Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wymiana zastawki aortalnej proteza aorty wstepujacej

Gość Pawel 24

Rekomendowane odpowiedzi

WItam mam 24 lata mialem wade wrodzona zastawka dwuplatowa w wieku 13 lat w centrum zdrowia dziecko zoperowano mi zastawke tzw plastyka bez wymiany zastawki . Dwa tygodnie temu poddalem sie operacji wymiany zastawki aortalnej na mechaniczna mialem rowniez tetniaka aorty wstepujacej wielkosci 54mm i zostala wstawiona proteza aorty wstepujacej DOKLADNIEJ(wszczepienie protezy mechanicznej echanicznej zastawki aortalnej On-x 25mm wyciecie tetniaka aorty wstepujacej z wszczepieniem protezy naczyniowej Jotec nadwiencowo operacja w krazeniu pozaustrojowym w glebokiej hipotermii z zatrzymaniem krazenia).. Trzy miesiace przed zabiegiem dopadlo mnie infekcyjne zapalenie wsierdzia przez bakterie paciorkowiec zieleniejacy prawdopodobnie to ona wlasnie zniszczyla mi do konca zastawke bo tak bylo wszystko ok. DLa ludzi ktozi sie martwia sama operacja !! SPISZ NIC NIE BOLI a jak dostaniesz cala tabletke glupiego jasia to jescze jest wesolo :)) po samej operacji troche trzeba sie pomeczyc przez aparature oddychajaca za nas ale idize wytrzymac ja mialem akurat nie przyjemne zdarzenie bo majac ta aparature zwymiotowalem i wlozyli mi w gardlo jakis zasysacz i posprzatali od srodka dlatego radze sie powstrzymac od wymiotow po samej operacji potem mozna chlustac dowoli :D bolu po operacji nie czuc ja sie zaczelem mocno meczyc bolem mostka w 4 dzien po operacji bo odmowilem lekow przeciwbolowych aby dojsc do siebie szybciej do dzis nie wzielem zadnej tabletki przeciwbolowej .. MAM pytanie tez do osob ktore przeszly taka operacje czy mieliscie potrezbe dosc czesto zalapac oddech tak dosc mocno do konca? ja co jakis czas mam taka potrzebe troche to denerwujace tymbardziej z czuje jak sie mostek wtedy rusza no i ten bol glowy od operacji nie bylo dnia zeby glowa nie bolala najgorsze jest to ze bol sie nasila z kazdym dniem zastanawialem sie czy to czasem nie od tego cykania zastawki mechniacznej w kazdym razie no coz lep mi peka!! kolejne pytanie czy rowniez macie problemy z pamiecia? wszyscy mi juz zwracaja na to uwage mowie cos a za chwile mowie to samo i nie pamietam ze powiedzialem troche to czasem przykre. I kwestia samopoczucia szczerze myslalem ze bedzie lepiej jestem ciagle ospaly spie bardzo duzo w dzien czuje sie taki skolowany no i utrzymuje mi sie od operacji popoludnio zawsze temperatura 37.5 rano jest ok ale popoludniu do nocy jest temperatura obawiam sie ze bakteria moze nawrcac i wywolywac zapalenie wsierdzia bo niestety jest duze ryzyko tego a samo leczenie tego nie nalezy do najprzyjemniejszych. Dziekuje i pozdrawiam i licze na pomoc weteranow :)

Witaj PAWEL 24! Od mojej operacji minęło już(w lutym minie dwa lata).Mostek czasami chrupnie jak się przeciągam. Mimo ,że jestem dużo starsza to przed operacją nie miałam żadnych problemów z pamięcią.Po operacji niestety już tak pięknie nie było,wymiotło mi z pamięci sporo ważnych dat, zapominałam nazwy,nazwiska.Ale jak poczytasz trochę o tym to dowiesz się ,że to normalne.Wszystko wróci do normy ale na to trzeba troszkę czasu. Jesteś świeżo po operacji to pewnie wykonujesz w domu ćwiczenia oddechowe w ramach rehabilitacji.Nie wolno Ci o nich zapominać.Nie będę smucić,jak będziesz miał pytania to pisz.Ja po operacji leżałam w szpitalu trzy miesiące właśnie przez IZW. Dużo zdrówka życzę :)

