Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Joga przy wypadaniu płatka zastawki mitralnej i wysokim pulsie

Gość Klaster

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Klaster

Witam Od wielu lat mam wypadanie płatka zastawki mitralnej w stopniu średnim i przyspieszony puls ( średnio 80 uderzeń, mierzone holterem parokrotnie ). Czy z taką wadą można ćwiczyć jogę ? Czy nalezy unikać jakiś konretnych pozycji gdzie np. głowa zwisa w dół, albo następują duże wygięcia ciała ? Doświadczeni nauczyciele jogi zalecają mi właśnie ćwiczenie wszystkeich pozycjio bez forsowania się bo to podobno świetnie rozporwadza tlen i krew po organiźmie. Pytałem o to dwóch kardiologów. Jeden zalecił mi wogóle dla bezpieczeństwa odstawić jogę ( bo nie ma naukowych badań czy działa dobrze czy źle na serce ) i przesiąść się na rower. Drugi nie widział większych przeciwskazań. Sam nie wiem co robić... Uwielbiam jogę i nie chcę z nie jrezygnować ale też boje się o serducho :/

Witam, Jeżeli już od dawna uprawia Pan jogę, to problem jest mniej istotny. Oczywiście w pozycji *głowa w dół* może być pewien problem. Przy różnicy zdań u lekarzy, pacjenci zazwyczaj wybierają taką opinię, jakiej oczekują i która wydaje się im wygodniejsza. Niezależnie od wszystkiego, najbezpieczniejszymi rodzajami sportu są spacery, pływanie i jazda na rowerze. Ale to Pan wybiera.