Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Dziwna arytmia

Gość Magama

Rekomendowane odpowiedzi

Niedawno, pewnej nocy dostałem dziwnej arytmii. Miałem uczucie jakby serce waliło mi ze 150 na minutę po czym wracało do normy, następnie zwalniało (czasem odczuwałem jakby przestało bić na kilka sekund ) i tak na przemian przez ok. 3 godziny. Do tego paniczny lęk przed śmiercią, drżenie całego ciała, pocenie. Zdarzyło mi sie to pierwszy raz i od tego czasu czuje codziennie nieokreślony dyskomfort w klatce piersiowej i wrażenie mocnej tachykardii pomimo pulsu 60-90. Ktoś coś?

Ja też nie wiem :) po 10 minutach miałem ochotę wyskoczyć z okna i miałem nadzieję że to za chwilę minie. Nawet nie wiedziałem jak bardzo nadzieja zawodzi. Wgl wpadłem w taką panikę, że zapomniałem od czego jest przecież nr 112. Zastanawiam się nad pójściem do kardiologa ale jak sobie przypomnę ostatnią akcję to mi się od razu odechciewa..

Częste oddawanie moczu też było.. Nie miałem pojęcia że to też powiązane xd Wgl kiedyś miałem taką sytuację, przepisze epikryzę z wypisu *Chłopiec 16-letni skierowany do szpitala z powodu stwierdzonej bradykardii ( w zapisie EKG 47/min.) W wywiadzie w dniu 26.11.2012 zgłaszał osłabienie, złe samopoczucie, niechęć do wykonywania jakichkolwiek czynności, co było powodem zgłoszenia się do lekarza rodzinnego. Dolegliwosci te występowały po bardzo krótkim śnie poprzedniej nocy (od 3-7). Chłopiec podaje że często sypia bardzo małą ilość godzin, przy niemożności zaśnięcia spędza czas przed komputerem i telewizorem oraz spaceruje po mieście. Zdarzało się, że nie spał cały weekend ( 2 noce). W lipcu tego roku będąc na wakacjach w Wadowicach pierwszy i jak do tej pory jedyny raz podaje utratę przytomności z urazem głowy, przyznaje się wtedy do znacznego zmęczenia i braku snu (w tym roku się to powtórzyło, tym razem po śnie, badania znowu nic nie wykazały) . Po incydencie miał wykonane KT głowy, nie stwierdzono zmian. Wywiad rodzinny obciążony- ojciec dziecka przebył zawał serca w wieku 38 lat, a brat ojca w wieku 36 lat (dodam od siebie że cała rodzina od ojca obciążona genetycznie [babcia zmarła na serce, ciocia tak samo, wuja na wylew]). Przyznaje się do palenia papierosów. Aktualnie chłopiec przy przyjęciu bez dolegliwości, czynność serca 65-67/min. W wykonanych badaniach podwyższone ASO, trójglicerydy. W EKG zapis w granicach normy wiekowej. Wypisano do domu w stanie ogólnym dobrym. * w szpitalu potwierdzili bradykardię, na wizycie kardiolog stwierdził że to nie bradykardia tylko zmiany normalne dla okresu dojrzewania, jeszcze później inny lekarz powiedział że niskie tętno jest winne aktywności fizycznej i teraz komu wierzyć :D dlatego do kardiologów jestem sceptycznie nastawiony :) ale jak się powtórzy to sie zgłosze zobaczymy co stwierdzą.