Gość badcatt Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Kwietnia 2012 Mam 18 lat i jestem kobietą. Będąc kilka tygodni temu w szpitalu na badaniach robiono mi krzywą cukrową. I oto wyniki: Glukoza-próbka 1 91 mg/dl Glukoza- próbka 2 99 mg/dl Dziś natomiast na czczo wynik wyszedł 118. Natomiast 2 godziny po posiłku wynik wyszedł 113! Dodam, że dzisiejsze pomiary były wykonywane w domu a przed pomiarem po posiłku nie ćwiczyłam.Dlaczego glukoza wyszła mi niższa po posiłku niż na czczo? Czy te wyniki są ok? Na wizytę u lekarza muszę jeszcze czekać. Cytuj Odnośnik do komentarza
kardiolog Marek Kośmicki Opublikowano 8 Września 2014 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Września 2014 Witam, Nieraz tak się zdarza. Zależy od wielkości posiłku i od czasu oznaczenia cukru we krwi po jedzeniu. Oczywiście można brać pod uwagę zaburzenia hormonalne, np. nadczynność tarczycy, ale warto cierpliwie poczekać na konsultację u swojego lekarza. Można również powtórzyć badanie glukozy we krwi: na czczo i 2 godz. po jedzeniu, żeby zobaczyć, czy wyniki powtarzają się? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość darreb Opublikowano 16 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Grudnia 2016 Nadal niejasne jest to dla mnie dlaczego był nizszy cukier po posiłku ,czy jest jakieś rozsądne uzasadnienie ? Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi