Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Pobudzenia nadkomorowe przy nadciśnieniu i niedomykalności zastawki

fazi314

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam 25 lat i od 7 lat stwierdzone nadciśnienie tętnicze, oraz niedomykalność zastawki. Ostatnio zostałem skierowany na badanie Holtera EKG i prośiłbym o pomoc w analizie wyników - jestem ciekaw, a do kardiologa z racji kolejek nie wiem kiedy pójdę. Rodzaj pobudzeń: Normalne 82595 (99,99%) SVes: 7 (0,01%), Ves 0, Inne 0, Średnie tętno: 60 bpm, minimalne: 36 bpm przy 04:53, maksymalne: 11 przy 16:35 Rezultaty pobudzeń komorowych: 0 pobudzeń komorowych, wystąpiło 7 pobudzeń nadkomorowych, z 7 pojedynczych pobudzeń, 0 par, 0 salw, 0 częstoskurczów napadowych. epizodt ST: Maks. obniżenie ST wynosiło -2,93mm przy 06:27 na 3 kanale. Maks. uniesienie ST wyniosło 1,81 mm przy 05:59 na kanale 2 Analiza rytmu: Wystąpiło 0 interwałów pauzy powyżej niż 2.4 sek. Rezultaty QT: Maks. interwał Qt wynosi 466 ms przy 03:02, maksymalny interwał QTc wynosił 511 ms przy 05:59. Minimalny interwał QT wynosił 300 ms przy 10:55, minimalny interwał QTc wynosił 304 ms przy 03:40. Tak wygląda pierwsza strona arkuszy z wynikami. Pozdrawiam.
Gość malwina_st
Według mnie nie masz się czym martwić :) ale poczekaj do wizyty u kardiologa. Sądzę że lekarz rodzinny też będzie w stanie wytłumaczyć ci wynik. Dla pocieszenia podam że ja miałam średni rytm 95, min 63 a max 165. Do tego 701 nadkomorowych, 2 komorowe, 1800 tachykardii oraz 1800 arytmii (tak pisze na wyniku). Co do twojego wyniku to pasowało by mi, że masz raczej skłonności do bradykardii (czyli puls spada poniżej 40 uderzeń na minutę). Wiesz jednak ja nie jestem lekarzem :) mogę jedynie poprzeć się moim wynikiem i tym co mnie lekarz powiedział. Pozdrawiam