Gość Paweł Opublikowano 29 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2007 U mojej żony wykryto tętniaka aorty piersiowej. Jest skierowan do kliniki w Aninie na operację właśnie tętniaka i wymianę zastawki. Chciałbym zdobyć informację na temat samej choroby, operacji i leczenia pooperacyjnego. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość izabela Opublikowano 29 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 29 Marca 2007 A co chcesz wiedziec? Tęniak czyli poszerzenie aorty najczęsciej jest spowodowany nadciśnieniem , rzadziej chorobami genetycznymi, urazem itd. ZAbieg przeprowadza siew krążeniu pozaustrojowym, wymienia sie poszerzoną częśc aorty wszczepiając specjalną protezę, jesli zastawka aortalna jest niedomykalna lub zmieniona , to takze ją sie wymienia na sztuczną. Postępowanie pooperacyjne jest podobne jak po każdej operacji kardiochirurgicznej. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość paweł Opublikowano 30 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2007 Dziękuję ci Izabelo. Czy wiesz może jak skuteczne są takie operacje i czy moja żona będzie mogła funkcjonować w miarę normalnie? Czy po takiej operacji jest mozliwość w przyszłość zajścia w ciążę? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Izabela Opublikowano 30 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2007 Tak zona będzie mogla normalnie zyc. Co do ciazy-będzie musiala być pod opeiką kardiologa i odstawić antykoagulanty z przejściem na heparyne ,ale myslę ,ze jest to wykonalne. Zyczę powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość paweł Opublikowano 30 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 30 Marca 2007 Dziękuję ci serdecznie. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Paweł Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Kwietnia 2007 Chciałbym sie jeszcze dowiedzieć jak długo moga żyć osoby po takiej operacji? Czy gdzieś mozna zdobyć jakieś dane na ten temat? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość marta Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2007 moja mama jutro bedzie miala wlasnie ta operacje.strasznie sie boje ale mam nadzieje ze bedzie dobrze Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość marta Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2007 a czy przy tej operacji jest duze ryzyko???? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Tom Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 2 Kwietnia 2007 Witam, jestem 6 miesięcy po takiej operacji i wszystko jest ok. Nasi kardiochirurdzy naprawdę znają się na swojej pracy i w przypadku Twojej mamy na pewno wszystko będzie dobrze, pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość paweł Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2007 http://www.viamedica.pl/gazety/gazeta1/darmowy_pdf.phtml?indeks=66&indeks_art=903&VSID=5805a7707115968f937e0a309c5aa51d Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość marta Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2007 mam nadzieje ze wszystko będzie dobrze.moja mama jest juz na stole operacyjnym.jeszcze 3 godziny.a ja umiweram ze strachu... Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Aleksandra Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Marto trzymam kciuki za powodzenie operacji. Będzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość marta Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2007 mam nadzieje.ten czas powoli leci.nie wiem co mam ze soba zrobic.boje sie najgorszego.5 lat temu stracilam tate.tez mial tetniaka ale w glowie... Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość paweł Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Trzymaj się Marta. Ja z zona czekamy na wyznaczenie daty operacji. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość marta Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2007 mama jest juz po operacji.lekarz mówił ze przebiegla dobrze..ale musimy czekac az sie wybudzi...czyli 15 godzin!najgorsze jest to czekanie.nie wiesz co bedzie.ciesze sie ze juz joest po operacji.ale dalej sie boje. