Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

Do wszystkich tutaj. jestem mamą 17-latki z TOF+VSD, operowanej w Łodzi w 1998. od 2 lat narosła znaczna niedomykalność zastawki płucnej. Tak znaczna,że jst podobno za szeroko na włożenie zastawki przez tętnicę... Mam pytanie: czy ktoś wie , jak jest ta graniczna średnica w mm? Jak długo trwa tradycyjna wymiana zastawki przez klatkę? Ile się dochodzi do siebie w szpitalu, a ile w domu? Czekam z niecierpliwością na odpowiedź od Was. Od lipca, kiedy to dowiedziałyśmy sie o konieczności reoperacji- nie mogę spać, pracować... A tu jeszcze czytam i innych, późnych powikłaniach, takich jak tętniaki, przecieki łat itd.

Joanno64: Nie podam Pani średniej zastawki, ale o tym, czy można ją wymienić przezskórnie decydują pewnie tez inne czynniki. Czas operacji zależy od tego, czy dana operacja jest pierwsza, czy kolejna (moja pierwsza trwała 3 godziny, trzecia, na razie ostatnia - 8 godzin). Ja swój homograft płucny dostałam też w 1998 r.l i za jakiś czas czeka mnie jego wymiana. Jeśli Pani córkę czeka dopiero druga operacja, nie jest tak źle. Ja w jej wieku miałam dopiero pełną korekcję wady, czyli zamknięcie VSD i wszczepienie biologicznej zastawki płucnej. Ważne jest to, by córka poznała rówieśników z tą samą czy podobna wada, by wiedziała, ze nie jest sama, a takie operacje przeżywa naprawdę wiele osób. TOF jest wadą złożoną i wymaga stałej obserwacji, a jej leczenie trwa niestety całe życie, ale nie jest to koniec świata. Znam internetowo nawet 60-letnie osoby z ta wadą, operowane w czasach, gdy medycyna nawet w USA nie była tak rozwinięta, jak obecnie :)

A wiec leze w Aninie juz,robia badania ale szczerze wyobrazalem sobie to lepiej,wiem jedno praktycznie przy kazdych drzwiach widnieje nazwisko jakiegos dobrego profesora i jest ich mnustwo a wiec wiem ze osrodek jest w dobrych rekach jak.rowniez i ja,niestety leze na jedynym oddziale ktory nie mial remontu jeszcze i jest tragedia ale to nie o to chodzi mam zrobione w zasadzie podstawowe badania i wypuszczaja mnie do domu dzisiaj na 80%.mam nadzieje ze.takie badania im wystarcza do zdiagnozowania mnie bo sa to zwykle echo ekg spirometria krew.zobaczymy odezwe sie jak bede w.domu i co mi powiedzieli na koniec pobytu.pozdrawiam

Diagnoza postaqiona,czekam na ustalenie terminu na wymiane zastawki metoda przez skorna prof.Rozanski powiedzial ze jest za duze ryzyko zeby mnie kroic ale bedzie w gotowosci najlepszy zespol w rezerwie jesli by cos sie nie udalo przez pachfine,zabieg prawdopodobnie bedzie mi wykonywal prof.Ryzyllo (dyrektor kliniki Anin).mam nadzieje ze bedzie dobrze,ciesze sie ze tam trafilem ale i tak mam cykora.

Witam wszystkich :) jestem mama 5 miesięcznej dziewczynki z fallotem, jest po całkowitej korekcji (w wieku 4 tyg). Niestety czekają nas jeszcze wymiany zastawki (obecnie ma wystawiona contege). To pocieszające jak ńormalnie udaje wam sie żyć z ta wada i jak pozytywnie jesteście nastawieni do zycia !! Mam pytanie - czy któreś z was ma także zespol di George*a? Niestety moja córeczka ma potwierdzona ta chorobę.. Wciaz myśle o tym czy bedzie mogła prowadzić normalne samodzielne zycie

