Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Jak długo czekamy na operacje zastawki w Aninie

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie, otóż choruje na zwężenie dwupłatkowej zastawki aortalnej. Do końca nie wiem tak naprawdę jak będę operować i co będą robić być może Państwo mi to przybliżycie. Byłam ostatnio 4 Dni w Aninie Doktor powiedział że słownie zostałam zakwalifikowana do operacji ale jeszcze mają do mnie zadzwonić chciałam zapytać czy długo będę czekała na telefon? w między czasie staram się załatwić sprawę u stomatologa. Mój max gradian to 103 nie znam sie i nie wiem czy to dużo czy to mało. przy stawaniu z łóżka ostatnio miałam 190/80. tak że mam również nadciśnienie.Mam powiększoną lewą komorę serca . Bardzo źle sie czuje chce mi sie płakać bo czuje że nie mam sił już i jest mi coraz gorzej mam duszności oraz duży ścisk przy klatce piersiowej. Mam 21 lat. Jestem również po przeszczepie nerki. Boje się stanu po operacyjnego kiedy będę musiała wracać do siebie. Jakie macie doświadczenia po tej operacji?. Czy jest możliwość że zrobią to metodą bez rozcinania klatki? Proszę o wsparcie

Hej, Alicjo94! Trudno odpowiedzieć na wszystkie Twoje pytania, bo nie wiemy, czy będziesz miała tylko plastykę zastawki, czy jej wymianę. O ile wiem, w Aninie nie robią operacji z małym cięciem. Za to niektóre zastawki wszczepiają przezskórnie, jeśli są do tego przesłanki i warunki anatomiczne. W zeszłym roku szykowałam się do czwartej z kolei operacji i powiedzieli mi, że mam zadzwonić do sekretariatu Kliniki Kardiochirurgii, gdy zbiorę wyniki od laryngologa, ginekologa i dentysty. Termin od telefonu stamtąd do terminu operacji miał być krótki (4 dni). Stawiłam się na oddziale dzień przed, ale ostatecznie do operacji nie doszło. Na pocieszenie wiedz, że obecnie po operacji serca szybko się staje na nogi. Do domu wypuszczają po około tygodniu. W Aninie są świetni lekarze, więc jesteś w dobrych rękach.

Witaj Alicja94, W moim przypadku operacja licząc od informacji, że jest wymagana odbyła się chyba 2-3 miesiące później. Związane to było właśnie z koniecznością szczepień i przygotowania wszystkich koniecznych badań. Wiem, że się bardzo boisz, ale przygotowanie do operacji jak i stan po nie jest jakiś bardzo straszny. Wybudzasz się, za chwilę stawiają Cię na nogi i za chwilę (drugi dzień) spacerujesz sobie po oddziale. Klinika w Aninie to świetny ośrodek ze wspaniałymi lekarzami oraz pielęgniarkami. Życzę Ci powodzenia i trzymam za Ciebie kciuki.

Kurczę dziękuję za tyle wiadomości od was aż miło że jest tyle ciepłych serc :). Mam mieć wszczepioną zastawke. Jeszcze bardzo ważne pytanie czy ja do szpitala mam dostarczyć wiadomość(pisemną) od laryngologia ginekologia ? Powiem szczerze że do ginekologa to nie lubię chodzić jak diabli i tak naprawdę nawet nie mam po co ostatni raz jak byłam to powiedziała mi Doktor że jest wszystko dobrze z uszami też mam wszystko wporzadku jedyne to co mam do zrobienia ząbek :( oj tyle latania przy tym.

Gość Betkow

Ja czekałam miesiąc na zabieg i miałam cięty mostek. Zaświadczenia musisz mieć z uwagi na to, że nie może być żadnych stanów zapalnych. Ale jak powiesz w przychodni, że idziesz na taki zabieg, to dadzą Ci krótki termin. Z tym wstawaniem nie jest tak różowo, jak tam ktoś napisał, chociaż wszystko zależy od Twojej kondycji.Owszem, przychodzą fizjoterapeuci i mówią, że trzeba robić to czy tamto, ale przede wszystkim ja zapamiętałam naukę oddychania, dostaniesz taki specjalny tylko dla siebie sprzęt z kuleczkami i będziesz dmuchać. Będziesz pomału wstawać, co nie znaczy, ze musisz to robić natychmiast. Oni są bardzo wyrozumiali.. będziesz tez musiała kupić na oddziale kamizelkę, jeśli będzie opcja z rozciętym mostkiem, za 45 zł. Ale to tez przyniesie Ci Pani, która zmienia opatrunki. Mnie było ciężko, ale Ty z pewnością przejdziesz to wszystko dużo lżej, czego Ci z całego mojego naprawionego serducha życzę. Trzymam kciuki.

Jestem już po wszystkich badaniach i mam zaświadczenia oraz zostałam zaszczepiona. 17 maja dzwoniłam że jestem już gotowa. jak długo czeka sie od nich na telefon? Pytam ponieważ odwołałam egzaminy zawodowe który miały być 17 i 26 czerwca. :(. Co do kwestii podnoszenia też mam nadzieje że szybko sie podniosę. Ale bardzo sie boje ponieważ jestem również po transplantacji nerki i nie chce jej stracić :( Chciałabym już mieć to za sobą