Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Tętniak aorty piersiowej

Gość Paweł

Rekomendowane odpowiedzi

Gość rafał 46

Witam, mam 46 lat ,27 lat temu miałem w Pl operację zastawki aortalnej, 10 lat temu udar mózgu, 8 lat temu wszczepiono mi rozrusznik tu w Irlandii, chodzę mówię,pracuję .Od piątku jestem w szpitalu czeka mnie operacja tętniaka aorty piersiowej 60 mm, boję się potwornie.ryzyko duże 

W szpitalu klinicznym we Wrocławiu miałem operację tętniaka rozwarstwiajacego się wszczepili mi stendgraf 25 cm i zrobili drenaż kręgosłupa celem regulacji płynu mózgowo-rdzeniowego . Przed operacją ciśnienie 240/140 musiałem leżeć tydzień jakoś zbili do 140-150  /70 po operacji leżałem 48 h z drenem . Dostałem nadwrażliwości na plecach i kolki. Po ściągnięciu drenu kazali chodzić zimne poty tak że zlany woda od stup do glowy wielkie osłabienie. Zrzygalem się na korytarzu szpitala. W domu wzywałem karetkę bo złapała mnie kolka taka że ciśnienie 200 i ból tak jakby coś rozszczelniło się. Na tomografie nic nie wyszło na następny dzień do domu. Wtedy nauczyłem się że coś trzeba w sobie samemu poprawić. To chyba jakieś nerwozkórcze . Jakoś nad nimi panuje mniej dopadają. Po 3 tygodniach chodzę szybkim krokiem . Myślę że gdzieś coś już przełamało się w głowie i będzie ok. Na stole operacyjnym kardiolog zapiął mi dren w kręgosłup na żywca wymiekłem po prosiłem o uśpienie tak też uczynili. Nic innego z operacji nie pamiętam. Dziś mogę powiedzieć spadek masy ciała 15 kg i wielkie ale to wielkie osłabienie wraz ze spadkiem mięśni. Życzę wam wiele zdrowia

Witam w styczniu tego roku wykryto u mnie tętniaka aorty piersiowej bez cech rozwarstwienia . Ma razie do lipca kazano mi żyć spokojnie , brać leki a  potem lekarze zdecydują czy operować czy nie ? Nasuwają mi się 2 pytania - czy to operacja na otwartym sercu czy możliwe jest stend-graff? Po całym dniu czuje serce 🙂 wiem ze to dzwonię brzmi ale obije się ze może to cholerstwo się rozwarstwia i wtedy boli . Czasem pojawia się ból w plecach ale zwykle mija . Nie wiem czy panikować i już lecieć do szpitala ?? Mam pytanie jeszcze dotyczące aktywności fizycznej - lekarz pozwolił mi ma ćwiczenia aerobowe ale nie zapytam sex chyba nie ma przeciwskazania ?

Gość Zmartwiona

Witam. Moze ktoś będzie mógł mi pomóc, może ktoś doświadczył podobnego przypadku. Mój chłopak jest po operacji tętniaka aorty. Operacja była ciężka, trwała 10 godzin. Po operacji stan był krytyczny. Dziś mija 10 doba stan jest stabilny. Serce bije prawidłowo, nerki pracują, oddycha przez respirator. W siódmej dobie był wybudzany ze śpiączki farmakologicznej ale nie wybudził się. Czy ktoś z Was lub Waszych bliskich miał podobnie? Czy jest szansa ze się obudzi? 

Witam.

Mam 37 lat.

Lekarz stwierdził u mnie poszerzoną opuszkę aorty 5 cm...badanie było w lipcu tamtego roku.

Zastawka jest 3 płatkowa. 

Resztę wyników z echo ok.

Lekarz mówi że nie mam dać się zwariować i żyć normalnie bo w głowie to siedzi i z psychiką jest lipa...☹☹

Czy jest tu ktoś kto ma poszerzoną opuszkę aorty...?? 

Chodzi o zwykły kontak i może wsparcie....nawet zwykła rozmowa.

Co muszę robić to tylko dokładnie kontrolować ciśnienie tętnicze...dostałem dodatkowe leki.

Witaj Paweł-37, mam dokładnie tą samą przypadłość, poszerzona opuszka aorty - wg TK we wrześniu 2020 49mm. Na skutek poszerzenia - umiarkowana niedomykalność zastawki aortalnej. Pozostałe parametry w normie, zastawka 3 płatkowa. Mam póki co wykonywać echo co pół roku, nie przyjmuję żadnych leków. Pozdrawiam Cię i życzę dużo zdrowia a przede wszystkim spokoju w głowie, nie mamy wpływu na chorobę. PS. Skąd jesteś? 

Cześć, mój chłopak jest właśnie w trakcie operacji - wymiana aorty brzusznej. Nie miał tętniaka, tylko całkowicie niedrożną aortę (zespół lerischa) nigdzie nie znalazłam żadnych informacji o takich przypadkach więc piszę tutaj 😞 lekarze dawali szanse 50% wczoraj jeszcze przed zabiegiem mówili że układ naczyniowy i serce jak u 70latka, a ma 40lat... z ekg wychodziła niedomykalność zastawki, przy czym chirurg zaznaczał że przy zatkanej aorcie oni na to nie patrzą bo nie ma czego pompować więc nie działa... Strasznie się martwię, nie wiem kiedy oczekiwać jakichś wieści... 

Gość Ewa39zToF

Basiu, operacja potrwa pewnie kilka godzin. Tylko pytanie, czy na pewno chodzi o aortę brzuszną, bo my tu piszemy o piersiowej ( to ta sama aorta, tylko wyżej)? Jeśli była całkowicie niedrożna, to jak narządy jamy brzusznej dostawały krew? Tętniaki aorty brzusznej zdarzają się zwykle u panów po 50-tce, zwłaszcza z otyłością brzuszną, palących papierosy.

Bądź dobrej myśli! Dobrze, że Twojego chłopaka w końcu operują.

O kurczę faktycznie, przepraszam, chodzi o brzuszną, z tego roztargnienia pomyliłam grupy. Wytworzyło mu się krążenie oboczne, w sumie każdy lekarz u którego był bardzo się dziwił, że w takim stanie chodzi. Dzięki za miłe słowo! teraz bardzo potrzebne

Gość Paweł-37
W dniu 2.02.2021 o 10:33, Gość Ola89 napisał:

Witaj Paweł-37, mam dokładnie tą samą przypadłość, poszerzona opuszka aorty - wg TK we wrześniu 2020 49mm. Na skutek poszerzenia - umiarkowana niedomykalność zastawki aortalnej. Pozostałe parametry w normie, zastawka 3 płatkowa. Mam póki co wykonywać echo co pół roku, nie przyjmuję żadnych leków. Pozdrawiam Cię i życzę dużo zdrowia a przede wszystkim spokoju w głowie, nie mamy wpływu na chorobę. PS. Skąd jesteś? 

Hej Ola89 😊

Ja miałem tomograf dokladnie 04.03.2021

Teraz czekam na wyniki to jakiś miesiąc czasu.

Jestem z Torunia...Kujwsko-pomorskie.

Zostawiam Ci mój e-mail.. ganabol@wp.pl 

W dniu 2.02.2021 o 10:33, Gość Ola89 napisał:

Hej Ola89 😊

Odpisałem na e-mail. 

Gość Zalamana87

Witam was wszystkich, mam pytanie o życie przed i po operacji... Chodzi mi konkretnie o pracę zawodową. U mojego męża wykryto tętniaka aorty, pracuje fizycznie i nie wiemy, czy dalej będzie mógł? Póki co jest na zwolnieniu lekarskim i czeka na opinie drugiego kardiologa. Jak to było u was? Gdzie pracujecie, czy uprawiacie sport, czy wasze życie jest normalne? 

Gość Po operacji
W dniu 26.05.2022 o 22:10, Gość Zalamana87 napisał:

Witam was wszystkich, mam pytanie o życie przed i po operacji... Chodzi mi konkretnie o pracę zawodową. U mojego męża wykryto tętniaka aorty, pracuje fizycznie i nie wiemy, czy dalej będzie mógł? Póki co jest na zwolnieniu lekarskim i czeka na opinie drugiego kardiologa. Jak to było u was? Gdzie pracujecie, czy uprawiacie sport, czy wasze życie jest normalne? 

7 dni po operacji jeszcze na oddziale szpitalnym spacery na dystansie około 3 km. 2 tygodnie po operacji bez problemu na dystansie 5 km. Jedyny ból jaki doskwierał to w okolicy karku i łopatek. 3 tygodnie po operacji samodzielnie prowadziłem samochód. 1 miesiąc po operacji i wizycie kontrolnej u chirurga prowadzącego jazda na rowerze. Pierwsza 2 km żeby wyczuć zachowanie serca. Obecnie jestem 9 tygodni po operacji. Tnę drewno na pile (połowice długości 3 metrów). W zasadzie jestem w stanie unieść bez większych problemów 35 kg z rękami blisko ciała. Po 5 tygodniach spałem na boku a obecnie śpię jak mi się podoba. Bok, brzuch. Nie ma znaczenia. Za 4 miesiące wracam do pracy na kopalni. Największy problem to wstawanie z pozycji kucającej i wchodzenie po schodach bo ciągle robi mi się ciemno przed oczami ale w tej kwestii z biegiem czasu widzę coraz większą poprawę. Ciśnienie wróciło do normy - książkowe 120/80. Po wymianie tętniaka aorty wstępującej nie wiem co to ból głowy a wcześniej bolała mnie średnio co 2 dzień. Przez pierwsze tygodnie często miewałem aury migrenowe bez migren. Sam mostek nie boli tylko jego okolice. Tak jakby druty stabilizujące wżynały się w niego. Kilka razy miewałem bóle w okolicy karku promieniujące na całą prawą rękę spowodowane uciskiem na nerw. Dość mocne, trwające do 15 minut. Wymagające mocnego masażu. Pozdrawiam.

Интересный веб-страница. Мне особенно нравится дизайн и полезная информация.
Предлагаю также посмотреть полезные веб-сайты
https://baoly.ru/edrw Построение обратных ссылок высокого качества
https://baoly.ru/q1q1 Размещение текстов, заметок, релизов в социальных закладках
https://baoly.ru/71 Создание PBN сайтов на поддоменах Wordpress
https://baoly.ru/edrw Статьи на сайтах WIKI

@good=