Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Czy powinnam iść do kardiologa?

axie92

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie Na początku zaznaczę, iż nie planuję się diagnozować przez internet, tylko chciałabym dowiedzieć się, czy wizyta u kardiologa jest koniecznie potrzebna. Mam 23 lata, jestem kobietą. Generalnie od daaawna choruję na chorobę Hashimoto - mam niedoczynność tarczycy, jednak kiedy przyjmuję hormony, jest wyrównana. Mam taki problem, że bardzo często czuję ból po lewej stronie, nie jest on zależny od ruchów, czy oddechów - po prostu jest. Bardzo często mam przyspieszony puls - przeważnie jest to 110, cały czas. Często czuję taki hmm stres w okolicy serca. Niedawno miałam spirometrię, okazało się że mam bardzo zmniejszoną objętość płuc. Leki na astmę jednak nie pomagają (miałam zmieniane kilkakrotnie). Najgorzej jest z oddychaniem, kiedy się położę - wtedy bardzo cięzko łapać powietrze i muszę się szybko podnieść, żeby trochę pooddychać. Od jakiegoś czasu przytrafiają się mi takie hmm dziwne skurcze serca. Np. Stoję sobie, czuję nagle takie uczucie stresu w sercu, zatrzymuje się ono na chwilę, potem zaczyna działać, ale tak szarpiąc. Po chwili wraca do normy. Często też boli mnie głowa, mam zawroty, ciągle (od dość dawna) słyszę takie dzwonienie w uszach. Będę miała TK głowy, jednak czy powinnam się udać do kardiologa? Lekarz pierwszego kontaktu raczej mi tutaj nie pomoże już, miałam półtora roku temu u niego robione EKG i wszystko było w normie. Ostatnio bardzo słabo się czuję i męczy mnie nawet przejście z kuchni do pokoju. Będę wdzięczna za radę.

Witaj, nie za bardzo się znam ale z tego co się orientuje to możesz mieć problemy z sercem albo i z kregosłupem też, moja mama ma podobne problemy, więc sprawdź kregosłup najlepiej cały czy z nim wszystko ok, uciski moga powodować bóle głowy, czy trudności w oddychaniu, mi neurolog mowił że też mogą byc problemy z kończynami ale to bardziej drętwienie, ale dla pewności idź też do kardiologa, niech sprawdzi serducho, każdy jest inny i trzeba brać wszystko pod uwagę, do każdego podejść indywidualnie, a do lekarza rodzinnego i tak musisz pójść po skierowanie do neurologa czy kardiologa jeśli chcesz przebadać się na fundusz. Ale to tylko moje zdanie, moje spostrzeżenia pogadaj z rodzinnym lekarzem, nie wiem skąd jesteś ale chyba wszędzie trzeba sie uzbroić w cierpliwość bo są długie kolejki do kardiologa, do neurologa chyba krótsze. Daj znać co i jak :) Trzymaj się cieplutko, zdrówka życzę :)

Witaj, Czy oprócz Hashimoto, ktoś postawił jakieś inne rozpoznanie dot. problemu z oddychaniem? Na zmniejszoną *objętość* płuc leki na astmę raczej nie pomogą. Czy była diagnostyka typu rtg klatki piersiowej lub TK płuc? Czy jesteś pod opieką pulmonologa? Co do serca, objawy o których piszesz sugerują występowanie arytmii. Warto odwiedzić kardiologa i wykonać EKG i/lub Holter EKG. Niektóre arytmie wynikają z np. choroby tarczycy, leków na astmę i nimi nieco mniej się przejmujemy. Natomiast są zaburzenia rytmu, które trzeba zdecydowanie leczyć, bo mogą być dla Ciebie niebezpieczne. Piszesz o zmęczeniu - przejście z kuchni do pokoju - jeśli masz tak bardzo nasilone objawy to wizyta u kardiologa powinna odbyć się raczej wcześniej niż później. Mogą one wynikać z choroby płuc, ale także mogą być związane z problemami kardiologicznymi. Bóle i zwroty głowy - także potencjalnie mogą mieć podłoże kardiologiczne. Pozdrawiam, Marcin Syzdół

AXIE92 nie posiadam takich chorób jak Twoja. Wydje mi się, że powinnaś skontrolować się wielotorowo. Choroby tarczycy mają wpływ na pracę serca. Wspominasz o małej wydolności płuc, co według mnie wiąże się z niedotlenieniem, stąd słabość, duszność, zawroty senność. To wszystko ma z pewnością wpływ na pracę serca. Skaczące tętno, tak wysokie - według mnie powinno być zbadane przez kardiologa. Płuca, niewydolność - pulmunolog. Nie ma co tu zastanawiać się, bo jedynie możemy podzielić się swoimi doświadczeniami, a jak świat światem te mogą być jedynie podobne, a nie takie same. W poniedziałek biegnij do lekarza pierwszego kontaktu, o powiedz o swoich dolegliwościach i otrzymasz odpowiednie skierowania. Zanim trafisz do kardiologa, to kup sobie magnez (najlepiej MagneB6, bo jest przebadany i jest lekiem, a nie suplementem). Poprawia on kurczliwość serca, regularność jego pracy. Niejednokrotnie lekarze zalecają przyjmowanie magnezu w przypadku nierównego bicia serca przy wypadającym płatku. Powodzenia i daj znać co się z Tobą będzie działo.