Gość Ewa34zToF

Wspaniała wiadomość, Piotrze! Jak się czujesz? Jak długo trwała operacja? Kiedy wróciłeś do domu? Mnie czeka wizyta w Aninie w przyszłym miesiącu. MamoTofa: Bardzo się cieszę, że maleństwo już jest po korekcji wady. Będzie się pewnie lepiej rozwijać niż osoby, które czekały na nią kilka lat. Contegra wystarczy pewnie na kilka lat. Potem może już wymienią go przezskórnie, bez rozcinania klatki. Ja mój homograft mam już ponad 16 lat. tez trzeba go będzie niedługo wymienić. Nie mam chyba zespołu Di Gerga, przynajmniej nikt mnie pod tym kątem nie diagnozował.Lekarze podejrzewali u mnie zespół Turnera, ale badania go nie potwierdziły.

A wiec 23.02.2015 zostałem przyjęty i 25 zabieg przezskorna wymiana zastawki i poszerzenie homo grafitu zabieg 4 godziny i prof Rużyłło muwi ze miał duże problemy ale nie poddawał się i w ten o to sposób jestem sportem. Czole się rewelacyjnie czole się lepiej i mam nadzieje ze to dopiero początek mojego nowego życia hehe.wizyte mam 7 kwietnia.

Gość mariola mama gabriela

Panie Piotrze mój syn 16 lat ma również mieć wymienioną zastawkę płucną przezskórnie w Aninie, Mam pytanie jak wygląda ten zabieg, czy pacjent szybko dochodzi do zdrowia, no i oczywiście czy jest to bezpieczna metoda. Bardzo proszę o jakieś informacje

Mój syn niestety został zdyskwalifikowany z wszczepienia zastawki płucnej metodą przezskórną, będzie miał zabieg w Aninie tradycyjną metodą w krążeniu pozaustrojowym, Pani Ewo widzę, że ma Pani ogromne doświadczenie w w tej kwestii. Czy możemy porozmawiać mój tel 512 708 723

Gość Ewa36zToF

Mamo Gabriela: Wolałabym mieć takie doświadczenie w innej dziedzinie :-( Za kilka dni czeka mnie rezonans w Aninie, a za dwa tygodnie:kardiowersja już w miejscowym szpitalu. Nie chcę myśleć o kolejnej operacji, a przecież ona coraz bliżej, bo mój homograft ma ponad 18 lat. No i mam dostać zastawkę aortalną...Ech.. Dziękuję za numer telefonu. Zadzwonię w wolnej chwili, choć nie wiem, czy mogę pomóc, bo od czasu moich operacji wiele się w kardiochirurgi zmieniło.

Pani Ewo dziękuję za odpowiedz. My też byliśmy na konsultacji u prof Kuśmierczyka w Legionowie i to on będzie operował syna w Aninie. Termin na maj. Życzę Pani dużo zdrowia, a jeśli chodzi o zabieg to tradycyjną metodą wszczepią Pani zastawkę aortalną, czy przezskórnie ?

Gość Ewa36zToF

MamoGabriela: U mnie zakres operacji będzie bardzo szeroki, więc przezskórna wymiana zastawek nie wchodzi w grę. Niestety, lekarze chcą mi dać zastawkę aortalną mechaniczną, żeby przynajmniej jej nie wymieniać za ileś lat, tak jak płucnej.

Pani Ewo dziękuję za odpowiedz. Niech Pani się nie martwi w Aninie są dobrzy specjaliści. Sama boję się o syna, ale wiem ,że będzie dobrze,musi być dobrze. A dlaczego musi mieć Pani wymienioną zastawkę aortalną, czy działo się z nią coś od dawna, czy jest to wada nabyta? My teraz wykonujemy badania to znaczy, stomatolog, laryngolog, przeciwciała WZW, potem wyznaczą nam termin. Strach mnie paraliżuje ale, bez tej operacji wada zabije Gabriela. Wiem, że teraz sama Pani czeka na operację i ma Pani wiele spraw na głowie, ale w wolnej chwili proszę dać znać co u Pani.