Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Re operacja zastawki serca

Gość Dyduś

Rekomendowane odpowiedzi

Witam czy są osoby które przechodziły już reoperacje zastawki. Mam wszczepiana biologiczna aortalna i po IZW musi zostać wymieniona, teraz myślę nad mechaniczna. Jak przechodzi się kolejna operacje czy znosi się ją jakoś gorzej. Mam 23 lata 

Gość Ewa39zToF

Cześć!

Ja miałam na razie 3 operacje, z czego ta trzecia to reoperacja, bo robiona przez rozcięcie mostka. Na pewno każda kolejna operacja jest bardziej ryzykowna i trwa dłużej, niż poprzednia.. Być może będziesz dużej dochodził do sił.

Szkoda, że ta aortalna tak krótko u Ciebie wytrzymała. Moja płucna trzyma się już prawie 22 lata.

W dniu 26.05.2020 o 23:46, Gość Dyduś napisał:

Witam czy są osoby które przechodziły już reoperacje zastawki. Mam wszczepiana biologiczna aortalna i po IZW musi zostać wymieniona, teraz myślę nad mechaniczna. Jak przechodzi się kolejna operacje czy znosi się ją jakoś gorzej. Mam 23 lata 

Nie mam doświadczenia, jestem przed wymianą, ale z tego co mówili mi kardiochirurdzy przy konsultacji to ryzyko reoperacji (szczególnie w młodym wieku)  jest praktycznie takie samo, jeden stwierdził że kilka % większe, więc dasz na pewno radę. Co do dojścia do siebie pewnie jak zawsze kwestia indywidualna.

Wiesz od czego złapaleś IZW? Trwało zapewne dłużej, że zastawka oberwała na tyle poważnie, że do wymiany jest?

Cześć. 

IZW nie wiadomo od czego się wzięło zeby zdrowe,nie chorowałem lekarze też nie wiedzą od czego moglem złapać, ponieważ wszystkie posiewy wychodziły jałowe. Objawiło się to tak że miałem gorączkę i złe wyniki krwi, zastawka dostała od tego bardzo mozno zrobiła się na dodatek duża niedomykalność na dodatek miałem jeszcze zrobione badanie pet po antybiotykoterapi i wykazał że jeszcze są na niej bakterie. Tak że muszą ja wymienić i tak bo zaraz by znów wszystko nawracało. wyniki krwi już mam dobre unormowały się po antybiotyku. Moja zastawka biologiczna wytrzymała zaledwie 4 lata i znów muszę to przechodzić, teraz już biorę mechaniczna są bardziej wytrzymałe przy jakiś infekcjach i ryzyko ponownej operacji jest mniejsze. Pierwsza operacje przeszedłem na prawdę super nic mnie nie bolało dobrze się czułem już od razu po samym przebudzeniu, praktycznie po wyjściu ze szpitala ograniczał mnie tylko czas na zrośnięcie mostka żeby wrócić do normalnego trybu życia. 

Dzień dobry,

Mąż przeszedł IZW po wszczepieniu zastawki mechanicznej aortalnej. Po roku od operacji dostał gorączki, miał wszystkie klasyczne objawy IZW, w trybie pilnym przyjęty do szpitala, gdzie  przeszedł reoperacje wymiany zastawki mechanicznej na biologiczną. Lekarze podjęli decyzję aby wszczepic zastawke biologiczną pomimo że mąż jest w w wieku 40 lat.  Stąd nie ma reguły że mechaniczna jest mniej podatna na zakażenie.

Pozdrawiam 

Dominika 

Dzień dobry,

Mąż przeszedł IZW po wszczepieniu zastawki mechanicznej aortalnej. Po roku od operacji dostał gorączki, miał wszystkie klasyczne objawy IZW, w trybie pilnym przyjęty do szpitala, gdzie  przeszedł reoperacje wymiany zastawki mechanicznej na biologiczną. Lekarze podjęli decyzję aby wszczepic zastawke biologiczną pomimo że mąż jest w w wieku 40 lat.  Stąd nie ma reguły że mechaniczna jest mniej podatna na zakażenie.

Pozdrawiam 

Dominika 

Andrzeju,

Lekarze powiedzieli nam wówczas, że prawie sa pewni ze wszczepia biologiczną ponieważ łatwiej ja się "wszywa", a po IZW serce jest bardzo zniszczone, tkanka mocno rozmiekczona, no nie wiem jak to bardziej obrazowo opisać, ponadto na sztucznej zastawce jest większa szansa wtórnego zakażenia niz na biologicznej, tak to tłumaczyli, operowali Męża w trudnych warunkach biologicznych tzn. podczas czynnego zakażenia organizmu, i to niestety gronkowcem. Szpital był ten sam w 1 i 2 operacji.

Dominika

58 minut temu, Gość Andrzej napisał:

Dominika czemu właśnie biologiczna a za pierwszym razem mechaniczna ?czy obie operacje robił ten sam szpital i ci sami lekarze czemu właśnie nie dostał mechanicznej ???