Skocz do zawartości
kardiolo.pl

dominoll

Rekomendowane odpowiedzi

29 lat, jestem blisko 2 miesiace po ablacji, stwierdzone wpw ktore ja spowodowalo. badanie zostalo wykonane w czasie zwolnienia lekarskiego, najciezsza praca ktora tego dnia podjalem to zrobienie obiadu. reszta czasu glownie lezenie i siedzenie. przepisuje jak leci z tego co mi dali, miejscami skracajac moze pare slow: *zapis obejmuje 16,53h. zarejestrowowano 111660 pobudzen. mniej niz 1% bylo pobudzeniami komorowymi, mniej niz 1% bylo pobudzeniami nadkomorowymi i mniej niz 1% bylo pobudzeniami stymul srednie hr 110 max hr 196, 12:02PM min hr 51, 8:04 AM pauzy 0 ektropia komorowa 0 ektropia nadkomorowa 20% zmiennosc RR: SDNN: 116ms pNN50:1,48% RMSSD 18ms bezwzgledne ST obnizenie -9,87mm uniesienie 8,00mm reszta wartosci na 0. komentarz: rytm prowadzacy zatokowy, niemiarowy najpewniej oddechowo, o sredniej czesosci 110/min. najszybszy 190/min w czasie aktywnosci dziennej - stopnowy poczatek i koniec tachykardii, zachowane zalamki P - najpewniej tychokardia zatokowa. najwolniejsze AS 50/min w godz porannych Szerokie zespoly QRS, cechy preekscytacji, zmienny stopien preekscytacji - najwiekrza w czasie bradykardii, najmniejsza w czasie szybkiej akcji serca (QRS 130-160ms). 1 pobudzenie wezlowe (?), bez pobudzen komorowych, bez pauz.* troche mnie niepokoi ze serce wskoczylo mi na 196 hr, jak dobrze rozumie o 12 w ciagu dnia, najciezsze co moglem wtedy robic to isc do toalety. generalnie od przejscia ablacji czuje sie podle, kazdy wysilek meczy mnie jak sprint. mam wrazenie jak bym mial zemdlec gdy tylko wychodze za drzwi. a z tego co mi na badaniu napisali oczywiscie jestem w stanie zinterpretowac tylko swoje dane i date. wizyte u lekarza mam za 3 dni, prosze wiec o przetlumaczenie z polskiego na ludzki... z gory dziekuje

Witam, Bardzo dobry pomysł, żeby udać się na konsultację lekarską. Pacjent nie musi wszystkiego rozumieć z opisu holtera - nie ma takiej potrzeby, zasadniczo opis jest dla lekarza. Dominuje u Pana szybka czynność serca i trzeba się zastanowić co robić dalej? Być może wskazane będzie spotkanie z lekarzem, który wykonywał ablację. Jest to wczesny okres po zabiegu i Pana obecny stan może mieć bezpośredni związek z przebytą ablacją.

Witam, Bardzo dobry pomysł, żeby udać się na konsultację lekarską. Pacjent nie musi wszystkiego rozumieć z opisu holtera - nie ma takiej potrzeby, zasadniczo opis jest dla lekarza. Dominuje u Pana szybka czynność serca i trzeba się zastanowić co robić dalej? Być może wskazane będzie spotkanie z lekarzem, który wykonywał ablację. Jest to wczesny okres po zabiegu i Pana obecny stan może mieć bezpośredni związek z przebytą ablacją. Panie Marku, to ze gdy czlowiek zle sie czuje powinien sie udac do lekarza jestem w stanie przetworzyc samemu. to ze nie musze rozumiec wynikow badania rowniez. jednakze z tajemniczych powodow, w pelni nie zbadanych zadna czlowiekowi znana droga interesuje mnie odrobine moje zdrowie. stad tez chcial bym je rozumiec. stad zwracam sie o _interpretacje_wynikow badania_.a nie o zalecenia. rownie dobrze mogl by Pan napisac ze powinienem starac sie dalej oddychac, starac sie nie wpadac pod pociagi i raczej nie utonac.

@GUEST Na pewno podałeś nam cały zapis raportu holtera (oczywiście chodzi o statystyki, nie o obraz ekg). Napisałeś *ektropia nadkomorowa 20%* - domniemam, że chodzi o ektopię nadkomorową (zupełnie co innego niż ektropia). Jeśli tak, to te 20%, wydaje się jest procentową ilością skurczy nadkomorowych w zestawieniu z ogólną liczbą skurczy serca w czasie zapisu - wtedy 20% skurczy nadkomorowych, to sporo, zwłaszcza jeżeli cierpiałeś na zespół WPW. Pojechałeś ciętym sarkazmem specjaliście, który zdecydował się na odpowiedź w Twoim wątku nie wprost zarzucając mu ignorancję, a prawda jest taka, że bardzo średnio przyłożyłeś się do rzetelnej prezentacji wyników Twojego holtera. Podaj więcej szczegółów, DOBRZE OPISANYCH, bo tu jedna literówka potrafi sporo zmienić, a może doczekasz się dokładniejszej interpretacji. A Panu kardiologowi, który Ci odpisał ciężko się dziwić - choć zgadzam się z tym, że mógł odnieść się do Twojego posta konkretniej - to wciąż: nie jesteś jego pacjentem, nie ma dostępu do pełnej historii Twojej choroby, tego, jakie leki zażywasz, pewności, że celowo, lub nie, nie podałeś wszystkich potrzebnych informacji do diagnozy i nie jest na tyle nieodpowiedzialnym człowiekiem, żeby udzielić pełnej konsultacji via internetowe forum. Nade wszystko: jak już wspomniałem, to jest FORUM, nie szpital ani gabinet kardiologa, nikt tutaj nie postawi Ci diagnozy, nie wypisze recepty, nie skieruje na zabieg ablacji - możesz doczekać się co najwyżej jakichś sugestii i komentarzy, ale przede wszystkim - uwaga, będę mainstreamowy teraz - udaj się OSOBIŚCIE DO SPECJALISTY. Jeśli oczekiwałeś pełnej konsultacji kardiologicznej Twojego przypadku tutaj, w internecie, wykazałeś się naiwnością wprost proporcjonalną do poziomu złośliwości i sarkazmu, którymi operujesz. Pozdrawiam, Dolor

Witam, bardzo proszę o interpretację wyniku badania holterem. Cytuję wniosek: Dużo zakłóceń. Średnia częstość rytmu wynosiła 71 - rytm zatokowy. Minimalna 46, maksymalna 124, Pauz dłuższych od 2.5 s. wystąpiło 0. Pobudzeń komorowych zarejestrowano 1038 (ilość może być zaniżona), w tym 0 V-tachy i 0 par, bigeminii komorowych 77 i trigeminii komorowych 0. Pobudzeń komorowych 191, w tym 2 SV-Tachy i 0 SV-Pary. Bigeminii nadkomorowych 0, trigeminii nadkomorowych 0. Łącznie FA/UA 0 (dane w tablei to aertefakty). Epizody ST minut 828, maks. zmiana ST wynosiła -7.0 (artefakt). Z echo serca: graniczne powiększenie lewego przedsionka. Długie wiotkie płatki zastawki mitralnej ze śródkurczowym uginaniem przedniego płatka zastawki. Czuję się różnie, często w nocy mam takie trzepotanie serca, zawroty głowy (także w spoczynku), podczas zaburzeń rytmu duszność. Czy ten wynik mieści się jakoś w granicach normy? będę wdzięczna za odpowiedź. Pozdrawiam

Uniesienie ST (20mV) Obniżenie (-0,10mV) Rodzaj pobudzę 111639(100 procent) SVes 5 Średnie tętno wynosiło 80 minimalne 52 o 4.13(spałam wtedy) maks 141 (biegłam w tym czasie na autobus:) Pobudzenia nadkomorowe 5 z 5 pojedynczych pobudzeń.. Epizody ST maks obniżenie -2.56 mm na kanale 2 wtedy odpoczywałam maks uniesień ST wynosiło 1.81 na kanale 2 . Rezultaty QT Maksymalny interwal QT wynosił 440ms o 6.39 wtedy spałam maksymalny interwał QTc wynosił 526 (przy pracach domowych) minimalny interwał QT 270 minimalny interwał 320 ms 0 4.54 wtedy spałam:) prosze o porade bo niecierpliwie sie a za tydzien mam dopiero lekarza:)

Dzien dobry:) odebrałam dzis badania Holtera i proszę o interpretacje wyników poniewaz sie stresuje a lekarza mam za tydzień. Oto ono : 5 pobudzen nadkomorowych z 5 pojedynczych pobudzen. Epizody ST: Maks. obnizenie ST -2.56mm na kanale 2 Maks uniesienie ST 1.81 mm na kanale 1 Rezultat QT maksymalny interwal QT 440ms o godzinie 6.39 wtedy spałam maksymalna QT 526ms wykonywanie czynnosci domowych (sprzatanie gotowanie itp) minimalny 270ms 16.07 po przebiegnieciu paru metrów minimalny Qtc320ms

Gość marciaem

Proszę o interpretację wyników EKG. Ostatnio zemdlałam, miałam dreszcze i zimne poty, strasznie bolało mnie nad pępkiem i plecy po obu stronach. 111- rytm serca miarowy, 420-normogram, 502 nieprawidłowe obniżenie ST, 532 niedokrwienie podsierdziowe ściany przedniej. HR 65, RR 916, QRS 66, OT 385, OTc 402, P 88, PQ 135, OŚ ORS 1, OŚ P -21, OŚ T -23. Z góry dziękuję za informację.

Witam . Właśnie odebrałam wyniki holtera czy ktos mógłby mi coś o nich powiedzieć? Rytm zatokowy,w godz wieczornych i nocnych blok I p-k stopniowe wydłóżenie PQ do ok 480ms okresowo blok p-k II st typu perlodyki wenckebacha i 2;1 - max R-R 2180ms o godz 5;23-epizot bloku p-k II st 2;1 Sredni HR 75 , minimalny 48, maksymalny HR wynosił 143 i wystąpił o 23;35 Znaleziono 81 pauz > 2,0 sek- max 2180ms o godz 5;23 Całkowita liczba pobudzeń ve 1 Sve -0 St- 0 Całkowita liczba epizotów st wynosi 0

Dobry wieczór uprzejmie proszę o interpretację wyników badania Holtera. Qrs* ow -98 174 sredni rytm hr -72 max rytm hr-130 min rytm hr -40 Wykryto: 3 bradykardie 1020 pobudzen komorowych: 710 pojed. Przedwczesn. Pobudzen komor. 7 bigeminii 18 trigeminii 112 par. Skurcze odczuwam jako mocne uderzenia,czasami lekki ucisk, niepokoj. Nic szczegolnie klopotliwego. Dodatkowe skurcze wyszly przypadkowo na ekg, stad decyzja o zalozeniu Holtera. Kardiolog zalecil Bibloc 1xdziennie. Czy lek jest konieczny, czy jedyna opcja leczenia, czy ablacja? Czy ćwiczenia fizyczne-bieznia, lekka silownia wzmacniajaca miesnie-sa niewskazane? Będę wdzięczna za pomoc

Od jakiegoś czasu dokucza mi dość silne bicie serca (podczas pomiaru ciśnienie pozostaje w normie ale puls jest praktycznie zawsze powyżej 100). Przebywałam w szpitalu, gdzie miałam robionych kilka badań (lekarz chorób wewnętrznych stwierdził, że tak na prawdę nic z nich nie wynika). Po za tym leczę się neurologiczne na migrenowe bóle głowy. HOLTER RR: interwał dzienny 113/59 mmHg; nocny 107/55 mmHg; przeciętne poranne 114/61 mmHg HOLTER EKG: średnie HR 81; max HR 152; min HR 48; pauzy 0; ektopia komorowa razem: 0; pary: 0; ektopia nadkomorowa razem: 109; pary: 15.

Witam, Ciśnienie tętnicze ma Pani zasadniczo dobre, natomiast jest tendencja do przyspieszonej czynności serca. Ma Pani również niezbyt dużo nadkomorowych pobudzeń dodatkowych, w tym pary nadkomorowe, które może Pani przykro odczuwać. Warto się upewnić, czy tarczyca pracuje prawidłowo? Warto sprawdzić, czy pozoiom potasu w surowicy krwi jest prawidłowy? Być może otrzyma Pani określone leczenie od swojego lekarza - może mała dawkę beta-adrenolityku (beta-blokera)? Może też Pani, w porozumieniu ze swoim lekarzem brać magnez doustnie, który można kupić w aptece bez recepty.

