Gość Robert Opublikowano 27 Maja 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2005 Czy ktoś wie co to znaczy (z wypisu szpitalnego)? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość magda Opublikowano 27 Maja 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 27 Maja 2005 hej LAD jest to jedna z glownych tetnic wiencowych (lewa), ktora zaopatruje serce w tlen. LIMA podejrzewam ze jest to stent, ktory zostal wszczepiony. Miales robiona angioplastyke? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Robert Opublikowano 28 Maja 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 28 Maja 2005 Moja mama maiła: ablację, właśnie wszczepiono LIMA do LAD, oraz 2 by-passy. I właśnie nie wiem co to LIMA (bo LAD to się doczytałem). I nie wiem właściwie co to właśnie ta LIMA, a na karcie to tylko IMA). Miała zwapnienia na zastawce i podejrzewałem, że to coś o niej, ale dalej to dla mnie zagadka. Chciałbym powiedzieć jeszcze, że u nas (w Polsce) nie ma opieki psychologicznej przed jaką kolwiek operacją. Po przeczytaniu WSZYSTKICH tematów na forum poziom adrenaliny przed operacją mojej matki spadł o 70% (u niej też). Operacja wydała się praktycznie zabiegiem. Przed drugim razem kardiowersji (który przeszła z marszu tzn. nie wiedziała kiedy już jest po, ale w Aninie) zupełnie traktuje to jako właśnie zabieg. Wcześniej to była OPERACJA, albo coś innego. Ludziki, czytajcie i uświadomcie wszystkich, będą mieli inne podejście do skalpela. Na prawdę kardiochirurdzy to ludzie, którzy wiedzą co robić. Słuchajcie ich!!!! Życzę wszystkim przede wszystkim ZDROWIA. Dzięki za odpowiedzi. Zmartwiony synek.... :) Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość ad Opublikowano 31 Maja 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2005 LAD - galaz zstepujaca od lewej tetnicy wiencowej zaopatrujacvej serce w krew.LIMA - tetenica piersiowa wewnetrzna od ktorej odchodzi by-pass do LAD.Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi