Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wysokie tętno i podejrzenie zwyrodnienia śluzakowatego zastawki mitralnej

kinderkowa

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć mam do Was pytanie może któs z Was ma podobnie i był już z tym u lekarza. Zaczne od tego że mam problemy ze sercem mianowicie : nieistotna hemodynamicznie niedomykalnośc zastawki mitralnej , podejrzenie zwyrodnienia śluzakowatego zastawki oraz hyperkineze lewej komory ale nie o to chce zapytać. Więc czy wysokie tetno może powodować ostre bóle głowy ?? moje tetno zawsze jest wysokie przekracza zawsze 80...nawet w spoczynku moj puls wynosił 121 ...dziś 102 wczoraj 98 ...zastanawia mnie czy może to byc powodem mojego bólu głowy?? Ciśnienie mam rózne zazwyczaj było wysokie ale nie zawsze nie wiem od czego to zalezy raz miałam 145/95 a puls wynosił 88 zaś innego razu moje ciśnienie wynosiło 125/67 puls 121 albo ciśnienie 114/65 puls 91 nie wiem co o tym sadzić...jezeli mocno boli mnie głowa zdarze sie ze jest mi niedobrze albo ze moje ciało drży jakby było mi zimno...Jak wroce do Polski udam sie do lekarza ale zadałam to pytanie tutaj bo może ktos cos wie na ten temat i może się podzielić swoim doświadczeniem.... aaa i mam jeszcze jedno pytanko w papierach od kardiologa pisze mi ze mam podejrzenie zwyrodnienia śluzakowatego zastawki mitralnej ( czyli podejrzenie wypadania płatka zastawki z tego co przeczytałam na internecie) może wiecie jakie badanie trzeba zrobić by potwierdzić lub owe podejrzenie wyeliminować to znaczy jakie moge miec do tego badanie zrobione narazie mialam badanie echokardiograficzne. Z góry dziękuje za wszelka pomoc oraz Życze zdrowia :)

Witam, Ciśnienie tętnicze krwi 145/95 jest za wysokie i podwyższone ciśnienie niekiedy łączy się z bólami głowy. Zwyrodnienie śluzakowate zastawki mitralnej nie musi być związane z wypadaniem płatka zastawki mitralnej, ale jest to rodzaj anomalii tej zastawki. Można okresowo (raz na rok lub raz na dwa lata) powtarzać echo serca, żeby zobaczyć jaki jest aktualny stan tej zastawki.