Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość damiano341

Rekomendowane odpowiedzi

Gość damiano341

Witam w sobote (12 stycznia) zabrano mojego dziadka do szpitala miał gorączke i bardzo bardzo szybko się męczył i ciężko oddychał dziadek kiedyś palił ale nie robi tego o 15 lat zrobiono mu rtg przód + bok lekarz powiedział rak ( nie może rak ale RAK) na lewym płucu i że pojedzie do szczecina na tk itd . na drugi dzień mój ojciec chcąc dowiedzieć się czy jedzie na badania czy nie został olany ( niby ORDYNATOR) się spieszył ,w poniedziałek lekarz stwierdził że nie jedzie na badania że się pomylił to nie rak a zapalenie oskrzeli dodam że dziadek ma dość zniszczone płuca + astme i rozedme płuc i wydłżoną aortę mi wydaje się że to ściema z tym zapaleniem oskrzeli aczkolwiek przeszukałem cały internet i nie znalazłem podobnej pomyłki więc pytanie 1: czy lekarz ma obowiązek poinformować pacjenta(mówiąc prawdę) o jego stanie zdrowia na co jest chory 2:czy rzeczywiście można pomylić zapalenie oskrzeli z rakiem płuc?? 3:czy może być tak że po prostu nie chcą leczyć mojego dziadka bo jest za stary i po prostu kłamią? ( dziadek ma 80 lat) 4:czy lekarz ma obowiązek wydać zdjęcia RTG które były przez niego robione w szpitalu?

Witam Damiana, Pacjenci po wyjściu ze szpitala zazwyczaj otrzymują zdjęcia rentgenowskie. Obecnie częściej badanie jest przekazywane na płycie CD, którą można otworzyć w komputerze. Jeżeli nie wydano zdjęcia to można o to poprosić, ewentualnie zapis na CD (być może konieczna będzie jakaś niewielka opłata?). Pomyłki zawsze są możliwe. Jeżeli lekarz przyznał się do pomyłki, to dobrze o nim świadczy. Opisywana przez Pana pomyłka jest oczywiście korzystniejsza dla pacjenta. W razie wątpliwości, zawsze można skonsultować stan zdrowia Dziadka z innymi lekarzami. Najlepiej z pulmonologiem. Niezależnie od wszystkiego, warto żeby Pan nie palił papierosów, ani teraz, ani w przyszłości.