Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Tętniak aorty piersiowej

Gość Paweł

Rekomendowane odpowiedzi

A co chcesz wiedziec? Tęniak czyli poszerzenie aorty najczęsciej jest spowodowany nadciśnieniem , rzadziej chorobami genetycznymi, urazem itd. ZAbieg przeprowadza siew krążeniu pozaustrojowym, wymienia sie poszerzoną częśc aorty wszczepiając specjalną protezę, jesli zastawka aortalna jest niedomykalna lub zmieniona , to takze ją sie wymienia na sztuczną. Postępowanie pooperacyjne jest podobne jak po każdej operacji kardiochirurgicznej.
Obwieszczam, że moja żona Małgosia pozbyła się tetniaka aorty wstępującej cudownymi rękami Pana Profesora Andrzeja Biedermana z I Kliniki Kardiochirurgii z Anina. Operacja trwała ok. 11 godz. Pan Profesor dał właściwie drugie życie mojej zonie i mnie. To wspaniały człowiek i ma doskonały zespół anestezjolog i asystentów. Wszyscy prezentuja klasę światową. Małgosia czuje sie doskonale. Dziękuję Panie Profesorze.
moja Mama wlasnie w poniedzialek dostala wyniki rezonansu i wykryto u NIej tetniaka aorty o wielkosci 65mm na 55mm......dostala skierowanie do Kardiologa..... Nie wiemy na razie co dalej . Moja Mama jest bardzo chorym czlowiekiem, ma 55 lat, miala juz jedna operacje na sercu w wieku 10 lat, a 7 lat temu przezyla udar mozgu. Ma juz jednego tetniaka w glowie, ktory nie podlega operacji. Dwa lata temu byla na kontroli u Kardiologa i na badaniach nic nie wykryto. Ostatnio sie gorzej czula i Lekarz pierwszego kontaktu skierowal ja na ten rezonans. Dzisiaj pewno dowiemy sie kiedy wizyta u Kardiologa. Czy zna Ktos dobrych Kardiologow w Poznaniu??? Co bedzie, jak nie beda mogli Jej operowac ze wzgledow zdrowotnych ??? Nie wiem co myslec, mam metlik w glowie, nie wiem jak mam Mamie pomoc, obecnie Mama jest sama, ale jak by co moge do Niej pojechac (mieszkam w Niemczech)... .......Boje sie :(((
Jest małe prawdopodobienstwo ze pana zona to wogóle przezyje. Człowiek tuz po operacji usuwania tetniaka aorty poprostu wpada w jakis szał tzn zrywa kroplówki wszystko co jest wokoło niego. Mialem wujka ktory zmarł na tetniaka aorty brzusznej. Nie zdecydował sie jednak na opercje gdyz lekarze jak mu powiedzieli o powikłaniach po operacji to człowiek sie załamał i wolał wrocic ze szpitala do wlasnego domu. Po okropnych 3 tygodniach zycia ** meki glodowej** i okropnych bólach zmarł w nocy 4 godziny po smierci papieza Jana Pawła II.