Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Przeciek okołozastawkowy na zastawce aortalnej

magda133

Rekomendowane odpowiedzi

Witam... jestem pół roku po wymianie zastawki aortalnej na zastawkę mechaniczną,trzy miesiące temu stwierdzono u mnie przeciek okołozastawkowy i sytuacja się skomplikowala .przeciek narazie jest mały,ale lekarze twierdzą że bedzie trzeba go zamknąc .pytanie moje jest takie ; Czy możliwe jest zamknięcie tego przecieku przez tętnice czy będę musiał być znowu operowany . proszę o pomoc bo to już mnie przerasta . P.S. Jeżeli ktoś ma namiary na szpital gdzie cośtakiego robią to bardzo proszę o informacje

Witam, Mam podobny problem. Obecnie jestem już ponad 3 lata od wymiany zastawki aortalnej na mechaniczną. Podczas ostatniej kontroli Echo dopatrzono się małego przecieku okołozastawkowego. Mam wyznaczoną wizytę w Aninie na październik i zobaczymy co dalej. Ogólnie małe przecieki jeżeli nie są one istotne dla pracy serca się obserwuje. Jeżeli się nie powiększają to niczego się z nimi nie robi. Te bardziej znaczące można zamknąć poprzez tętnicę udową. Najlepiej będzie jak się skonsultujesz z kardiochirurgiem który Cię operował. Życzę powodzenia!

Gość Ewa30zToF

O, nie, Nieobecny, mamy wspaniałych kardiochirurgów, najlepszych w Europie! Tyle że te przecieki są pewnie wpisane w powikłania pooperacyjne, tak jak przecieki w łatach zamykających ubytki międzykomorowe. Wszystko zależy też od anatomii pacjenta, ewentualnych wcześniejszych operacji. Przy wadach złożonych lekarze często poprawiają jedną rzecz kosztem innej, którą będą musieli poprawić za kilka, kilkanaście lat. Moja zastawka płucna od momentu wstawienia była ponoć zwężona i niedomykalna. No i mam też mały przeciek w łacie na VSD, ale ten akurat jest opisywany jako najczęstsze powikłanie pooperacyjne.

Gość MonikaLars

Od niedawna przecieki okolozastawkowe są zamykane przezzylnie za pomocą specjalnego okludera. Taki zabieg jest mało inwazyjny i nie wymaga interwencji kardiochirurga. Okluder umieszcza sie w miejscu przecieku. Ja miałam wszczepione dwa takie okludery i baaaardzo mi sie poprawiło. Zabieg robił dr Smolka w Katowicach. Jakby ktoś był zainteresowany odpowiem na pytania mail bits.b.bobs@gmail.com