Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Bardzo Ddziwne Szybkie bicie serca tylko poznym wieczorem lub w nocy

Gość TomekM

Rekomendowane odpowiedzi

Witam od 1 maja mam problem.1 maja zawitalo u mnie pogotowie nagle podczas zasypiania dostalem jakby wstrzasu momentalenie sie podnioslem serce walilo mi jak szalone nogi jak z waty zawroty glowy i uczucie jakbym mial zemdlec.Sasiadka zadzeonila mi po pogotowie bo ja nie bylem w stanie dodam ze mam 35 lat przyjechali zmierzyli cisnienie bylo 200/100 puls 110 podalai captopril i powiedzieli ze choruje na nadcisnieni po czym kazali w poniedzialem udac sie do lekarza rodzinnego(byl piatek).Od tego momentu czulem sie ogolnie jakby taki przybity.W nocy nie umialem spac gdy juz zasypialem nagle cos mnie rozbudzalo i serce dosc dosc szybko mi bilo.Sobota minela i w niedziele kolo poludnia podczas ogladania filmu nagle podobna akcji zaczelo mi sie robic slabo nogi z waty serce wali jak szalone zadzwonilem na pogotowie przyjechali zbili dwoma tabletkami i kazali pojachac do lekarza pelnioacego dyzur w weekeny po jakies tabletki.Lekarz przepisal mi Egiramlon 5/5 i kazal brac codziennie wieczorem a w poniedzialem do lekarza rodzinnego .No to w poniedzialek u lekarza rodzinnego kazala dalej brac te tabletki wyniki krwi zrobilem i byly ok powiedzialem mam proiblemy w nocy ze spaniem i zasypianiem dala skierowanie do laryngologa i kardiologa na holter 13 maja kardiolog wyslal mnie na ekg i powiedzial ze jest wszystko ok powiedzialem mu o problemnach ze spaniem przepisal mi bisoratio 10 i powiedzial zeby brac pol tabletki rano i powinno byc dobrze.20 maja laryngolog pozagladal posprawdzal i skierowal mnie na badanie snu ktore bede mial dopiero w listopadzie.Ogolnie po egiramlon cisnieni mialem w sumie w normie czasami ponad 130 na 90 jak zaczolem brac bisoratio cisnienie mam w granicach 100-110 na 60-70 w ciagu dnia ale codziennie w nocy lub poznym wieczorem zaczynaja sie cuda.Przez osatatnie dwa dnie okolo polnocy gdy juz mam zasypiac nagle czuje jak serce zaczyna mi walic i robi mi sie slabo tak bylo przed wczoraj natomiast wczoraj juz zasnalem ale nagle sie obudzilem i przez chwile nic a za moment slysze czuje jak serce zaczna walic .Zarowno wczoraj jak i przed wczoraj moj stan uspokoil sie po jakiejs godzinie i zasnalem a rano cisnienie bajka 111/66 puls 66 przy tych atakach ak mierze cisnienie to wyszlo 133/75 puls 75 .Prosze o jakas porade bo juz nie wiem co mam robic a lekarze zadnych badan specjalnie nie chca robic czy odstawic na dzien lub dwa ten egiramlon i zobaczec czy to moze te tabletki mi nie sluza dodam ze w ciagu calego dnia od jakichs 3 tygodni nic sie nie dziejej ani z cisnieniem ani z sercem zawsze zaczyna sie dziwna jazda wieczorami lub w nocy:(

Tomku nie wiem czy Cię to pocieszy, ale od ponad półtora roku borykam się z podobnymi problemami odwiedziłem kilku kardiologów i przerobiłem olbrzymie spektrum leków aż trafiłem do Instytutu w Aninie. Najlepsze co możesz zrobić to echo serca, holtera i optymalnie event holtera najlepiej 12 kanałowego musisz uchwycić moment skoku ciśnienia i tętna na badaniu ekg. Jestem w trakcie 3 tygodniowego pomiaru event holterem udało mi się zarejestrować 4 takie epizody i zobaczymy. Lekarze niestety w większości leczą bez ustalenia przyczyny dają Ci leki objawowe nie dociekają za bardzo przyczyny jak wymaga to większego wysiłku zbywają *diagnozą* pierwotne nadciśnienie tętnicze..