Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Szukam osób po wymianie zastawki aortalnej w Anglii

liv

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety nic jeszcze nie wiem na razie robią mi badania i czekam na wizytę - w drugiej połowie października. Super byłoby metodą małoinwazyjną szybciej dochodzi się do siebie. Jak się czegoś dowiem dam znać. A powszechność takiego zabiegu można sprawdzić w danym szpitalu w danym mieście. Nie wiem w jakim ty mieszkasz ale u mnie w 2009 przeprowadzali ok 9000 tych operacji.

Takie operacje robi się tylko u osób, które nie przeżyłyby normalnej operacji. Nie ma jeszcze opcji dla osób zdrowych i w dobrej kondycji fizycznej. Otwierając klatkę piersiową można lepiej obejrzeć serce i dobrać rozmiar zastawki. Czekam na operację w Irlandii. 4 PAŹDZIERNIKA mam wizytę przygotowującą do operacji. Czekam już pół roku na operację wymiany zastawki aortalnej. Pozdrawiam.

Hopfen, zycze powodzenia! Co do typów operacji, to jednak osobom zdrowym i wodbrej kondycji fizycznej takowych nie potrzeba ;-) Ale rozumiem, ze chodzi Ci o oosby, które jeszcze nie miały żadnej operacji. jeśli Cię to pocieszy, to ja jestem przed 4 operacją, z czego dwie poprzednie miałam z cieciem mostka, a jedną z cięcem boku i pleców. Co do ośrodków w Anglii, to poszukajcie informacji na stronie brytyjskiego Stowarzyszenia Dorosłych z Wrodzonymi Wadami Serca: www.guch.org.uk.forum. Tam sa osoby operowane różnych miastach.

Może, niektórym osobom w dobrej kondycji fizycznej faktycznie nie potrzeba. Co jednak jeżeli ktoś nie może pozwolić sobie na przecięcie mostka ze względu wykonywanej pracy, życiowych zainteresowań. Nie zapominajcie, że kardiochirurgia idzie do przodu. Pojawiają się nowe metody operacyjne oraz implanty zastawek. Najnowsza wytrzymująca ponad 40 lat ma wejść do powszechnego stosowania w 2012 roku. Co będzie za 2,3,5 lat??? Piszę to dlatego, abyście pomyśleli, że osoby nawet przed pierwszą operacją mają teraz ogromne szanse na operacje przez małe nacięcie. Taką samą szansę jaką miały osoby operowane 20 lat temu metodami jakie wtedy były innowacyjne. Cieszcie się, że nie urodziliście się 100, albo 200 lat temu. Bo wiadomo co by wtedy było. Zatem picie do tematu osób przed pierwszą operacją i ich szans na zoperowanie z duchem czasu i technologii jest nie na miejscu. Szczególnie jeżeli nie zna się do końca realiów. Należy walczyć o to, aby kardiochirurgia, przywracała ludzi do zdolności podejmowania ciężkiego wysiłku, normalnego życia z duchem obranego życiowego hobby, czy wykonywanego zawodu. To właśnie zapewnia upływ czasu i wiara w coraz szybszy rozwój najnowszych technologii.

Billy: Ale kardiochirurgia własnie to robi! NIe słyszałam, by ktoś odmówił operacji serca ze względu na to, że po niej nie bedzie mógł wykonywac wielkich wysiłków, czy uprawiać sportów kontaktowych. Trzeba się zastanowić, co jest najważniejsze: moje życie, czy możliwość uprawiania boksu albo karate??? Operacje ratują życie, poprawiają jego jakość, umożliwiają powrót do pracy. Operacje małoinwazyjne czy zabiegi przezskórne obecnie wykonuje się głównie osobom, starszym, dla których otwarcie klatki to za duże ryyzko, bo mają inne choroby, a także tych młodych, którzy mają za sobą kilka zwykłych operacji. Ale wiadomo, że lekarze dążą do tego, by te nowe metody za jakiś czas mogły być stosowane u każdego pacjenta. Ale wątpię, by dało się przeszczepić serce bez otwierania klatki. Polecam Wam wszystkim krótki serial dokumentalny *Operacxja życie*- poniedziałki, godz. 22. program pierwszy TVP.

Witam wszystkich. Mieszkam w UK od 3 miesięcy,mam wade serca i jestem po angioplastyce zastawki plucnej.Do tego mam nieprawidłowy spływ żył płucnych.Pracując tutaj stan zdrowia pogorszył się do tego stopnia,że trafiłam do lekarza a pózniej do szpitala,zrobiono mi badania i kardiolog powiedział,że konieczna jest operacja zastawki,bo przecieka.Teraz robią mi kolejne badania i za 10 tygodni podejmą jaki będzie to termin. Moje pytanie jest takie: Czy ktos był moze w podobnej sytuacji? Czy długo się czeka? i co z praca dalej będac na zwolnieniu?? Pozdrawiam i bylabym wdzięczna.