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Aleksandra Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Kwietnia 2007 Marto mysl wyłacznie pozytywnie. Pomyśl jak dobrze, że juz po operacji i teraz musi być tylko lepiej. Pozdrowienia dla mamy :) Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Paweł Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2007 Jedziemy w piatek do Anina. We wtorek może już będzie operacja i tetniaczek pojdzie precz. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Paweł Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 24 Kwietnia 2007 Obwieszczam, że moja żona Małgosia pozbyła się tetniaka aorty wstępującej cudownymi rękami Pana Profesora Andrzeja Biedermana z I Kliniki Kardiochirurgii z Anina. Operacja trwała ok. 11 godz. Pan Profesor dał właściwie drugie życie mojej zonie i mnie. To wspaniały człowiek i ma doskonały zespół anestezjolog i asystentów. Wszyscy prezentuja klasę światową. Małgosia czuje sie doskonale. Dziękuję Panie Profesorze. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość ula210@wp.pl Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Mój tata miał 12 godzinną operacje, minęło 5 dni a jego stan jest b.ciężki,o wybudzaniu nie ma nawet mowy...to czekanie jest nie do zniesienia Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Ola Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 22 Sierpnia 2007 Ulu, przesyłam cieple mysli i trzymam kciuki za wyjście Twojego Taty z kryzysu i jego powrót do zdrowia. Cytuj Odnośnik do komentarza
paulina Opublikowano 5 Września 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Września 2007 moja Mama wlasnie w poniedzialek dostala wyniki rezonansu i wykryto u NIej tetniaka aorty o wielkosci 65mm na 55mm......dostala skierowanie do Kardiologa..... Nie wiemy na razie co dalej . Moja Mama jest bardzo chorym czlowiekiem, ma 55 lat, miala juz jedna operacje na sercu w wieku 10 lat, a 7 lat temu przezyla udar mozgu. Ma juz jednego tetniaka w glowie, ktory nie podlega operacji. Dwa lata temu byla na kontroli u Kardiologa i na badaniach nic nie wykryto. Ostatnio sie gorzej czula i Lekarz pierwszego kontaktu skierowal ja na ten rezonans. Dzisiaj pewno dowiemy sie kiedy wizyta u Kardiologa. Czy zna Ktos dobrych Kardiologow w Poznaniu??? Co bedzie, jak nie beda mogli Jej operowac ze wzgledow zdrowotnych ??? Nie wiem co myslec, mam metlik w glowie, nie wiem jak mam Mamie pomoc, obecnie Mama jest sama, ale jak by co moge do Niej pojechac (mieszkam w Niemczech)... .......Boje sie :((( Cytuj Odnośnik do komentarza
kaska123 Opublikowano 5 Października 2007 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 5 Października 2007 U mojego Taty stwierdzono tętniaka aorty obojczykowej 5cm.Ma miażdżycę i wstawione by-pasy.Lekarz do którego go skierowano stwierdził,że raczej przy by-pasach nie mogą tego leczyć hirurgicznie.Czy można to leczyć w jakiś inny sposób? Czy ktoś zna dobrą klinikę? Proszę o pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza
beatag Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 19 Kwietnia 2008 Mój tata 10 lat temu miał wymienioną zastawkę mitralną, obecnie stwierdzono u niego tętniak aorty 55mm, jesteśmy przed wizytą u kardiochirurga. Zastanawiam się czy możliwa jest u niego kolejna operacja na sercu a jeśli nie to co dalej? Pozdrawiam wszystkich bardzo serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Mariusz Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Jest małe prawdopodobienstwo ze pana zona to wogóle przezyje. Człowiek tuz po operacji usuwania tetniaka aorty poprostu wpada w jakis szał tzn zrywa kroplówki wszystko co jest wokoło niego. Mialem wujka ktory zmarł na tetniaka aorty brzusznej. Nie zdecydował sie jednak na opercje gdyz lekarze jak mu powiedzieli o powikłaniach po operacji to człowiek sie załamał i wolał wrocic ze szpitala do wlasnego domu. Po okropnych 3 tygodniach zycia ** meki glodowej** i okropnych bólach zmarł w nocy 4 godziny po smierci papieza Jana Pawła II. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość chory Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Kwietnia 2008 Oj Mariusz .. Jednostkowy przypadek nie może być uogólniany w taki sposób jak Pan to zrobił... Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi