Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Dodatkowe skurcze serca i paniczny lęk

Gość Waldemar123

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Waldemar123

Od kilkunastu lat odczuwam dodatkowe skurcze. Występuje przy tym paniczny lęk. Kilka lat po zażywaniu różnych leków typu betablokerów wystąpiły u mnie 3 ataki częstoskurczu. Miało to miejsce 10 lat temu. Lekarz kardiolog wypisał mi opacorden jednocześnie stosowałem przy tym leki uspokajające. Jednak w ostatnim czasie zacząłem odczuwać dużą liczbę dodatkowych skurczy. Wczoraj byłem z wizytą u kardiologa. Zrobiono mi badanie Holtera. Wynik: rytm zatokowy 48-108/min, średnio 70/min, nieliczne pojedyncze ekstrasystole przedsionkowe, łącznie 69 w ciągu doby. Pobudzenia nadkomorowe pojedyncze 69, pary 2 pobudzenia komorowe pojedyncze 1. Kardiolog oświadczył mi, że te skurcze nie są bezpośrednim zagrożeniem życia. Nie odstawił mi opacordenu Poza badaniem Holtera nic nie uzyskałem. Dodatkowe skurcze dokuczają mi tak samo. Co mam zrobić ?

Nic nie zrobisz. Z dodatkowymi skurczami się żyje, nawet całkiem normalnie, jak się człowiek przyzwyczai. Powyżej 10.000 na dobę - można się pokusić o ablację. 69 dodatkowych skurczów to jest nic!!! Do 200 może się pojawiać u zdrowego człowieka. Ja wiem, że one są strasznie wkurzające - sama miałam max 150, o doprowadzały mnie do obłędu. Po ablacji mam znacznie mniej (ablację miałam z powodu innej arytmii, a przy okazji komorowce się trochę wyciszyły). Więc nic się nie denerwuj, zażywaj dużo magnezu (ale naprawdę dużo) i nie bój się, one naprawdę nie są groźne dla życia, jeśli nie masz organicznych uszkodzeń serca i jeśli nie powodują częstoskurczu komorowego . Bez nerw, naprawdę!