Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Niepokojący obraz USG serca płodu

Gość M.K.Hybza

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , Nazywam sie Marcin Hybza i wraz z zona Karolina mieszkam w Wielkiej Brytanii . Bylismy dzisiaj na badaniu Usg w naszym szpitalu w Londynie . Zona jest w 21 tyg. ciazy . Podczas tego badania okazalo sie ze jest jakis problem z sercem naszego dziecka . Nie chcieli nam powiedziec nic wiecej na ten temat .Skierowali nas na badanie do szpitala kardiologicznego . Jest to nasze pierwsze dziecko i bardzo sie boimy ze cos moglo by byc nie tak . Prosimy tylko o pomoc w zinterpretowaniu tego co wiem na dzis dzien . Jedyne co zostao napisane w karcie zony to : ? Hypoplastic left heart with ASD A obraz USG zamiescilem tu : http://www.wrzuta.pl/obraz/cNrTSJgOxn/obraz_usg_serca_dziecka Dziekujemy bardzo za jakakolwiek pomoc .
Witam Panie Marcinie. Przede wszytskim zycze szczęsliwego rozwiązania i zdrówka dla maluszka. No i gratuluje przyszłyum rodzicom :) Długo zastanawiałam sie czy napisać, abym jako laik nie zasiala niepotrzebnego niepokoju. Nie wiem czy pytał pan Juz Izabeli w swojje sprawie. OPrzede wszystkim przty diagnozie stoi znak zapytania, a więc sądzę, że jeżeli postawił go lekarz a nie pan to po propstu nie jest on pewien swojje diagnozy i dlatego woli dmuchac na zimne i po dokładnych badanich wykluczyc czy tez potwierdzić. Tak jak juz zostało napisane podejrzenie ASD to podejrzenie ubytku w przegrodzie międzyprzedsionkowej serca. Wiele juz chyba i na tym forum było na ten temat mówione. Wklejam link do przystępnych informacji z naszego forum : http://www.sercedziecka.org.pl/index.php?url=3_ubytki_przegrod_serca.inc#2 Niepokoi mnie jednak jako laika to co pisze Pan : Hypoplastic left heart Gdyby na koncu pisało jeszcze syndrome to : http://www.sercedziecka.org.pl/index.php?url=3_zespol_niedorozwoju_lewego_serca.inc Proszę dac znać po dokładniejszych badaniach. Trzymam kciuki za maluszka i jego zdrówko. Pozdrawiam Wasza trójeczjkę. Ola
Hypoplastic left heart with ASD - zespół niedorozwoju lewego serca z ubytkiem w przegrodzie międzykomorowej (HLHS + ASD) Jest to częsta wada serca polegająca na tym, że lewe serce (lewa komora i przedsionek oraz aorta... ) nie wyglądają tak jak powinny - są niewykształcone. To narazei podejrzenia, wszystko będzie wiadomo po urodzeniu się dziecka. Jednakże rokowania tej wady nie są złe, a najważniejsze jest to, że została ona wykryta bardzo wcześnie, dzięki temu można spokojnie monitorować serce. Więcej informacji na stronie: http://kardiologiadziecieca.pun.pl/viewtopic.php?id=13 Nepewno wszystko będzie dobrze... :-) Pozdrawiam, proszę sie nie martwić...
Rozpoznanie hypoplazji ,a w iec niedorozwoju lewego serca(HLHS) jest powaznym rozpoznaniem , ktore wymaga na pewno porzadnej weryfikacji, bo wiąze sie ze szczegolnym monitorowaniem stanu Malucha oraz kilkuetapowymi operacjami po urodzeniu. Jednak rozumiem ,ze postawiony znak zapytania zmusza do pogłebienia diagnostyki ,wię cmoze diabel nie bedzie taki straszny.. Pozdrawiam
Dziekujemy wszystkim za pomoc . Niedawno wrocilismy ze szpitala . Rozpoznali to jako ATRIO - VENTRICULAR SEPTAL DEFECT czyli z tego co zrozumialem to nie ma miedzy przedsionkami i komorami scianek i lewa komora jest zmodifikowana . podobno za mala zeby nawdet wykonac operacje. oprocz tego najprawdopodobniej ma zespol dawna . to moga potwierdzic po pobraniu wod plodowych . lekarz powiedzial ze jezeli lewa komora sie nie powiekzy to operacja najprawdopodobnie nie da skutku. Dziekuje
ATRIOVENTRICULAR SEPTAL DEFECT - ubytek w przegrodzie międzykomorowej, AVSD. Av Canal... itd. Najkrócej wadę można określic tym, że brak jest krzyża sercowego - przegród. Rzeczywiście 80% dzieci z ta wadą ma zespół Downa, ale nic narazie nie można gwarantować. Jednak dzieci z tym zespołem znacznie lepiej radzą sobie wadą. :-) Najlepsza metodą na chwilę obecną jest operacja za pomocą dwóch łat. Daje ona stosunkowo zadowalające efekty. Narazie nie ma co się martwić, bo często jest tak, że w trakcie ciąży jest podejrzenie wady,a po urodzeniu dziecka okazuje się, że jednak tej wady nie ma, albo, że jest całkiem inna, być może łagodniejsza. To, że najpierw podejrzewano hlhs, a teraz avsd może być na to dowodem. pozdrawiam
