Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Brak zrostu mostku po operacji wymiany zastawki aortalnej

Chicken

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Jestem dwa lata po wymianie zastawki aortalnej na mechaniczną. Operacja się udała, lecz od samego początku mam kłopot z brakiem zrostu kości mostka. Wykonano trzy operacje ponownego zespolenia mostka lecz wszystkie zakończone niepowodzeniem. Pomimo czyszczeniu ponownie przeciętego mostka, kuracji antybiotykowej przeciwko różnego rodzaju bakteriom, noszeniu przez kilka miesięcy kamizelki stabilizującej mostek po każdej operacji nie uzyskano jego zrostu. Nadal jest niestabilny. Pogarsza zdecydowanie komfort życia, gdyż praktycznie wyklucza użycie rąk w codziennym życiu. Nie mogę nic podnieść ani pracować rękami, podobnie jak w pierwszym tygodniu po operacji. Może ktoś z Was miał podobne problemy i mógłby podzielić się swoimi doświadczeniami? Czy słyszał ktoś z Was coś o nowej metodzie zespolenia mostka po operacji kardiochirurgicznej za pomocą kleju? Czy taki zabieg jest już wykonywany w Polsce? Pozdrawiam wszystkich tykających. :)

Witam! Dziękuję za zainteresowanie moim przypadkiem. Z kardiochirurgiem który wykonywał moje operacje jestem w stałym kontakcie. Podczas ostatniej wizyty kontrolnej stwierdził, że mój mostek jest już w tak kiepskim stanie po czterech operacjach, że on nie podejmuje się już kolejnej próby jego stabilizacji. Po usłyszeniu takiej diagnozy straciłem nadzieję na prawidłowy zrost mojego mostka. Dlatego pytałem o alternatywne metody jego łączenia. Słyszałem o próbach jego klejenia (w Kanadzie), lecz nie wiem czy wyszły one poza stadium prób klinicznych i czy są już szeroko stosowane. Pozdrawiam :)