Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Uczucie guli w gardle i częste odbijanie

Gość Piotr9222

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Piotr9222

Witam. O guli w gardle już czytałem ale pasowało wszystko oprocz tego że nikt nie powiedział o tym że jest uczucie jakby cały czas coś się miało odbijać. Czuje jakby gule w gardle i cały czas chce mi sie bekać, to jest uciążliwe, gdyż po iluś beknięciach, zaczyna mnie palić zgaga. Nie wiem kompletnie co to jest, rok temu miałem to samo, lekarz zalecił gastroskopie, ale przestraszylem sie cholernie i przeszlo samo jakos po ponad miesiącu. Jest to bardzo uciązliwe, czy ktoś wie co to może być? Oddycham normalnie, jem normalnie. Gdy coś zjem to na chwile jakby ustaje, a potem znowu... no coś koszmarnego. czy ktoś wie co to może być? Bardzo prosze o pomoc :(

Może z żołądkiem coś masz,bo się żle odżywiasz? Zapoznaj sie z dieta lekkostrawną,pij kilka razy len mielony,a juz na pewno na czczo.5 posiłków dziennie ,ale małych i lekkich,żadnych napojów gazowanych i kolorowych, i tych z puszek.....Pij mineralną albo wodę przegotowana z sokiem z cytryny.Nic smażonego i tłustego--frytki i kebaby precz,to samo pizza.Z owoców najlepsze dojrzałe miękkie banany,winogrona,jabłka pieczone w piekarniku.na przykład na śniadanie- chleb czerstwy z białym serem półtłustym i masłem,kawa zbożowa z mlekiem. 1 Jajko na miękko.

Witam, Mam to samo od 3 miesięcy , lekarze leczą mnie na alergie choć testów nie miałam (biorę tabletki codziennie), trochę pomaga ale cały czas czuje , że coś jest nie tak w tym gardle, warto iść do laryngologa, żeby zajrzał do gardła , no i oczywiście co mnie najbardziej złości ponoć jak wszystko może to być na tle nerwowym więc jak łatwo powiedzieć a gorzej zrobić trzeba zmienić tryb życia :)) Pozdrawiam i życzę zdrowia :)

Witam, od 3 miesięcy mam to samo. Lekarz pierwszego kontaktu stwierdził, że to refluks, ale jakoś nie chce mi się w to wierzyć. Są dni, że jest lepiej, są że jest gorzej. Łykałem leki, próbowałem stosować dietę, ale bez większych efektów. Jakakolwiek rada i opis Waszych przeżyć byłby bardzo mi pomocny. Pozdrawiam.

Mam dokładnie to samo, jestem dietetykiem, jem zdrowo, dobrze, lekkostrawnie. Mimo to mam to dziwne uczucie, tak jakby chciało mi się odbic a nie mogło, okropnie męczące to jest, wstaje ruszam się zeby w końcu się odbilo bo wtedy na chwile jest ulga. Ktos się z tego wyleczył lub wie co to jest? Będę wdzięczna za kazda podpowiedz

Ja mam to samo dodatkowo choruje na refluks.Byłam u lekarza przepisał mi leki tzw.inhibitory pompy protonowej i dodatkowo na poprawe skurczu przełyku.Wszystko by było w porzadku gdyby nie ten cholerny ucisk w gardle ale stwierdził że to jest zwiazane z nerwica .Przy chorobie refluksowej nie ma dlawienia jest tylko pieczenie i i kwasne odbijanie czasem treścią zoładkową. Na ta dolegliwość przepisał mi leki uspokajające.Ale jest jeden problem boje sie brac takie leki żeby sie nie uzaleznic

Wszystkie wyżej opisane uciążliwości są u mnie objawem trwałej nietolerancji glutenu czyli celiakii. Zbadajcie sobie poziom przeciwciał przeciw transglutaminazie tkankowej w klasie IGA. Wiele osób nie toleruje glutenu i nie zdaje sobie z tego sprawy. Jestem na diecie bezglutenowej od pięciu miesięcy.

W moim wypadku również jest to objaw alergii/nadwrażliwości na żywność, w moim przypadku najbardziej tę gułę czułem po zjedzeniu któregoś z warzyw z rodziny psiankowatych tj.: papryka, pomidor, ziemniak (najmocniejszy dyskomfort), bakłażan. Poszukałem w sieci i znalazłem, że rośliny te zawierają alkaloidy tj. związki trujące (np. surowy ziemniak), których ilość po ugotowaniu znacznie maleje, ale osoby wrażliwe na jedzenie mogą mieć mimo to z nimi problem.

U mnie identyczne objawy występują już od kilku lat. Pojawiają się co jakiś czas. Raz na kilka miesięcy, wtedy zazwyczaj ląduję u lekarza rodzinnego, który przepisuje mi właśnie leki na refluks żołądkowy. Kilka dni po rozpoczęciu kuracji objawy ustają, a ja kończę farmaceutyczną kurację. Problem jednak w tym, że objawy pojawiają się po jakimś czasie z powrotem. Czasami następuje to po zapaleniu papierosa ( z powodu refluksu rzuciłam palenie, jednak zdarza mi się zapalić), czasami po zjedzeniu czegoś nieodpowiedniego. Tak naprawdę nie wiem czy da się to do końca wyleczyć. I w tym problem.

