Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Dodatkowe skurcze serca przy arytmii

Gość Adam20

Rekomendowane odpowiedzi

Opisze to tak w skrócie. Chodzę do kardiologa, USG serca, Holter EKG, EKG mam ok. Odczuwam potykanie serca. Ostatnio w swieta ogladalem film w lozku w pozycji lezacej i dostalem ataku arytmi (trwala dopóki nie zasnałem) serce mi sie potykalo, kiedy ulozylem sie w pozycji siedzacej serce sie uspokoiło, i mialem tak przez 3 noce. Czesto odczuwam potykanie sie serce przy pochylaniu, wykonywaniu naglego ruchu. Najgorzej bylo ostatnio kiedy zbieralem pieniadze na WOSP (pieniadze zbieralem w sprzecie wojskowym kamizelka, replika broni) kiedy zrobilem sobie przerwe odczulem potykanie sie serce i trwalo prawie do konca dnia. Co to moze byc? Nerwica? Biorę tabletki Inhibace i Concor cor. Podpowiem, ze od jakiegos czasu porownywajac do przeszlosci zmniejszyła sie moja tolerancja wysilku, odczuwam silny puls w szyi uderzajacy chyba o ucho.

No magnez wcinam i jakos nie widze efektow. Kiedys mialem robiona morfologie i wyszlo ok, ale zrobie jeszcze raz zeby miec pewnosc. Elektrolity, TSH itp poprosze lekarza zeby mi przepisal skierowanie na te badania. Bo ostatnio to mialem zalamanie, chcialbym zyc jak kazdy inny w moim wieku (19 lat) a po prostu sie nie da, te objawy mi nie pozwalaja.

Adam młodziutki jesteś :)nie martw się na pewno wszystko będzie dobrze.Zrób sobie tą morfologie uspokoisz się.A Ty w ogóle jesteś nerwus?masz jakieś sytuacje stresowe?Bo to może też być od nerwów :( ja tak przy najmniej mam i to od ładnych paru lat.Więc wiem jak to jest ,doskonale cię rozumiem

Jeszcze jedno pytanie. Mam domowy cisnieniomierz mierze sobie nim cisnienie czesto i wychodzi przewaznie 130+ ale nie przekrasza 140/70. Inni z rodziny sobie nim mierzą cisnienie i wychodzi prawidlowe w granicach 120/80. Mialem badanie HOletrowskie Cisnieniowe i srednia wartosc cisnienia wychodzila ok 124/70, wiec co mi tu mierzy zle cisnienie? Dodam, ze holter byl wykonywany tym aparatem http://www.anic.pl/rejestratory-holterowskie-cisnieniowe/563-rejestrator-holterowski-cisnieniowy-holcard-cr-07-alfa-system-v002.html.

Adam20, dodatkowe skurcze serca ma ponad 60 procent ludzi, większość ich nie czuje, nie są groźne (ale to już wiesz od kardiologa). U Ciebie wywołują lęk, dyskomfort i wpływają na jakość życia i tu jest problem, bo im więcej się denerwujesz tym bardziej je czujesz. W Twoim przypadku holter nic nie wykazał więc się tym zupełnie nie przejmuj. Ja po roku walki z nimi w dużej mierze się do nich przyzwyczaiłam i nie wpływają już tak bardzo na moje samopoczucie. Tobie również tego życzę:)

Witam.Adam naucz się z tym żyć i nie nakręcaj sie tak bardzo bo sam sobie wtedy tym szkodzisz i tych skurczy jest jeszcze więcej.Uwierz mi wiem co mówię przechodziłam to samo:)Pozdrawiam:)Dzisiaj tez od rana mnie meczą skurczaki ale spakowalam się i zaraz wyjeżdzam do Zakopanego:)Głowa do góry,grunt pozytywne myslenie:)Ajak Ci to nie daje spokoju to porób szczegółowe badania żeby powykluczać wszystko i pamiętak nawet zepsuty zęby czy jakikolwiek stan zapalny powoduje arytmię ,więc to również trzeba mieć na uwadze:)Póki co pozdrawiam ciepło:)