Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Ewa36zToF

Ta, bo po pierwsze jest ona przyrośnięta do mostka, więc może i tak zostać uszkodzona przy jego otwarciu, a poza tym nie będą robić piątej operacji tylko po to, żeby wymienić drugą zastawkę. Dzisiaj byłam w Aninie na rezonansie. Wyniki poznam na majowej wizycie w poradni wad wrodzonych. Za to w przyszłym tygodniu czeka mnie kardiowersja.

Gość mariola mama gabriela

Mego Syna będą operować w maju, jeszcze nie wiem którego, ale myślę, że po długim wekendzie. Strach mnie paraliżuje, ale jak i Pani wie, nie mamy wyboru. Ta kolejna operacja u Pani też będzie w krążeniu pozaustrojowym?

Gość Ewa36zToF

A jak konieczność operacji znosi Gabriel? Pewnie nie jest mu łatwo. Ile miał do tej pory operacji? Ja miałam dwie ostatnie operacje jako 17-latka, więc wiem, co może przeżywać. Może on ma jakieś pytania dotyczące np. pobytu w Aninie. Ja jestem zadowolona z tego ośrodka, choć jego minusem jest to,że nie chce robić operacji małoinwazyjnych. Myślę, że operacja z otwarciem klatki i odstaniem się do serca zawsze jest w krążeniu pozaustrojowym, ale specjalnie się tym nie interesuję.

Gość mariola mama gabriela

Gabriel nie zakwalifikował się na zabieg mało inwazyjny ponieważ ma za szeroki pień płucny, zastawki największe są do 27mm, a on ma 31mm. To jego drugi zabieg. pierwszy 14 lat temu VSD w CZD. Mieliśmy termin na maj, ale nie wiem jak to będzie bo ma niski poziom przeciwciał anty hbs 5.98, a norma jest od 10, pozostałe wyniki ok. Strach go też ogarnia, pytał lekarza jakie jest ryzyko i jak to statystycznie wygląda.

Gość Ewa36zToF

Jeśli ma skończone 16 lat, to musi wyrazić zgodę na operację. Dobrze by było, żeby porozmawiał z kimś, kto ma podobne doświadczenie. Chętnie z nim popiszę, jeśli zechce.Mój mail to: ejmarczak@wp.pl Pani też może do mnie napisać, to na spokojnie odpisze. W tym tygodniu mam bardzo dużo pracy, więc brakuje czasu na inne sprawy Zabieg małoinwazyjny to operacja z małym nacięciem w klatce, nie zabieg przezskórny. Te przeciwciała nic mi nie mówią :-(

Hej, None! Nie mam pojęcia, co to jest cormatrix, bo sama od 19 lat mam homograft. Wszczepili mi go w Instytucie Kardiologii w Warszawie-Aninie. Być może Tobie wstawia nową zastawkę drogą przezskórna, czyli przez nacięcie w tętnicy udowej. A miałeś wcześniej wstawianą zastawkę, czy to Twoja pierwsza będzie? Jakie są wskazania do tej operacji w Twoim przypadku?