Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Superkomensacja w sporcie

Gość Tekken

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, jestem sportowcem, który od niedawna interesuje się zjawiskiem super/hiperkompensacji w sporcie. W związku z tym mam kilka pytań: - czy w wyniku kumulowania się jednostek treningowych (charakter pracy aerobowy) i odpowiednio długich okresów restytucyjnych wartość tętna spoczynkowego (w dniach nietrenigowych) powinna obniżać się? Załóżmy, że pomiar robiony jest na koniec mikrocyklu (co niedzielę) - czy bradykardia jest korzystnym efektem wytrenowania? który z przerostów serca jest niebezpieczny dla sportowca? Koncetryczny czy ekscentryczny? - zakładam, że wartość ciśnienia powinna mieć tendencje zniżkowe po każdym zakończonym mikrocyklu (5-6dni)? - w związku z tym czy stosowanie l-karnityny i kofeiny będzie zaburzać mi odczyty treningowe i subiektywną ocenę zjawiska superkompensacji. - jakie są możliwości utrzymania tej samej wartości tętna wysiłkowego? Czy VO2max ma wpływ na HR? czy są inne parametry/indeksy na które powinienem zwracać uwagę? - kiedy mogę mieć pewność, że okresy restytucyjne są odpowiednie do obciążeń jednostkami treningowymi? Trenuję dosyć intensywnie. Jestem kick boxerem i biegaczem długodystansowym. Pomiary robię na każdym treningu. Masę ciała i ciśnienie mierzę w niedzielę (w dzien nietreningowy). HR w czasie biegu ciągłego w zależności od zakresu (intensywności) i długości trasy wynosi od 110-130 uderzeń na minutę. W czasie restytucji, minutę po wysiłku od 72-84 uderzeń. proszę o odpowiedź pozdrawiam
łaczysz w sumie dwa sporty o przeciwstawnej metodzie pracy. zjawisko superkompensacji jest rzeczą niezbędne i możesz je zyskać gdy będziesz trenowal w sposób racjonalny.MIerz siły na zamiary ,w tym okresie mocny drugi zakres w w okolicach 160-165 powinien przy min 40 * wysiłku powinien bac pozytywne rezultaty.Pamiętaj jednak ze wiedza książkowa to nie praktyczna !!! Ty musisz poznać swój organizm wiedzieć kiedy można mocniej a kiedy odpuścić.Ja biegam już 13 lat , trenuje mlodziez i zawsze im powtarzam należy wsłuchać sie w swój organizm!!! Jesli chodzi o bradykardie to jest to efekt treningu dlugoczasowego a skutkiem jest przerost lewej komory. Natomiast w kwestii ciśnienia to wiadomo ze wraz z redukcja wagi i adoptowaniem sie do wysiłku spada ,ale nie są to zmiany liczone w mikrocyklach lecz miesiącach.Zeby podnieść wydolność należy poświecić na to minimum 4 miesiące. W kwestii karnityny to na pewno ten substytut wspomaga redukcje masy ciała i wzmaga wydolność ale pamiętaj trening i zdrowy styl zycia to priorytet. Zeby okreslic restytucje musisz zdecydowane szybciej pobiec staraj sie swoje tetno doprowadzic do minimum ww. II zakresu i wtedy zmierz po minucie. Natomiast 110-130 wybacz ale to trucht a nie bieg. Przy takim tetnie nie zachodza prawie zadne adaptacje organizmu do treningu poza regeneracja dnia poprzedniego.
