoholu za każdą sprawdzoną informacje będę bardzo wdzięczna. ;) Pozdrawiam
Gość Wojtek83
Cześć Czy lekarz powiedział ci, że nie możesz mieć żadnej aktywności fizycznej??? Czy występują u ciebie jakieś nie przyjemne dolegliwości podczas wysiłku fizycznego np. aerobic, wchodzenia po schodach itp. jeżeli tak to jak mocne w jakiej postaci (ból w klatce piersiowej, silne bicie serca, duszność)??? Powiem ci tak, że przed diagnozą trenowałem na siłowni jak wariat 6 razy w tyg i świata po za tym nie widziałem. Dzwigałem nie małe ciężary więc od razu sobie pomyślałem, że przeholowałem. Dwa lata temu po wyjsciu ze szpitala udałem się do kardiologa i powiedział mi że moja zastawka nie ma nic wspólnego z siłownią tak juz mam bo taki się urodziłem. Oczywiście od tamtej pory już nie trenuje bo to za duże obciążenie i zle się czuje po tym. Bywało naprawdę różnie, ale najgorzej było przez pierwsze pół roku. Staram się grać trochę ping ponga, jezdzic na rowerze, lekkie ćwiczenia. Zaraz przed świętami bardzo zle się poczułem nie mogłem chodzić, a po przejście paru kroków kończyło się silnym bólem, który kładł mnie na ziemie. Przeszedłem prywatnie serie badań skończywszy na ekg wysiłkowym i co się okazało , że mam bardzo dobra wydolność fizyczną. Podczas testu nie czułem bólu chociaż zgłaszałem lekarzowi, że jestem jakiś taki rozpalony, a on na to że nic nie widzi. Echo serca bez zmian z przed 2 lat. Kazał mi zapomnieć o sercu i poweidziła że nie widzi jakiś przeciwskazań do aktywności fizycznej. Jeżeli nie masz żdnych dolegliwości to raczej możesz sobie chodzic na ten aerobic. Jak duże masz te wypadanie?? Picie, palenie nie jest zdrowe nawet dla w pełni zdrowego serca. Wiadomo, że jak sie pali to się pali cały czas ,a alkohol mozna się napić z umiarem i ok. Kardiolog mi powiedział, że alkohol raz kiedyś jak najbardziej, ale palenie to jest największe zagrożenie dla serca. Osobiście nie pale i nie piję bo po jednym piwie mam zgon. Aha wyczynowy sport odpada ze względu na ryzyko zerwania nici podtrzymujących zastawke co może prowadzić do zatzymania krążenia. Dobrze jest uzupełniać dietę w magnez co wzmacnia serce. mi najbardziej pomaga odpoczynek przed tv. Lekki sport z umiarem ok i bedzie dobrze bo bez niego bedą większe kłopoty z sercem.
Hejka ja tez mam napieciowe bole głowy, raz z lewej strony z tylu glowy az promieniuje do skroni , raz z prawej ! nie biore zadnych przeciwbolowych , same ustepuje , tylko biore na uspokojenie.Uprawialam sport i bylo okey. Od pol roku mam nerwice lękowa i jakby to wypadanie daje znac o sobie , mam juz dosc. Wszystkie bole sie nasiliły i wlasnie mam napieciowe bole glowy czego kiedys w ogole nie mialam.Ide do kardiologa moze sie czegos dowiem. Mam kolatanie serca .Poprosze o jakies leki.Nie chce sie juz meczyc a nerwica mnie dobija.
