Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wada zastawki mitralnej a wysiłek fizyczny

kinderkowa

Rekomendowane odpowiedzi

Cześć moje problemu z sercem pojawiły się od kiedy pamietam czyli bardzo dawno temu :/ ale bóle pojawiały się może z 5 razy na miesiąc oraz tylko jak np biegałam itp. ( upawiałam biegi na różne dystanse ). Obecnie mam 23 lata i od ponad 2 lat serce bardziej boli i mi dokucza, a w tym roku serce boli mnie codziennie po kilka razy.Zdarza się nawet że boli mnie 10 razy w ciągu dnia.Bieganie odstawiłam już w gimnazjum ale obecnie pracuje za granicą i mam prace fizyczną. Byłam tylko jeden raz u kardiologa na badaniu z mojej inicjatywy, by dowiedzieć się co mi jest. Wynik : nieistotna hemodynamicznie niedomykalność zastawki mitralnej, podejrzenie zwyrodnienia śluzakowatego zastawki oraz hyperkineza Lewej Komory.Jedynie tyle dowiedziałam się na badaniu bo żeby dowiedzieć się dokładnie co mi jest musze umówić sie do kardiologa na konsultacje za które musze zapłacić kolejne 150 zł .Także moi Kochani czy taka wada i te inne schorzenia co pisze mogą być przyczyną aby zrezygnować z wysiłku fizycznego?? Pisze to pytanie bo od kiedy siedze na zasiłku boli mnie serducho ale nie tak często kiedy pracuje.W pracy juz po godzinie mojej służby odczówam ogólne zmęczenie, bóle serca co jakiś czas i duszności prz jakimś większym ruchu.Do moich bolów serca w tym roku w pracy pojawiły się także inne dolegliwości a mianowicie ból serca i drętwienie lewej ręki ( kilka razy tak miałam ), ból serca i przeszywający ból do pleców,ból serca utrzymujący sie do godziny czasu ( tylko raz tak mialam) ból serca i nagły ból który zapromieniował do lewej ręki ,dość szybki i krótki to był ból do ręki,oraz ból sercai silny ucisk klatki piersiowej który przebudzil mnie w środku nocy a mianowicie o godz 4 rano trwał około 15 minut.Przepraszam że tak Wam wszystko opisuje ale chciałam byście mniej wiecej wiedzieli jak odczówam bóle serca kiedy pracuje.Moje pytanie jest takie czy któryś z lekarzy kazał Wam zrezygnować z wysiłku fizycznego lub pracy fizycznej z powodu wady zastawki itp. Czy moge sobie zaszkodzić jeżeli po zasiłku podejme zaś tą prace i będe miała te same dolegliwośći?? Z Góry Dziękuje za POmoc i Życze Wesołych Świąt !! Musze w PL iść zaś do kardiologa o porade pozdrawiam.

Witam :) ja jestem po operacji zastawki mitralnej ,przed operacją miałam też takie objawy jak Ty ,kazano mi zrezygnować z wysiłku fizycznego ,mogłam wykonywać tylko niektóre czynności ...najlepiej jak udasz się do dobrego kardiologa ,może przypisze ci jakieś leki i nie trzaba będzie jeszcze operować ,raczej przy nieistotnej niedomykalności nie grozi ci operacja ,ale najlepiej skontaktuj się z kardiologiem i on ci powie czy możesz pracować fizycznie ,ale jak sama czujesz się gorzej po wysiłku ,to powinnaś z tego zrezygnować ..spróbuj na kasę chorych jak cię nie stać prywatnie ,na początku roku może jeszcze nie ma takich kolejek ,chociaż ja zapisywałam się na styczeń w październiku ...ale spróbować warto i nawet trzeba nie ma co czekać ,być może wystarczą ci jakieś leki i bedzie dobrze ...pozdrawiam Danusia