Witam serdecznie:) Od dluzszego czasu, meczy mnie to samo co innych, ciagle odbijanie oraz gula w gardle, problemy z przelykaniem. Prosilbym tylko, zeby sobie nie wmawiac roznych chorob, poniewaz nerwy zrobia reszte, i po jakims miesiacu zaczniemy sie zastanawiac czy w ogole jeszcze zyjemy:) Warto poczytac artykuly na temat przepukliny rozworu przelyku, i niezwlocznie wybrac sie do gastrologa. Jezeli ktos obawia sie paniczne zabiegu gastroskopii(jestem panikarzem, przyznaje otwarcie:), mozna poprosic o tzw. pasaz. Diabelstwo nie dosc ze powoduje choroby gastryczne, to na dodatek moze sie wydawac ze mamy cos z serduszkiem nie tak, to za sprawa tetnicy szyjnej, ktora pod wplywem nacisku wywolanym przez przepukline odczuwa blokade na drodze przeplywu krwi:) w tym momencie mozemy myslec ze mamy arytmie serca, ja robilem echo serca, ekg - wszystko jest w porzadku, wizyta u kardiologa ktory potwierdzil ze z sercem w porzadku, zalecil gastrologa oraz opowiedzial o tym co opisalem wyzej. Takze czasami grunt to sie wyciszyc i myslec pozytywnie. Pozdrawiam i zycze duzo zdrowia:)

Nawrót objawów mam... po ostatnim razie lekarz rodzinny nie chciał mnie skierować na badania alergologiczne a jedynie na usg jamy brzusznej - gdzie wszystko wyszło ok. wtedy objawy ustąpiły samoczynnie po 3-4 dniach. Dzisiaj dzień drugi mam i męczę się strasznie, cokolwiek zjem napije się (nawet woda) ten sam odruch non-stop, masakra jakaś. Nie wiem dokładnie co wywołało te objawy tym razem... jadłem to samo co zwykle z małym wyjątkiem jakiejś nowej wędliny na śniadanie... żadne środki na zgagę i regulację kwasu nie pomagają ani soda ani nic innego... Co to jest????

Mój mąż bardzo długo cierpiał na zgagę, częste odbijanie i tzw gulę w gardle i wyleczył się z tego w banalnie prosty sposób. Pół godziny przed posiłkiem wypijał szklankę letniej wody z maleńką szczyptą soli himalajskiej następnie zjadał posiłek, bez popijania. Kolejną szklankę wody wypijał 2 - 2,5 godz po posiłku.Zachowując te odstępy pomiędzy jedzeniem i piciem wypijał tak 4 - 6 szklanek wody dziennie. Po około kilku dniach o dolegliwościach zapomniał. Ważne jest aby zrezygnować z kolorowych, słodkich napojów i ograniczyć spożycie cukru. Minęło już pół roku. Mąż nadal zaczyna dzień od szklanki wody z solą. Czasem pije wodę w ciągu dnia, nadal nie popija posiłków. Czuje się dobrze. Polecam.

Gość Monikaaa

Witam, od 4 tygodni jesteśmy z mężem na diecie, w której przewidziana też jest głodówka. i w czasie tej głodówki 4-go dnia dopadło mnie właśnie to - odbijanie non stop i zgaga i gula w gardle przy tym okropny ból, gdy kwas wracał do żołądka. musiałam przerwać głodówkę, teraz jestem na sokach warzywno-owocowych i choć jest odrobinę lepiej, to nadal gula w gardle i odbijanie co kilka minut i nawracająca zgaga. Poczytałam sobie troszkę i może to być wynik leniwego żołądka - co być może w moim wypadku się zdarzyło, bo byłam na głodówce od 4 dni. Czytałam też że może to być skutkiem stresu. W każdym razie leków na zgagę nie ma co brać, bo ta zgaga to jedynie efekt uboczny.

Mam podobne objawy, przez 10 dni brałam antybiotyk na gardlo, nie pomógl dostalam drugi na 5 dni i cały czas na lekach i to uczucie czegos w przełyku byłam u laryngologa powiedziała ze gardło ok trzeba zbadac u gastrologa :( po takiej dawce leków mam nadruszony żołądek i reszte zapewne stąd te objawy. Pije herbate rumiankową działa przeciwzapalnie i rozkurcowo juz raz wyleczylam dolegliwości odbijania tym sposobem i teraz tez spróbuje. Tesciowa moja miała podobny problem, okazało sie ze ma nadrzerke i bakterie w przełyku -dostała leki od gastrologa i przeszło wiec jak herbata nie pomoze to trzeba do specjalisty.