hej wojtek83 ja mam te wade od 20 lat teraz mam 40 byl okres ze nie wiedzialem iz jestem jej posiadaczem bo wcale nie dawala mi sie we znaki pilem palilem impreski do rana i nic raz na piec lat jakis czestoskurcz tj. 200 uderzen serca na minute ale jakos to przechodzilo szybko i samo oczywiscie nie zaprzeczam ze bralem aspargin caly czas. trzy lata temu rzucilem fajki i ograniczylem browary poszedlem na silownie ale za to doszly lekkie koksy wiesz jak to jest jak nie masz przyrostow troche trzeba wspomodz organizm uroslem z 80kg do105 zlapalem fuche na bramie w dyskotece w kwietniu zeszlego roku i z nerwow zaczalem palic i wiecej pic do grudnia 2008 bo wtedy kumpel rowiesnik dostal zawal przestraszylem sie i od tego czasu nie pije i nie pale ALE juz w styczniu nie wiem co jest tego powodem zaczely sie problemy z pikawka a mianowicie dusznosci dretwienie raki nog dodatkowe skurcze serca tzn. bije swoim rytmem i nagle skoczy tak jak czasem skacze powieka nie wiem co jest czy to jest normal przy tej wadzie czy to minie czy juz mi tak zostanie czy sport i powrot na silke (bez koksow oczywiscie) pomoze? jesli masz wieksze doswiadczenie w tej chorobie podpowiedz cos pozdro
Gość Wojtek83
Witaj Maxym. Przy tej wadzie koks bym sobie darował bo w tym wypadku twoje serce jest dużo bardziej narażone na powikłania np. pogłębienie wady, zawał, doprowadzenie do groznych dla życia zaburzeń rytmu, wzrost ciśnienia tętniczego co powoduje szybkie zmiany w sercu) itp. Szarpnięcia o których piszesz są bardzo nie przyjemne i nie pokojące(skurcze dodatkowe). Pozbyłem się tego dzięki przyjmowania leku na wyrównanie pracy serca tylko co z tego jak i tak męczą mnie inne dolegliwości. Każdy wysiłek fizyczny kończy się u mnie bardzo złym samopoczuciem, ból w klatce piersiowej, zawroty, duszność. Imprezki, browary, koks to mogło spowodować że pojawiły sie objawy tej wady. Robiłeś ostatnio jakieś badania kontrolne np. usg serca??? Musisz wiedziec czy z twoim sercem jest wszystko ok bo inaczej nawet powrót na suchara może być nie wskazany. Jeżeli skurcze dodatkowe i drętwienie to twoje jedyne objawy to bierz magnez+b6 i wizyta u kardiologa mile widziana. Lekarz który mnie badał powiedział że mogę cwiczyć na siłowni tylko niby jak??? podniesienie, ugięcie 5kg hantli kończy się zle
Hej . Mam 3 niedomykalnosci zastawek MI (++/+++) Al (+/++) TI(+) .. w ostatnim czasie nie chodzilam do szkoly z powodu infekcji ..w poniedzialek poszlam i od tej pory zacząło bolec gardlo ;/ .. Wczoraj bylam u lekarza i mam ostre zapalenie gardla .. Mam do was pytanie co sadzicie czy ze wzgledu na czeste infekcje nie powinnam chodzic do szkoly .. Zapomnialam napiac mam nauczanie indwidualne .. Pozdrawiam
wojtek83 czesc mialem nie dawno robione ekg i echo lekarz powiedzial ze jest wszystko ok czyli kurczliwosc serca wielkosc jam serca prawidlowa funkcja jakas tam i co najwazniejsze zastawki i jakies przeplywy tez ok nawet zalecil bym jezdzil rowerem ale jak tu jezdzic gdy czujesz jakies dodatkowe skurcze a nawet od czasu do czasu jakies zarywanie w okolicy serca i ogolnie zle samopoczucie . mozliwe jest by badanie echo nie rozpoznalo wady?by lekarz sie pomylil mowiac ze serce mam ok ?pozdro
Gość ASiuNia
Witam Równiez mam ta chorobe od pol roku inie czuje poprawy wrecz odwrotnie jak bylam na wizycie to lekarka powiedziala mi ze jezeli nie bedzie poprawy i wysle mnie na dodatkowe badania.A na pierwszej wizycie lekarka powiedziala mi ze jezeli leczenie magnezem nie pomoze to bede miala zabieg. Czy ktoś z was miał zabieg,i czy ktoś wie jakie mogą być dodatkowe badania?? Pomózcie Proszę
Gość ASiuNia
Witam Równiez mam ta chorobe od pol roku inie czuje poprawy wrecz odwrotnie jak bylam na wizycie to lekarka powiedziala mi ze jezeli nie bedzie poprawy to wysle mnie na dodatkowe badania.A na pierwszej wizycie lekarka powiedziala mi ze jezeli leczenie magnezem nie pomoze to bede miala zabieg. Czy ktoś z was miał zabieg,i czy ktoś wie jakie mogą być dodatkowe badania?? Pomózcie Proszę
Gość Wojtek83
Witam Również czuje się zle, a ostatnio gorzej bo znowu doszły jakieś nowe dolegliwości. Zaden magnez nie pomaga i inne leki więc się męcze od rana do wieczora. ASiuNia. Miałem robione dodatkowe badania, ale one żadnych nieprawidłowości nie wykazywały. Pewnie zlecą ci zrobienie holtera i próby wysiłkowej. Jaki zabieg ma twoja lekarka na myśli ??operacja??
hello:] Przeczytalam wszystkie posty w tym temacie...dziwie sie jak roznie lekarze mowia na ten temat...jedni ze nie mozna uprawiac sportow drudzy, ze mozna... ja dowiedzialam sie ze mam ZESPOL BARLOWA jakis meisiac temu chociaz wiedzialam juz jakies 5 lat temu ,ze *to* mam.Bardzo duzo czytalam na temat chorob serca,jestem po szkole medycznej,ale balam sie zrobic usg serca,bo balam sie uslyszec tej wlasnie diagnozy:) Ale w koncu przemoglam sie.I nawet wiem dlaczego nagle zaczelam miewac te dolegliwosci(kolatania serca,kiedys czeste arytmie teraz juz ok 3 lat nie mam tych przeskakiwan tak czestych,zdarzaja sie naprawde rzadko,okropne lęki w nocy,szybkie bicie serca,pocenie sie i nagle uderzenia goraca,nigdy nie zdarzylo mi sie zemdlec,czasami wystepuja zawroty glowy)...dolegliwosci te to wynik dlugoletniego brania narkotykow(amfetamina i extasy),nie bralam codziennie ale mniej wiecej co weekend-co dwa,na imprezach,od 18 roku zycia,w tygodniu grzeczna dziewczynka,nauka,praca itp,normalne funkcjonowanie. Dolegliwosci pierwsze pojawily sie ok 20stego roku zycia.Balam sie oczywiscie ,ze cos mi dolega ale i tak bralam dragi i co najlepsze zyje do tej pory,a jeszcze smieszniejsze bylo to ,ze pod wplywem narkotykow wszystkie dolegliwosci mi odchodzily,nie czulam nic,wrecz super,tylko ten *dzien po* byl nie do zniesienia...teraz juz nie biore,ale wiem,ze rozwalilam sobie organizm przez branie,wyplukiwalam sie ze wszystkich elektrolitow,nie zawsze uzupelnialam;/(za malolata)...teraz juz jestem madrzejsza i dbam o siebie,nie pale,nie pije...uprawiam sport,silownia,fitness,rowery... Czasami mam te gorsze dni i wiem ,ze na cwiczenia nie jest dobry czas ,bo wtedy wystepuja delikatne zawroty glowy,zaczynam sie denerwowac itp...a czasami jest tak,ze moge biegac ,skakac i nie dzieje sie nic...czasem jest tak,ze ledwo wstane do ubikacji i wali mi serce mocno...ono sobie zyje wlasnym zyciem,czasem nie chce sie sluchac,wali jak oszalale,chociaz nie zauwazylam zebym miala tachykardie czy cos...maxymalnie puls dochodzi u mnie do 95(po jedzeniu na przyklad,przy goraczce albo przy lekkim zdenerwowaniu),cisnienie mam ok 110/70,codziennie jem magnez i potas,i musze uzupelniac duuzo plynow.Zauwazylam tez,ze po jedzeniu (ale nie zawsze) zle sie czuje ,serce wali mocno i szybciej,rowniez jak zjem np.czekolade,dochodzi tez wtedy bol glowy. Chce cos jeszcze dodac...otoz obracam sie w towarzystwie mlodych osob (sama mam 25 lat),chodze dalej na imprezy (ale juz na trzezwo),opowiadam o swoim schorzeniu czasami,o dolegliwosciach ,co i dlaczego... okazalo sie ze znam 4 osoby z niedomykalnoscia zastawki(przyznaly sie i sie tym nie przejmuja ;/ ),w tym te osoby dalej biora narkotyki(ale nie odczuwalaja jakos bardzo dolegliwosci na codzien )...dziwie sie temu,ze oni tak sobie beztrosko z tym zyja,a ponoc maja zdiagnozowane to schorzenie od np.dziecka. Jakas sciema czy co heh...nie wiem co mam o tym myslec...moze za kilka lat im sie udzieli to co mi? Pozdrawiam:)
Witajcie mam wypadanie płatka zastawki mitralnej bez fali zwrotnej i np. jak jest duszno i parno na dworze to pobolewa mnie nas lewa piersią ale to nie jest ciagly ból tylko od czasu do czasu . Chcialam zapytac czy ktos z was tez tak ma ....pozdrawiam
Hej=) hmm poczytałam sobie trochę wasze wypowiedzi i opinie i mi się tak lepiej zrobiło trochę. Może nie będę tak panikować. Od niedawna zaliczam się do waszego grona... Zaczęło się od wybudzania w nocy i ataków duszności, później doszło okropne kołatanie serca, które nie dawało mi zasypiać. Bóle w klatce piersiowej i drętwienie lewej ręki są straszne. Zrobiłam wszystkie badania od holtera ekg po echo serca. Teraz niesamowicie puchną mi nogi, mam zaledwie 21 lat i nie mam zielonego pojęcia skąd mi się to wzięło. To straszna dolegliwość. W najbliższym czasie wybieram się do kardiologa mam nadzieję, że coś poradzi... ;) pozdrawiam wszystkich, :*