Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Sporadyczne bóle w klatce piersiowej u wrażliwej osoby

Gość Korii

Rekomendowane odpowiedzi

Witam! Moja mama ma 42 lata. Pracuje dość ciężko, ponieważ wychowuje mnie sama. Jest pielęgniarką. Niestety teraz zmienia blok operacyjny, dlatego też chwilowo pracuje jakby na *dwa etaty* (codziennie jest w pracy po 10 h średnio) Jest ona człowiekiem bardzo wrażliwym, przejmuje się wszystkim, chce żeby wszystko było jak najlepiej itp. Według mnie to dobra zaleta, ale z nerwów można się wykończyć. Dziś dowiedziałem się, że wczoraj w nocy tak ją bolała klatka piersiowa (ból aż do łopatek) że musiała usiąść. Po wzięciu kilka głębokich oddechów ból ustał (trwało to kilka minut - około 3) Dodam, że niekiedy zaboli ją w tej okolicy. Moje pytanie brzmi czy jest to coś poważnego i czy mogą być to objawy zawałowe czy raczej zwykłe nerwobóle, lub bóle spowodowane przepracowaniem (naprawde ostatnio ciężko pracuje) ? Bardzo się martwię, ponieważ nie chciałbym zostać sam. Tata zmarł po poważnej kontuzji gdy miałem 2 lata - był piłkarzem. Dodam jeszcze, że ostatnio matka dostała recepte i skierowanie do jakiegoś lekarza na tzw. Żylaki - mówi mi, że ma to od stojącej pracy - stanie przy zabiegach (na nogach). W czwartek udaje się ona do Budapesztu na 4 dni z koleżankami więc myślę, że trochę odpocznie, ale co z tym bólem? :(

Może to od kręgosłupa szyjnego i piersiowego.Jak stoi na nogach godzinami przy zabiegach,to być może to jest to.Ale chyba ona wie najlepiej ,że musi tez zbadać serce.Może to juz zrobiła,tylko ci nie powiedziała.Może niepotrzebnie sie martwisz.Najlepiej z mamą porozmawiaj szczerze i po prostu powiedz jej, że martwisz się o jej zdrowie i niech zadba o siebie. Może niech zmieni pracę na lżejszą na innym oddziale....