Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wypadanie płatka zastawki mitralnej

Gość anka

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć. Czy ktoś mi może wytłumaczyć co to znaczy. Podczas echa serca wyszło, że wypada mi przedni płatek zastawki mitralnej z falą zwrotną do lewego przedsionka na (+). Lekarz nic mi nie wyjaśnił. Czy może to powodować jakieś zaburzenia itp.?
ja sie dowiedzialam miesiac temu ze mam wypadanie platka zastwki mitralnej tylko tyle ze tylniej u mnie narazie skonczylo sie na BETALOK ZOK 50 a co dalej to zobaczymy po USG serca. Musze powiedziec ze po tabletkach naprawde poprawilo sie. Jezeli chodzi o dolegliwiosci to u mnie to bylo w chwilach wysilku albo zdenerwowania, nawet czasami wystarczylo wsanie z lozka, serce mi bardzo zybko zaczynalo bic tak na 30 sek. i przestawalo ale po *ataku* czulam sie jakbym miala zemdlec:( teraz mam tylko skurcze lydek a lek na prawde pomaga
Gość stracatella
Wypadanie płatka z falą zwrotna wymaga profilaktyki IZW i kontroli kardiologicznej. Jeśli nie ma fali zwrotnej to tylko kontroli raz do roku. A dolegliwości ? No cóż cała gama.... llepiej o nich nie czytać bo potem wszystkie się pojawiają

Witam Wczoraj dowiedzialem sie ze mam dykretne wypadanie tylnego płatka zastawki mitralnej( lekarz nazwał to lekkim odginaniem) Czasem mam lekkie ukłucia w sercu ale to wszystko. Zapytałem lekarza czy moge z tym cwiczyc normalnie na siłowni a on stwierdzil ze niema najmniejszych przeciwwskazan( jeden z lepszych lekarzy w województwie) No więc szukam kogos kto ma ta wade juz dłuzej i moze mi o niej cos powiedziec, a szczególnie cos o aktywnosci fiz. z tym schorzeniem

Gość ania22036

Mam wade zastawki mitralnej z jej niedomykalnością. od ok 2 miesiecy objawy sie nasilily dwokrotnie. dusznosci trwajace cale dnie zawroty glowy okropny ból pod lewą łopatką codziennie przy dusznosciach i zawrotach głowy. ogólne oslabienie i ból serca kłujący czasem uciskający prawie codziennie. przeszkadza mi to w pracy ( mam prace fizyczna) . nie moge wejsc po schodach bo potem 20 min lapie oddech zeby sie nie udusic przy czym mam zawroty glowy. ale rowniez bez wysilku mam te objawy np wieczorem kiedy leze albo spie bo mnie to nawet wybudza ze snu. mam taki bezdech. prosze o radę czy cos sie moze dziac? podobno to nie znacząca wada serca a jednak strasznie utrudnia mi funkcjonowanie. dodam ze mam 20 lat.