Witam, Bibloc występuje w wielu różnych dawkach: od 1,25 mg do 10 mg w tabletce. Nie wiemy jaką dawkę zalecił lekarz? Miejmy nadzieję, że małą lub bardzo małą. Skoro zapisał taki a nie inny lek, to trzeba spróbować go stosować. W razie wystąpienia działań niepożądanych - np. nadmierne zwolnienie czynności serca z zawrotami głowy i osłabieniami - co jest dosyć prawdopodobne, ponieważ w holterze zarejestrowano również okresy wolnego tętna - wtedy należy odstawić lek lub znacznie zmniejszyć jego dawkę i porozumieć się z lekarzem, który lek zapisał. Ablację wykonuje się zazwyczaj w poważniejszych sytuacjach, przy bardziej groźnych zaburzeniach rytmu. Warto sprawdzić jaki jest potas i magnez w surowicy krwi i ewentualnie brać je doustnie - jeżeli potrzeba. Magnez można kupić w aptece bez recepty i może Pani brać go sama. Umiarkowane wysiłki mogą byc przydatne, ale zanim zacznie Pani korzystać z siłowni, warto zrobić próbę wysiłkową i zobaczyć, czy zaburzenia rytmu serca są związane z wysiłkami fizycznymi, czy nie? Ma to znaczenie w leczeniu i w zaleceniach dotyczących stylu życia.

Witam, proszę o pomoc w zinterpretowaniu wyniku. Dzisiaj odebrałem, ale na wizytę do kardiologa muszę trochę poczekać... Średnie HR: 73 Max HR: 158 Min HR 43 Pauzy 0 Ektopia komorowa:1 Ektopia nadkomorowa: 2 Okresowo w czasie snu bradykardia zatokowa. Bez zaburzeń przewodzenia. Bez pauz. Pobudzenia nadkomorowe:2 w zapisie, pojedyncze, przedwczesne. Pobudzenia komorowe: 1 w zapisie do różnicowania z pobudzeniem przewiedzionym z aberracją. I teraz mam tabelki, ale nie za bardzo wiem jak to przytoczyć. Razem pobudz: 87090 Brady pobudzen razem: 4 Tachy pobudzen razem: 9731

HR minimum HR-4 R-R 47bpm maksimun HR-4 R-R 161 bpm średnie HR 24 h 80bpm minimum HR 57 bpm maksimum HR 115 bpm Arytmie komorowe VE razem 172 Analiza ST wszystkie parametry 0 lub b/d Arytmie nadkomorowe łącznie SVE 1 HRV SDNN-24h 193 indeks SDANN 179 moc widma 24 godz 5452.7 minimalna moc widma 1845.7 maksymalna moc widma 10.492.9 Bradykardia maksymalna pauza b/d QT maks QT 469ms (Kan. 1) maks QTC 491ms maks QT.QTC 60 bpm VE b/d Wnioski Średnia częstość rytmu wynosiła 80 - rytm zatokowy. Minimalna część rytmu wynosiła 47. Maksymalna część rytmu wynosiła 161. Pauz dłuższych od 2.5s wystopiło 0. Najdłuższa pauza 1375 ms. Pobudzeń komorowych zaobserwowano 172. Zarejestrowano 1 pobudzenie nadkomorowe

Mógłby to ktoś zinterpretować? Monitorowanie metodą Holtera trwało 23 godziny i 52 minuty. Dominujący rytm nadkomorowy (zatokowy) o średniej częstości 74/min. Minimalna częstość rytmu wynosiła 46/min o godzinie 01:48, a maksymalna częstość rytmu wynosiła 148/min o godzinie 14:48. Wykryto 401 epizodów bradykardii, głównie w trakcie spoczynku nocnego (min. HR 41/mln). Nie stwierdzono pauz dłuższych niż 2,0 sek. Stwierdzono 24 dodatkowe pobudzenia nadkomorowe, w tym 3 pary. Stwierdzono 88 dodatkowych pobudzeń komorowych. Nie wykryto epizodów migotania/trzepotania przedsionków. Nie wykryto epizodów bloków zatokowo-przedsionkowych ani przedsionkowo-komorowych.

Wiolettta raczej możesz spokojnie czekać na konsultację z kardiologiem. Może jakieś lekkie skłonności masz do bradykardii ale minimum 41 w nocy to praktycznie norma jeśli się nie mylę. Lekarz ci nic więcej pewnie nie powie niż to abyś brała magnez i może potas (ale najlepiej oba sobie sprawdzić za parę złotych bo np u mnie potas jest obecnie ponad normę a nawet go nigdy nie suplementowałem). Znając tych gamoni to pewnie też przepisze jakiś betabloker pomimo tych lekkich bradykardii (blokery zwykle obniżają puls) bo oni nic innego nie znają a to i tak nie działa :D dodatkowych skurczy nie masz zbyt wielu więc staraj się je olewać. Ja główny czarnowidz tego forum Ci to mówię :) Ana , Martulek , Jacop i inni co u was słychać? pozdrowienia również dla Cioci dobrej rady :) :) :)