Trenuję regularnie 1 lub 2 razy dziennie. restytucję stanowi niedziela. Zdarza się, że w tygodniu z 1 treningu udaje się prosto na drugi. Biegam na OWB1 z kilku powodów: - dopiero wstrzeliwuje się w treningi, ze względu na kontuzje (awulsyjne złamanie nasady kości skokowej) - poznaje własne możliwości - na treningu biegam w biegu ciągłym odległości od 6 do 10km, najczęściej metodą jednostajnie zmienną. Nie znam swojego ciała na tyle by określić, czy zwiększenie intensywności biegu nie wpłynie niekorzystnie na trening. Myślę o przetrenowaniu. Bieg zawsze towarzyszył mi w treningach KB, choć subiektywnie uważam, że tempo w granicach 4*30**-4*45** nie jest truchtem. Zauważyłem jednak, że moje ciało zaczyna się zmieniać. Żałuję, że nie mam możliwości określenia LT, ani określić precyzyjnie typu budowy, w 7stopniowej skali Milicerowej. Natomiast na treningach kb zmienny charakter pracy, metod i obciążeń nie pozwala mi do końca modelować trening biegowy, więc ograniczam się do 1 zakresu. Ufam jednak, że da się tak zaadoptować ciało, by to przynosiło wymierne efekty nie tylko w sportach walki ale i w biegach a granica między kompensacją a przetrenowaniem nie do zawsze jest wyraźna. dzięki za odpowiedź, ale nie do końca wypełnia moje pytania w 1 poście
jeasli chodzi o pierwszy punkt to wszystko jest zalezne od kilku rzeczy i nie jest tak prosto okreslic pewne kwestie.samopoczucie,forma odpoczynku,stres,ogolna dyspozycja dnia to wszystko ma wplyw na restytucje.teken czlowiek to nie maszyna i nie mozna zaprogramowac pewnych kwestii. dużo trenujesz zadbaj o siebie,a jeśli biegasz na tętnie 110-130 po 4*30**-4*45** to albo jestem wielki albo masz niedokładnie wymierzona trasę. poza tym i zakres jest wstępem do treningu wiec jeśli zacząłeś dopiero bieganie i traktujesz to rekreacyjnie to ok.ile biegasz kilometrow tygodniowo? kto układa ci plany treningowe?moja konkluzja jest nastepujaca: -udaj sie do lekarza wykonaj podstawowe badania krwi,moczu,spirometrie,ekg, -wykonuj pomiary tetna po przebudzeniu, i pamietaj parametry fizjologiczne to jest tylko jaden z kilku parametrów gwarantujących sukces
w klubie biegam od niedawna. Zwykłem wcześniej biegać sam dla siebie. Mam stosunkowo niskie tętno spoczynkowe dlatego zacząłem interesować się pojęciem bradykardii i całkowitej pojemności płuc. Dzięki za radę - postaram się SAM sprawdzić trasy. możliwe, że robię złe pomiary - w biegu ciągłym wypada 36-42km, ale od następnego tygodnia zwiększany będę miał kilometraż (nie liczę rozbiegania, i innych treści treningowych) Wiem, że parametry fizjologiczne to nie wszystko, ale odkąd zacząłem biegać w klubie - to zacząłem zwracać na nie uwagę (co nie było do tej pory moim nawykiem). zastanawiam się na co jeszcze zwracać uwagę, bo jak już coś zaczynam robić, to chcę to robić na poważnie. I ciężko w moim przypadku o słomiany zapał, bo w sportach walki jestem już nie pierwszy ani nie drugi rok. dzięki i pozdrawiam
jeśli mogę Ci doradzić to na pewno musisz zwrócić uwagę na buty po priorytet najlepiej z dwoma poduszkami .biegaj mezocyklem i zwiększaj obciążenia od pierwszego do trzeciego tygodnia co 10% tygodniowo a czwarty na poziomie wyjściowego. Pamiętaj restytucja rozpoczyna sie od zakończenia treningu ,raz w tygodniu polecam solankę świetnie regeneruje organizm(z soboty na niedziele)
dziękuję, trener ułożył mi trening wedle twojego pomysłu i doświadczenia. Mam nadzieję, że dam radę go w pełni realizować, choć ostatnio uskarżam się na małą dolegliwość, która przeszkadza mi w biegu, ale bez badania usg nie mogę w 100% określić przyczyny kłucia. Nie wykluczam naderwania przyczepu m. A co do tętna to moja głupota :) zamiast 60 sekund dałem minucie 45 :P hehe dziękuję, że chciałeś się podzielić ze mną swoim doświadczeniem.