Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Paulinaaa

Witam wszystkich Moja radość z ciąży (pierwszej) skończyła się w 11tc kiedy to podczas badania USG gin stwierdził obrzęk płodu i zalecił badania prenatalne. Jako że mam tylko 22l. musiałam zrobić je prywatnie (na NFZ można dopiero po 35r.ż) udałam się więc do Gdyni na badania. Tam po wykonaniu USG okazało się że u mojego maleństwa NT wynosi 8,1 mm, wszystkie markery w porządku, wszystko inne po za sercem również w porządku. Jednak szacowane ryzyko trisomii 21- 1:7 trisomii 18- 1:5 trisomii 13- 1:34. Tego samego dnia miałam robiony test PAPPA. Po otrzymaniu wyników obliczono nowe ryzyko trisomii 21- 1:7 trisomii 18- 1:31 trisomii 13- 1:68. (PAPPA 1,1 Beta-HCG wolna 42,6). Załamaną pokierowano mnie do genetyka by obejrzał wszystkie wyniki. Nie uzyskałam tam jednak pocieszania :( prof. zdziwiony był że przy tak dużym NT jeszcze nie poroniłam (masakra jakaś) bądź co bądź dostałam skierowanie na zabieg amniopunkcji. W oczekiwaniu na wyniki amnio udałam się na diagnostykę ultrasonograficzną. Przytoczę tylko opis dotyczący serca: serce nieprawidłowej budowy, położone w lewej połowie klatki piersiowej, o nieprawidłowej osi. Czyność serca miarowa 137/min. Widoczna prawa komora serca,niewielka niedomykalność zastawki trójdzielnej. Nie uwidoczniono lewej komory serca - śladowy przepływ. DV przepływ prawidłowy. (Pępowina dwunaczyniowa- brak prawej tętnicy pępowinowej, co jest z tego co się dowiedziałam normalne przy wadach serca) Zaznaczę że po 3 tygodniach otrzymałam wyniki amnio i kariotyp jest prawidłowy, co więcej jest to dziewczynka, obecnie dostałam skierowanie do centrum zdrowia matki polki w łodzi na badania (echo). Przeszłam już przez masę rożnych lekarzy każdy miał inne zdanie na ten temat, może to to a może tamto.... Dlatego zwracam się do Was (w oczekiwaniu na badania) jakie to mogą być wady serca. Głównie większość z lekarzy nasuwa mi HLHS lub AVSD. Ja już sama nie wiem co mam myśleć i robić :(

Gość Ewa30zToF

HLHS to niedorozwój lewego serca. Wada poważna, wymagająca trzech operacji, w tym pierwsza musi się odbyć w kilka, kilkanaście dni po urodzeniu. Powinnaś trafić do kardiologa prenatalnego, który by Cię skierował do właściwego ośrodka, w którym dziecko urodzisz, a ono zaraz otrzymasz fachową pomoc. Wejdź tez na forum Fundacji Serce Dziecka. Tam jest wiele rodziców dzieci z HLHS i jedna kobieta z ta wadą.

Gość Ewa30zToF

AVSD to wspólny kanał przedsionkowo - komorowy. Tę wadę też się operuje. Poza tym do czasu porodu wszystko może się zmienić, więc nie załamuj się. Wada może być inna, lżejsza, a może i nie będzie jej wcale. Trzeba zrobić dokładne usg serca dziecka między 20. a 24 .tygodniem ciąży. A gdyby nawet diagnoza się potwierdziła, to wiedz, że dzięki temu można zaplanować przed urodzeniem miejsce porodu i plan leczenia. Mamy świetnie ośrodki kardiologii i kardiochirurgii dziecięcej, m. in. w Warszawie, Łodzi, Poznaniu, Gdańsku, Krakowie, Katowicach. Niektóre ośrodki specjalizują się w operacjach dzieci z HLHS. Czasem rodzice zbierają pieniądze na operacje w Niemczech, u prof. Edwarda Malca.