Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wymiana zastawki w trakcie zapalenia wsierdzia

Gość Nela

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Jestem nowa w tym forum i mam pytanie. Mój mąż ma 30 lat, ma mieć wymieniona zastawkę trójdzielną z powodu zapalenia wsierdzia.Niestety nadal goraczkuje a lekarze mimo to chca operować.Prosze mi powiedzieć jakie jest ryzyko takiej operacji?Czy ktoś miał podobnie? Dziękuje za odpowiedź
Nelu! Czy na pewno chodzi o zastawke trojdzielną ? generalnie jest operowana najrzadziej i najrzadziej dotycza jej powiklania IZW.Co do zabiegu-jesli chory z IZW goraczkuje mimo antybiotykoterapii to znaczy,ze jest nieskuteczna, a jednym z podstawowych wskazań do leczenia chirurgicznego IZW jest wlasnie nieskutecznośc antybiotykoterapii. Zabieg wymiany zastawki w IZW jest generalnie bardziej ryzykowny niż zabieg *planowy* ,ale nie z powodu trudności technicznych(choś te tez bywają większe ) ,ale cięzkiego zakażenia calego organizmu .
Witam. Tak,to ta zastawka (lekarze mówili,że brak jednego z trzech płatków).Czy po operacji gorączka ustanie a zapalenie się cofnie? Wiem, ze ta operacja jest dla dobra męża ale strasznie mnie to stresuje, jego zreszta też. czy to, że jest mody ma wpływ na brzebieg zabiegu? Dziękuję za odpowiedź
Przepraszam z,e tak wypytuję ,ale endocarditis na zastawce trojdzielnej zdarza sie bardzo rzadko i z reguly nie wymienia sie jej na sztuczna , tylko wykonuje tzw. plastykę.W samym zabiegu nie chodzi o cofniecie sie zapalenia ,ale o fakt ,ze w przebiegu IZW dochodzi do znacznej destrukcji struktur w sercu , ze przestaja dzialac np. zastawki , moze dojśc do ciezkiej niewydolności serca. oczywiscie przez usuniecie materialu zakazonego powoduje sie zmniejszenie zapalnycch struktur w organiznie , a wiec mniejsze mozliwości *siania* bakteriami. Po zabiegu każda wycięta zastawka jest wysyłana na badanie bakteriologiczne , a z wyniku włącza sie celowany(e) antybiotyk(i) , ktore pacjent zazywa przez 6-8 tygodni po zabiegu
a zatem mogę się chyba trochę pocieszać, że szanse powodzenia operacji są dość duże mimo IZW, bo mąż ma dopiero 30 lat a także na nic innego nie choruje? Do wykrycia IZW był zdrowy jak ryba i całkowicie sprawny... Dziękuję za poświęcony mi czas