Gość Klaudianaszezdrowie Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2014 MAGNEZ- Metal lekki zalicza się do niezbędnych dla życia pierwiastków. Brak magnezu może doprowadzić do wielu zjawisk, które mogą doprowadzić do poważnych chorób. Minimalne dzienne zapotrzebowanie na magnez to 250mg, dla kobiet cięzarnych oraz osób pracujących fizycznie 400mg. Nawyki żywieniowe, które nie zawiarają magnezu: * nie doceniamy produktów , które mają magnez - WARZYWA o zielonych liściach , produkty z pełnego ziarna, nasiona, kiełki, otręby. *warzywa gotowane w wodzie. strata magnezu do 40% duszenie bądź gotowanie ich na parze zapenia zachowanie jego pęłnej wartości. *jadamy zbyt tłustoza duża ilość tłuszczu wiąże magnez w jelicie, hamując jego przedostanie się do krwi. *spożywamy zbyt dużo białka im więcej białka tym więcej magnzu nam potrzeba. Zmiana róznych zwyczajów: * co raz mniej się ruszamy * wysokie spożycie alkoholu * stres * nieodpowiednie nawożenie gleby OBJAWY NIEDOBORU MAGNEZU: - Objawy związane z pracą mózgu: uczucie oszołomienia, bóle i zawroty głowy, trudności w koncentrowaniu się, pojawiajćy się niepokój wewnętrzny i stany lękowe. -Objawy związane z pracą serca: nieregularny puls, kołatanie serca, kłujący ból w sercu. -Objawy związane z pracą żołądka i jelit. skurczowe bóle żoładka młdłości, nudności, skłonność do biegunek. -Objawy skurczowe. Skurcze łydek i stóp, drganie powiek warg, napięcie mięsni pleców i karku, skurcze mięsni twarzy, i przełyku. zdarza się również brak czucia w palcach. Trzeba również wiedzieć ze wszystkie te objawy mogą mieć również inne przyczyny. Tylko lekarz może stwierdzić czy rzeczywiście kryje się za nimi brak magnezu. Należy jednak brać to pod uwagę. Cytuj Odnośnik do komentarza
kardiolog Marek Kośmicki Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Witam Klaudianaszezdrowie, W uzupełnieniu do ciekawego opracowania warto dodać, że magnez jest sprzedawany a aptekach bez recepty. W każdej aptece jest zazwyczaj kilka preparatów zawierający magnez - do wyboru. Zasadniczo można samemu brać magnez, ale trzeba się upewnić, czy nerki pracują prawidłowo? Jeżeli jest niewydolność nerek (podwyższona kreatynina i mocznik,w surowicy krwi) to wówczas stosowanie magnezu, szczególnie więcej niż 1 tabletka dziennie może być nieco ryzykowne. Dlatego, pomimo że magnez jest sprzedawany bez recepty, warto porozumieć się ze swoim lekarzem, czy są wskazania i czy nie ma przeciwwskazań do jego stosowania? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Klaudianaszezdrowie Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Tak, oczywiście zgadzam się z tym. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość silver Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2014 WITAM. Mam pytanie do eksperta. Biorę magnez regularnie i za każdym razem czytając ulotkę zastanawia mnie przeciwskazanie dla osób z zaburzeniami rytmu serca. Przecież w moim odczuciu podważa to samej idei stosowanią magnezu. Jak jest naprawdę z tym suplementem? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Klaudianaszezdrowie Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Niedobór magnezu wplywa na kłucie, kołatanie i skurcze mięśnia sercowego. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość silver Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Oczywiście,wiem. Natomiast tak jak wspomniałem, przeciwskazaniem do przyjmowania jest arytmia. Czyli wg. Producenta - masz arytnie,nie bierz magnezu! Cytuj Odnośnik do komentarza
klaudiax Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Dla uprawnienia proszę skonsultować to z lekarzem. Magnez wzmacnia serce Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość lok Opublikowano 24 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2014 To ciekawe a jak w szpitalu lądują luzie z zaburzeniami serca to pierwsze co robią to podłączą kroplówkę z magnezem Cytuj Odnośnik do komentarza
klaudiax Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2014 LOK o tym samym mówię ze magnez wzmacnia serce. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość silver Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Stąd dłaśnie moje pytanie. Dlaczego producenci zabezpieczają się podając jako jedno z przeciwwskazań do stosowania owe zaburzenia. Jak dotąd nikt mi odpowiedzi wyjaśniającej nie udzielił. Cytuj Odnośnik do komentarza
klaudiax Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Kwietnia 2014 Wszyscy producenci ? Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi