Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zmiany miażdżycowe w ścianie aorty wstępującej i na płatkach

Gość arek

Rekomendowane odpowiedzi

Pani Izo....mam pytanie dot.badania serca 1)lewa komora niepowiększona o prawidłowej skurczowej funkcji i bez zaburzeń kurczliwości ED52mm,ES 25mm,IVS7mm,lvpw 9MM.POZOSTAŁE JAMY SERCA W m-MODE :lA 40MM,Ao 31mm,Rv 17mm, zmiany miażdżycowe w ścianie aorty wstępująćej oraz na płtakach,W2D nieco powiększone prawe jamy serca,morfologia zastawek sercowych prawidłowa 2) lewa komora niepowiększona o prawidłowej skurczowej funkcji z zaburzeniami kurczliwośći,hipokineza ściany przedniej na 1/4 długości przypodstawnieoraz śćiany bocznej na 2/3 długości przypodstawnie.ED 56mm ES34 mm IVS12mm/n do 11/LVPW 10mm .pozostałe jamy serca w m-MODE La44mm/N DO 40/,Ao31mm,RV20mm, W2D powiększone prawe jamy serca oraz lewy przedsionek 3) lewa komora niepowiększona o prtawidłowej skurczowej funkcji i bez zaburzeń kurczliwośći ,Ed 54mm, Ao 31mm,Rv 31mm?n do 27 /.W2D powiększone prawe jamy serca .Intensywniej wysycone płatki zastawki mitarlnej oraz ściana aorty wstępującej... proszę o opisanie tych 3 przypadków ,jeżeli to możliwe:-( z gory serdecznie dziękuję:-)
Gość Izabela
swoisty egzamin.. 1)generalnie blaszki miażdzycowe w aorcie , poza tym podane wymiary ok(nie wiem czy IA to lapsus???) 2)Nie wiem czy dobrze opisane czy brakuje jednego wyrazu -najpierw opis o prawidlowej kurczliwości , w dalszym opise zaburzenia kurczliwosci odcinkowej, powiększony lewy przedsionek , graniczny przerost mieśnia lewej komory 3) powiększona prawa komora genaralnie moge tylko pomoc wytlumaczyc , co napisal badający nie da sie interpretowac tylko echo bez badania i wywiadu , a wiec be z*zywego pacjenta* Pozdrawiam
Dziekuje za tak szybkie odpowiedzi pomimo niedzieli i jeszcze parę sprostowań i pytań? do 1) ciotka ma 48 lat i powiedzieli jej żę to miażdżyca,czeka na wizytę u kardiologa,co to jest lapsus? do2) mama ma 53 lata i jest po zawale przebytym 3) brat ma 31 lat,dlaczego powiększona komora,co to jest intensywniej wysycone opłatki zastawki mitarlanej oraz sciana aorty wstępującej? wszystko dokładnie spisałem z badań ulatrasonogarficznych....sprawdzałem jeszcze raz ../.. chciałbym ,żęby Pani powiedziała czy są to badania ok,czy należy się udać do lekarza ,ciotka niedługo idzie ,ale mama i brat?