Hej , jestem od Ciebie dwa lata starszy i przeszedłem w lutym operację wymiany zastawki, wszystko co opisujesz też mi dokuczało ale po operacji mostek nie bolał aż tak bardzo a przeciwbólowe też juz nie brałem po ok 4 dniach . Po operacji morfinka i leżał człowiek. Jeśli chodzi o oddech to przez płuca które były sciśnięte przez żebra w czasie operacji. Będzie ok. Pozdrawiam cykających

Dzis sie okazalo ze zlapalem gronkowca bialego z rany zaczela leciec ropa i temp mocno sie podwyzszyla rozcieli mi dzis klatke na 3 cm wsadzili wsrodek do dolu szczypce i cos tam porobili strasznie nie przyjemne uczucie ! na czwartek mam kolejna wizyte jesli antybiotyk nie zadziala to rozetna mi cala blizne i obczyszcza ehh najgorsza jest ta mysl ze mogli szybciej ten gronkowca wychwycic ale coz w najgorszym wypadku gronkowiec atakuje glebiej i trzeba otwierac na nowo klatke szkoda ze nie mialem tyle szczescia co wy mam nadzieje ze ta akcja zakonczy sie w normalny sposob a nie po rzeznicku bo inaczej nie idize nazwac otwierania blizny bez znieczulenia i ladowania tam jakichs narzedzi... poki co biore antybiotyk i musze sobie na centymentr wkladac strzykawke w ta dziure co zrobili i wciskac tam plyn acenisept Moze ktos z was juz to przezyl ????

Witaj PAWEL24, czasami zdarzają się komplikacje. Na pewno wszystko zakończy się pozytywnie i niedługo wrócisz do zdrowia. Ja np. miałem dwie operacje dzień po dniu. W pierwszej coś nie tak poszło z plastyką dwupłatkowej zastawki aortalnej i na drugi dzień po wybudzeniu powiedziano mi że zaraz jadę na stół i będą mi wymieniać zastawkę na mechaniczną. Nie muszę chyba mówić jaki wpływ na organizm ma jedna operacja, a ja miałem dwie.Podłamałem się wtedy bardzo, ale dziś jest już wszystko ok, żyję całkiem normalnie. Trzymam za Ciebie kciuki! Daj znać czy antybiotyk wykończył tego gronkowca.

WItam antybiotyk bralem tydzien ale wlaczylem do diety olej kokosowy ku mojemu zdziwieniu sytuacja sie bardzo poprawila nie wiem czy to jakis magiczny srodek w kazdym razie rodzina mi to polecila i zeszly odrazu goraczki poczulem sie duzo lepiej a i rana lekarz mowi ze wyglada tez duzo lepiej moze do nowego roku zaszyja to badziewie:) moje pytanie czy mam sie czego obawiac jesli wynik inr wyszedl 2.01 ?? niby pwinien byc 2..5-3.5 skad moze byc taki spadek ? bo calyczas utrzymywalo sie idealnie 2.5 no idoszlo mega niskie cisnienie 100/50 pozdrawiam pawel cykacz :)

Mam pytanie czy ten gronkowiec atakuje zawsze rany po operacji? Jutro mój chłopak (27lat) ma operację wymiany zastawki aortalnej i też będzie cykać. Boje się, że coś pójdzie nie tak :-( Jak wygląda życie po wyjściu ze szpitala?? Proszę o odpowiedź bo chcę wiedzieć jak najwięcej! Pozdrawiam

ERNI przeczytaj te dwa wątki: na tym forum: 1. Operacja wymiany zastawki aortalnej i tętniaka aorty wstępującej 2. Szukam kontaktu z osobami z wszczepioną zastawką. Z nich dowiesz się wszystkiego. Mi to wystarczyło przez operacją i właściwie nigdzie indziej nie szukałem już informacji.