Gość tomekkatowice Opublikowano 24 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Listopada 2014 Witam, jestem nowy na forum mam 34 lata, 2 lata temu poszedłem na usg serca i wykryto u mnie poszerzenie opuszka aorty 44mm, reszta aorty i zastawki w porządku. kilka miesięcy temu wróciłem na siłownie i postanowiłem sprawdzić jak tam moja opuszka, w związku z czym pojechałem do ustronia do polsko amerykanskich klinik serca, gdzie zrobilem sobie bilans serca: usg, test wysiłkowy, tk calcium score, ekg, konsultacje medyczną. na usg wyszła opuszka 46mm, lekarz polecił na badaniu tk calcium score żeby zmierzyli przy okazji opuszke i wyszło 40x41mm. i teraz moje pytanie, czy taka różnica pomiędzy wynikiem usg 46mm a tk 40x41 jest normalna? to jest różnica 5mm! Cytuj Odnośnik do komentarza
kardiolog Marek Kośmicki Opublikowano 26 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Listopada 2014 Witam, To są dwie różne techniki badawcze i dlatego mogą być pewne różnice w uzyskiwanych wynikach. Nic Pan nie pisze, czy zastawka aortalna jest trójpłatkowa? - Tak jak być powinno. Czy może dwupłatkowa? - Co jest anomalią. Proponuję wyjaśnić swoje wątpliwości na następnej konsultacji kardiologicznej. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość tomekkatowice Opublikowano 3 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Grudnia 2014 Witam i dziękuje za odpowiedz, mam zastawke 3 płatkową, wszystko oprócz tej opuszki jest ok. Lekarz powiedział żebym badał jej wymiar co rok badaniem tk i ,że jest ona poszerzona minimalnie. Po przejrzeniu internetu natknąłem się na normy opuszki i 46mm (wg usg) to nie jest minimalne powiększenie. Cytuj Odnośnik do komentarza
czub Opublikowano 26 Stycznia 2025 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Stycznia 2025 Mam podobną sytuacje. Tylko mi z usg w 2021 wyszło 44mm w 24r na tym samym aparacie 47mm. Weryfikacja u innego kardiologa miesiąc później 48mm. Teraz w styczniu miałem kolejne usg 46mm z podejrzeniem dwupłatkowej zastawki. Dodatkowo TK które jednak to zanegowało. Wynik z TK to 43mm w najszerszym miejscu. Sytuacja u mnie jest inna czterech lekarzy zgodnie zalecili obniżenie ciśnienia (chodz maiłem w normie, dostałem tabletki ) unikanie skoków ciśnienia, rezygnacja z siłowni i dźwigania ciężkich rzeczy. Umiarkowany wysiłek fizyczny. wynik z TK Zastawka aortalna trójpłatkowa, bez zwapnień. Ocena opuszki aorty w fazie 30 %. Opuszka aorty 41x40x40 mm (wymiar max N/L- 43mm) Z tego co wyczytałem i mówią lekarze to będzie rosło i czeka nas operacja metoda davida Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi