Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Niedomykalność Zastawki dwudzielnej mitralnej

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,mam 17 lat w wieku 13-14 wykryto u mnie niedomykalność Zastawki dwudzielnej Czytałem że związane z tą wada dolegliwości to duszności,powiększenie wątroby itp.Żadnych nie mam,i mam pytanie czy możliwość jest że już tego nie mam że się zarosło czy jakoś wzmocniło? A jeśli nie to czy mógłbym uprawiać sport? Dziękuję z góry za odpowiedź.Pozdrawiam

Gość Ewa37zToF

Cześć, Karolu! Podstawowa sprawa to czy jesteś pod kontrolą kardiologa dziecięcego? O tym, czy możesz uprawiać sporty i w jakim stanie jest Twoja zastawka mitralna powinien się wypowiedzieć specjalista po dokładnych badaniach. Dlatego będzie najlepiej, jeśli udasz się do lekarza. Niedomykalnośc się nie zrośnie, bo to nie dziura, ale może się zmniejszyć, jak też zwiększyć. Dlatego bardzo ważne są regularne kontrole u kardiologa i stosowanie się do jego zaleceń.

Ostatni raz byłem u kardiologa właśnie kiedy mi to wykryto :/ Kardiolog przepisał codziennie brać Magnez,raczej jestem pod kontrolą jeszcze dziecięcego kardiologa Jeśli chodzi o uprawianie sportu to uprawiam głównie bieganie na dłuższe dystanse nie miałem nigdy problemów z dusznościami Kucie w sercu czasami ale to bardzo rzadko Nie wiem czy to jest z tym powiązane ale wspomnę że mam też tak zwana *kurzą klatę* z tego co wiem to po prostu wada i w niczym nie przeszkadza ale czy napewno?

Powiem tak: też mam tę przypadłość i uprawiam sport., ale wiem, że nie każdemu będzie to służyć. I z pewnością nie będzie możliwa każda dyscyplina. Najlepiej skonsultować się z lekarzem, bo na forum to każdy może Ci wszystko powiedzieć, ale nikt za to odpowiedzialności nie weźmie. Jak szukasz dobrego specjalisty, to podrzucam: http://gabinetyodserca.pl/