Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rekomendowane odpowiedzi

To że takie ryzyko zwiększa proteza to oczywiste - bez tego przecież nie było by mojego pytania :) Natomiast wskaźnik INR ma się nijak do zapalenia wsierdzia a co najwyżej do powikłań zakrzepowych. Ale wracając do zapalenia wsierdzia - ponawiam pytanie, która z zastawek (biologiczna lub mechaniczna) niesie za sobą większe ryzyko wystąpienia takiego stanu zapalnego ? Dodam że chodzi mi o sytuację zaraz po i w ciągu kilku miesięcy od operacji. Może wypowie się jakiś lekarz...?

Ja mam od 14 zastawkę płucną biologiczną, ale też nazywa się ją sztuczną :-) Profilaktykę IZW stosowałam od dzieciństwa, także dlatego, że w wieku 7 lat tę okropną chorobę przeszłam...I stosuję ją nadal... Wiem, że zapalenie wsierdzia i krzepnięcie krwi to inne kwesrtie, ale poruszyłas sprawe zastawki mechanicznej, więc chciałam wyjaśnić tę sprawę. Najlepiej zapytac kardiologa, który się zna na wadach serca i IZW.

Fajnie :) - jak zwał tak zwał, ważne że masz zastawkę z której jesteś zadowolona. Ale co do zapalenia wsierdzia się nie zgodzę. Owszem długofalowo higiena i profilaktyka IZW ma znaczenie...tylko że jak zaznaczyłam na wstępie interesuje mnie okres zaraz po operacji i w kilka miesięcy potem (dajmy na to czas rekonwalescencji w sanatorium). A pytanie jest proste i fundamentalne: która z zastawek niesie za sobą wtedy większe ryzyko przejścia zapalenia wsierdzia: mechaniczna czy biologiczna ? Pozdrawiam

Tu masz wszystko jak na dłoni .Rodzdział L sytuacje szczególne str.chyba 34 .Nie ma znaczenia jak jest zastawka . http://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&frm=1&source=web&cd=2&ved=0CCoQFjAB&url=http%3A%2F%2Fwww.kardiologiapolska.pl%2Fdarmowy_pdf.phtml%3Findeks%3D96%26indeks_art%3D2483%26VSID%3Drszfprzc&ei=4c9yUMnBIKqF4gSNxYGgBQ&usg=AFQjCNGurb4GCnAUgDYrqBQpmo_V86KYPA&sig2=fnkq-mTVYM8fVDHYy5MJEw

Witam Wszystkich :-) Jestem osiem miesięcy po by-passach i po wszczepieniu zastawki mitralnej i trójdzielnej.Trzy miesiące po operacji byłam w szpitalu z czego sześć tygodni na IZW. Mam wszczepione pierścienie St Jude Med i Edwards.W chwili obecnej jest całkiem znośnie ,za dwa tygodnie mam echo(wydolność mam kiepską).Biorę całą furkę leków i jakoś się turlam.

Konkretnie nikt mi nie powiedział jaki był powód,wypuszczono mnie do domu na dziesięć dni,miałam płyn w osierdziu i płucach.Nie było sposobu żeby pozbyć się płynu.Nie pocieszyłam się długo domem ,objawy izw nasiliły się(chociaż wtedy nie miałam pojęcia co mi jest).Wróciłam do szpitala i wreszcie trafiłam na dobrego kardiologa.Po dwóch tygodniach antybiotyku poczułam wielką ulgę,wcześniej nawet nie myślałam,że jeszcze kiedyś będę dobrze się czuć.Wychodząc ze szpitala nie miałam już płynu,przypuszczam,że gentamycyna zrobiła swoje.

Gość trojdzielna

Witam, jestem kilka lat po IZW i złapałam właśnie dość mocne przeziębienie, uporczywy kaszel, katar i niestety pojawiła się gorączka, mam w domu antybiotyk, bo lekarz wspominał o profilaktyce w razie zabiegów stomatologicznych itp, jednak spotkałam się z różnymi stanowiskami, czy dobrze myślę, że to jest właśnie ten moment, gdy powinnam go zażyć? Czuję się naprawdę kiepsko.

Gość EwazToF36

Oczywiście,że powinnaś zacząć brać antybiotyk, choćby prewencyjnie. Jeśli po zakończeniu kuracji objawy wrócą, koniecznie zgłoś się do lekarza, niech Ci przepisze kolejny, na dłuższy okres. Ponad dwa lata temu miałam podobna sytuację. Po tym, jak po skończonej kuracji drugim antybiotykiem gorączka wróciła, dostałam skierowanie do szpitala. tam zrobili mi posiewy krwi i wyszło, że mam paciorkowca. IZW to na szczęście nie było, ale kardiolodzy z obawy, żeby się nie rozwinęło, zlecili mi antybiotyk trzy razy na dobę, dożylnie, przez dwa tygodnie pobytu na oddziale,a potem jeszcze przez miesiąc dwa razy na dobę, w domu.

Gość trojdzielna

Ojej, współczuję, ale dobrze że się okazało że to nie było IZW. Nie ma żartów. Ja też ju nie czekając na odpowiedź zażyłam antybiotyk, gorączka spadła, zobaczymy co będzie po odstawieniu antybiotyków, dziękuję za odpowiedź!