Najpierw podejrzewano hlhs tylko i wylacznie dlatego ze badanie ktore robilismy bylo rutynowym badaniem . pani doktor ktora je przeprowadzala nie byla kardiologiem ktory bylby w stanie odrazu dac diagnoze . podala tylko co podejrzewa . i nawet nie powiedziala nam tego tylko sam przeczytalem to w papierach . Dzisiaj bylismy w najwiekszym w wielkiej brytanii szpitalu dla dzieci i niemowlat w wydziale kardiologi gdzie zajmuja sie tylko przypadkami tego typu. Lekarz powiedzial dzisiaj ze jezeli lewa komora sie nie powiekszy to operacja wstawiania lat nie ma wiekszego sensu . jak widac na pierwszym zdjeciu http://www.wrzuta.pl/obraz/cNrTSJgOxn/obraz_usg_serca_dziecka ubytek jest naprawde duzy . jest ona kilkukrotnie mnijsza niz komora prawa . Dziekuje za pomoc
Decyzjka zdecydowanie należy do rodziców i nie zazdfroszczę Wam sytuacji w jakiej sie znaleźliście. Jednak z naszefo forum wiem jak często zachodza pomyłki. Zwłaszcza za granica maluszki z podejrzeniem wady wrodzonej podobnież nie mają szans. Mmay jednak takie np z HLHS, które świetnie sobie radzą mimo poczatkowych kłopotów. ostatnio czytałam o Polce, która namawiano do aborcji a tymczasem w Polsce z powodzeniem maluszka operowano. Trzymam za was kciuki. I wada zdiagnozowana może a le nie musi oznaczaś ZD. Poza tym tak jak napisała Pani Alicja takie dzieciaki lepiej sobie radzą bo mam przykład. Widziałam po operacji i teraz. Pozdrawiam ciepło
Pozowliłam sobie załozyć wątek z Państwa wątkiem na stronie : http://forumsercedziecka.org.pl/viewtopic.php?t=976 jest logowana. Zapraszam na portrety dzieciaków z wadami serca. Większość ma właśnie HLHS . http://www.sercedziecka.org.pl/index.php?url=5_portrety_dzieci.inc Serdecznie Was pozdriwam i trzymam kciuki.
Witam, tak jak pisze tu kilka osób na forum dzieci z HLHS można leczyć, faktycznie jest to procedura skomplikowana ale nie niemożliwa do wykonania. Nie wiem czy tego typu wady operuje sie w Wielkiej Brytanii ale w Polsce tak i dzieci naprawdę dobrze sobie radzą. Z tego co piszesz wynika że nie jest to *tylko* HLHS ale naprawdę są świetni specjaliści którzy mogą dać dziecku szanse i jeśli tylko bedzie miało dobrą opiekę i silny organizm to ma duże szanse na normalne zycie. Te dzieci nie poddaja sie łatwo, przechodza po 3 operacje serca mimo tego są radosne cieszą się zyciem i są naprawdę wyjątkowe. Uczą nas wiele cierpliowści i specyficznego podejścia do życia a lekarze którzy daja im szansę sa naprawdę wspaniałymi ludźmi. To jest ciężka wada i niewątpliwie trudna droga ale możliwa do zakończenia naprawde dużym sukcesem. Oczywiscie duzo daje do myslenia podejrzenie z. Downa poniewaz faktycznie z.Downa przy HLHS jest bardzo rzadko spotykany. Ja bym zdecydowała sie na diagnostyke jeszcze w tym kierunku jesli okaże się że z. Downa jest wykluczony to zastanowcie sie czy nie zdecydować sie na leczenie dziecka. Znam wielu rodziców ktorzy usłyszeli w ciąży taką diagnozę a potem lekarz zajmujący sie tego typu wadami zadał tylko jedno pytanie: *czy ratować dziecko?* i jak odpowiadali *tak* to rozpoczynali nie łatwą walkę ale wielokrotnie zakończona sukcesem. W Polsce leczeniem tego typu wady do niedawna zajmowało sie 2 specjalistów prof. Edward Malec i prof. Jacek Moll, prof. Malec objął jednak niedawno klinikę kardiochirurgii dziecięcej w Monachium, oglądałam kiedyś reportaż o dziewczynce, której równiez zdiagnozowli w Anglii prenatalnie wade serca, tamtejsi lekarze nie widzieli szansy którą zobaczył prof. Malec, dziewczynka urodziła sie w Polsce i tu przeszła operacje, nazywa się Julia Kępa jak poszperasz w internecie znajdziesz gdzies ten reportaż, chyba w programie *Zielone drzwi* na stronie telewizji TVN. Więcej znajdziesz na stronie www.sercedziecka.org.pl w portretach dzieci. Pozdrawiam i zycze powodzenia. olka
Hej Marcin! Nie martw się. Moja córka urodziła się z ASD (2 ubytki), VSD (2 ubytki) i przetrwałym przewodem tętniczym Botalla. Treaz ma 11 miesiecy z wszystkich ubytków został jeszcze ten najcięższy VSD, ale rozwija się jak normalne dziecko. Są tylko ogromne kłopoty z karmieniem, od początku były, ale to normalne u dzieci z wadą serca. Będzie dobrze!!!
witam, jestem w 33 tyg. ciazy i bede rodzila w ICMP w Lodzi coreczke z HLHS.jest to moje drugie dziecko ale radze sobie chyba dlatego ,ze wszystko jeszcze przede mna. najgorsze jest to ze bede sama gdyz pierwsze dziecko jest niepelnosprawne i wymaga opieki a mieszkamy w pomorskim, jednak wspieramy sie razem.coz-co ma byc to bedzie. mam tylko nadzieje,ze to co pisza o prof.mollu jest prawda i ze jest swietnym fachowcem