Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Skutki uboczne stosowania Metocardu na nadciśnienie tętnicze

Gość Janina

Rekomendowane odpowiedzi

Witam... zdiagnozowano u mnie nadciśnienie tętnicze, dostałam metocard. Chciałabym się dowiedzieć jakie są najczęszcze skutki uboczne stosowanie tego leku?? na ulotce jak zwykle pisze ogólnie. z góry dziękuje za odpowiedzi.
ja również mam zaburzenia rytmu, które narazie nie ustąpiły, co prawda ciśnienie spadło, ale przez pierwsze dni czułam się fatalnie... każdy mi mówi, że jestem okropnie blada i wyglądam jakbym miała zaraz zemdleć... każdy do mnie podchodzi i pyta czy dobrze się czuję... ?
nom to jest chyba jedna z wad tego leku, że nie działa równomiernie przez całą dobę... W nocy, szczególnie nad ranem ciśnienie znów mam wysokie, zaś kilka godzin po jego zażyciu ciśnienie mi bardzo spada do 90/50, a puls 30. ale w sumie nie narzekam, na początku czułam się źle, ale teraz jest ok. :P napewno lepiej niż przed wcześniej.
Mam 54 lata i bez leków 160 / 100. Używam Metocardu od trzech lat, codziennie rano pół tabletki 50 mg, bardzo dobrze stabilizuje ciśnienie i tętno na poziomie 135 / 85 / 60, ale nie można stosować zbyt dużej dawki i koniecznie regularnie. Lepiej też wcale nie pić kawy. Efekt prawdziwy jest dopiero po kilku tygodniach i wtedy człowek jest spokojny i opanowany. Radzę się nie zniechęceć i *nie skakać* z leku na lek, ponieważ adaptacja organizmu do leku trwa dość długo.
Witam,biore metocard od dwoch lat (juz w ciazy go bralam) i nigdy nie mialam skutkow ubocznych. Cierpie tez na wypadanie plataka zastawki i musze powiedziec ze przy metocardzie wogole tego nie odczuwam. Wczesniej bralam wlasnie jakis 24 godzinny lek (przelamywalo sie tabletke w ksztalcie serduszka-zapomnialam nazwy! :) ) ale wlasnie lekazr stwierdzil ze wnocy cisnienie krwi i tetno i tak sie naturalnie obniza wiec starczy metocard z tym ze mialam zalozonego holtera do diagnostyki... Wlasnie mi sie przypomniala nazwa leku :P Bralam CONCOR :)
Mi Metocard przepisał kardiolog na tachykardię, bo mi tak serducho podczas badania usg waliło, że nie mógł dokładnie wykonać badania (efekt nerwów). Nie przepisał mi tego leku, abym brała regularnie . Ale czy mogę go zażywać dorażnie podczas dużego stresu dla złagodzenia tachykardii? Czy ktoś z was bierze go może na te okropne kołatania serca w nerwowych sytuacjach? Aha , dodam jeszcze, że jestem niskociśnieniowcem , więc, czy ten lek mi nie zaszkodzi? Bo on przecież też obniża ciśnienie. A w ogóle czy istnieją leki , które zwalniają pracę serca nie powodując spadków ciśnienia?
witam właśnie wróciłam od lekarza i pozwoliłam sobie zajrzeć tu i poczytać .. powodem mojej wizyty było to iż w nocy obudziłam się zlana zimnym potem całe obie ręce drętwe ..serce waliło mi jak młot a do tego dziwne uczucie pieczenia rąk ...zrobił mi EKG ale nic nie wykazało poza tym że akcja serca przyspieszona (ale myślę że to nerwy ) ..przepisał mi metocart i zastanawiam się czy wogóle go brać czy zrobić sobie jeszcze echo serca dodatkowo i udać sie do kardiologa .... zawsze mam niskie ciśnienie jestem uczulona na skoki ciśnienia spowodowane zmianami atmosferycznymi ... a metocart podobno obniża ciśnienie .. ja dziś miałam 120/80 ...czy mi aby nie zaszkodzą te leki ??
Gość madzias007

Hej ja biore od 8 miesiecy Metocard Zk(o przedluzonym dzialaniu) raz dziennie 95 mg na tachykardie.przez pierwsze tygodnie byly ok ale teraz mam czeste oslabienia szczegolnie przy wstawaniu, koniec ze zrywaniem się z łóżka bo nieraz już sie przewróciłam:) a jak zapomne wziąć to mam zawroty głowy. ciekawa jestem jak wygladaja skutki uboczne zazywania tego leku jesli chodzi o inne organy typu żołądek czy wątroba.pozdrawiam wszystkich

Gość szunaj 2352

ja biorę go od 1998 r tętno w granicach 72-80/min.od jakiegoś czasu a raczej od roku blokuje skutecznie zwód .muszę coś z tym zrobić mam kariologa kobietę i wsydzę sie z nią na ten temat rozmawiać a lekarz rodzinny pali głupa jakby nie miał zielonego pojęcia co poradzić na ten problem.

Biorę teraz metocard, a od lat różne leki na nadciśnienie i przeżywałam dramat, bo po każdym czułam się fatalnie ,( byłam także niskociśnieniowiec) poza ziołami Ojców Bonifratrów , ale to nie wystarczy. Od roku jestem po koronorografii i wstawieniu stendu ,( stan przedzawałowy), duże palce u nóg dokładnie paznokcie wyglądają i bolą jak by to była matrwica, CK -rozpad mięśni 191 - po m-cu 91, cukier w normie , palce u rąk drętwieją i bolą ,odezwała się przebyta przed latami 13-toma boreljoza , ale to przez stres po śmierci Męża. Czytam i zastanawiam się ile udziału miały leki na nadciśnienie w osłabieniu mojego organizmu, muszę je brać , ale rozpad mięśni, albo martwica , boję się tego wszystkiego. * pozdrawiam od serca *.

Dostalam Metocard zamiast Sectralu na arytmie- tamten zwezal oskrzela i mialam dusznosci. Ale po 2 dniach brania meto nie czuje sie dobrze- jestem senna. Zacto budze sie w nocy, mam obnizony nastroj i nic mi sie nie chce, jestem rozdrazniona. Czy to normalne?

Gość Monika1981

Ja od 2004 roku biore Metocard 50mg 2 x 1 i czuje sie bardzo dobrze nigdy nie mialam skutkow ubocznych po tym leku a mam nerwice serca , bardzo dobrze blokuje , moje migotanie bylo tak szybkie przed braniem,ze nie dalo sie opisac..wczesniej bralam kilka lat Propranolol ,lek tez dobry ,ale starszej generacji pozdrawiam serdecznie i probujcie,az traficie na swoj lek:)

Gość moni1625

Witam moja mama zażywa metocard od paru lat nigdy nie miała żadnych objawów złego działania tego leku ale lekarz zwiększył jej dawkę puzniej obniżył a teraz bierze 1 tab dziennie i co drugi dzień dodatkowo połowę . a dzisiaj na badaniu dopplera stwierdzili że ma arytmie i nie wiem czy jest to spowodowane zbyt małą czy zbyt dużą dawką leku. czy ktoś kiedyś spodkał się z podobnym działaniem. proszę o pomoc.