Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zesp. wypadania pł. zastawki mitralnej - dodatkowe badania?

Moncia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Was, Mam pytanie, może pomożecie. Trzy tygodnie temu w końcu zrobiłam USG i okazało się, że mam zespół wypadania zastawki mitralnej z falą zwrotną. Kardiolog powiedział, że mam małe serce (w ogóle jestem drobna), ale mocne. EF - 75%, podobno to bardzo dobry wynik. Zaczęło się to u mnie ok. 12 lat temu, kiedy przez pewien czas pracowałam w nocy i przez krótki czas, trwało to parę dni zaczęło mi okropnie kołatać serce, nie mogłam stać, musiałam usiąść. Potem powtórzyło się to za kilka lat, uczucie kołatania, budziło mnie to w nocy, miałam wrażenie, że zemdleję.Potem znów kilka lat spokój. 5 lat temu urodziłam córeczkę (poród sn, bez żadnych problemów kardiologicznych w czasie ciąży i porodu) i od tego czasu czuję się praktycznie cały czas źle. Poprzednie epizody były związane za każdym razem z niewyspaniem, teraz, kiedy mamy córcię, pracę od 7.00 z wysypianiem się też nie jest najlepiej ;). Kiedy się w miarę wyśpię, to jest ok. Ale bardzo często zdarza się, że mam takie uczucie mocnego bicia serca, robi mi się słabo, bardzo niedobrze, czasem jakby ciemno przed oczami. Mam również ciśnienie normalne/niskie i szybki puls - od urodzenia, norma u mnie to ok 80 - 90. Lekarz przepisał mi Propranolol, kazał brać magnez i dostarczać potas z pożywieniem (banany, pomidory). Obserwować się po leku, bo on obniża ciśnienie. W lutym raz czułam się bardzo źle, pojechałam do szpitala, zrobiono EKG - w normie, wyniki krwi - w normie, nie mam anemii, cukrzycy, tarczyca ok, cholesterol ok, zrobiono mi nawet markery kardiologiczne, wynik ok (są to markery, które pokażą martwicę mięśnia sercowego, np. przy zawale). Teraz tak - przepisanego leku nie biorę, bo nie wiem, czy jest sens. Lekarz pytał czy w czasie tego osłabienia serce bije mi szybciej, nie sprawdzałam. Teraz, po wizycie, mierzę puls i ono nie bije mi o tyle szybciej, ile mocniej, bardziej czuję te uderzenia. Jak pisałam mam szybki puls od zawsze i czułam się z tym przez tyle czasu ok. Czy to wypadanie płatka może dawać takie objawy z tak błahego powodu jak niewyspanie? Bo jestem pewna, że nie jest to od żołądka (niekórzy sugerowali), nie sądzę, żeby to było na tle nerwowym, fakt, że kiedy to się zdarzało, to się denerwowałam, bo czasem jak serce ma zły dzień ;) to naprawdę mam wrażenie, że umieram :D. Teraz jestem spokojniejsza po wizycie, bo wada nie jest duża. Ale nie skupiam się na tym, kiedy nie czuję się tragicznie zmęczona, to jest super, nie myślę o tym, jak mi bije serce :). Jak mam gorsze dni, to paskudnie, serce mi kołacze, kłuje, czuję taki dyskomfort po stronie serca, czasem jakby pieczenie - wszystko po lewej stronie. Napisałam teraz, bo taka sytuacja - siedzę w pracy, zajęta obowiązkami, i nagle poczułam takie szarpnięcie w klatce piersiowej (mam wrażenie nawet, że mi się mocno poruszyła :) ) i uczucie w szyi, jakby przepłynęło mi przez nią dużo krwi na raz, takie buchnięcie. Ostatnio zdarzyło się to kilka razy. Czy to też jest związane z zastawką? Myślicie, że warto zrobić jeszcze inne badania, nie wiem, holter, żeby sprawdzić czy jest coś jeszcze z sercem? Zaburzenia rytmu, itp? Poziom elektrolitów (akurat tego nie robiłam, lekarz pytał czy czasem nie dragą mi mięśnie, oko itp. - skurczy nie mam, ale oczko czasem skacze ;))? Chciałabym normalnie żyć a te kiepskie dni sprawiają, że czuję się paskudnie, jak staruszka :). Pozdrawiam serdecznie i z góry dziękuję za odpowiedzi :)

Ja jeszcze dodam że fala wzrotana nie jest dobra dla serca , powinnaś mieć zrobione przezprzełykowe badanie serca , to badanie jest dokładniejsze , Ja tak miałam przy fali wzrotnej miałam problemy z chodzeniem , czułam się jak bym nie miała nóg . Po rzezprzełykowe badanie serca wykryto brak koniuszka zastawki , po pół roku wstawiono mi zastawkę mechaniczną . Bakterie uszkodziły mi zastawkę byłam bardzo przeziębiona i miałam gorączkę , po tym epizodzie zaczęły się problemy .

Zrób sobie więcej badań, holtera 24h, oraz może test wysiłkowy, a z tymi falami zwrotnymi przeciekami oraz np. wiotkimi płatkami to sporo osób to ma, Dobry artykuł to: Objawowe i bezobjawowe wypadanie płatka zastawki dwudzielnej Tomasz S. Brot, Andrzej P. Bissinger Poczytaj fajnie to wyjaśniają i możliwe, ze to coś z *wrażliwego serca*