Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Uderzenia gorąca, potliwość, napady zimna i osłabienie a menopauza

Gość MagdaC

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 54 lata i przechodzę menopauzę. Mam typowe uderzenia gorąca i poty, ale niestety to nie jest najgorsze. Oprócz wspomnianych objawów, na przemian z nimi mam bardzo ciężkie napady polegające na tym, że jest mi bardzo zimno, nawe gdy jestem w łóżku lub na słońcu, a jednocześnie czuję się jakbym za chwilę miała zemdleć, mam ciemność przed oczami i nie mam siły nawet siedzieć ani mówić. Moje ciśnienie w trakcie tych napadów nie jest podwyższone, a czasem nawet obniżone. Dodam, że leczę się na nadciśnienie, ale czasem mimo leków mam jego skoki. Mój internista twierdzi, że to sprawa menopauzy, ale nie spotkałam się nigdzie z opisem takich objawów. Nie pozwala mi to żyć i funkcjonować normalnie. Nic nie mogę robić ani nigdzie pujśc. Bardzo proszę o podpowiedź co to może być i do kogo się z tym udać. Dziękuję
Menopauza swoją drogą i może dawać różne objawy. Ale prawda jest taka, że lekarze często bagatelizują objawy u kobiet myśląc, ze to nerwica i inne przyczyny...a nie ze strony ukladu krążenia. Warto udać się do kardiologa, bo może trzeba zrobić badania, echo i inne. Jeśli często masz skoki ciśnienia moze trzeba zmienić leki lub dawki...
Mam identyczne objawy takie jak Pani . Mam 49 lat mówia ,że to menopauza.Jadę dzisiaj do ginekologa . U kardiologa byłam i robiłam wszelkie badania i serce jest w porządku . Nie moge z tymi objawami funkcjonować zwłaszcza ,że jest mi słabo i mam zawroty głowy- wogóle fatalnie sie czuję. Muszę *spinać sie w sobie * żeby mimo tego coś robić a pracuję zawodowo i to dość intensywnie.Zobaczę co powie ginekolog i co przeipsze. pozdrawiam Panią i niech sie Pani trzyma.
Robiłam badanie TSH i jest w porządku innych badań tarczycowych nie robiłam bo lekarz mi nie przepisał.Zrobię prywatnie jesli to ma znaczenie.Ginekolog przepisał mi plastry hormonalne. Narazie nie widzę specjalnej poprawy - ponoć po trzech miesiacach można stwierdzić czy pomagają.
Gość Krystyna
Moje objawy menopauzy są bardzo podobne. Kiedyś córki wezwały pogotowie, gdyż czułam silny ucisk w klatce pierściowej i zrobiło mi się słabo. Lekarz z pogotowia stwierdził, że z sercem w porządku i są to typowe objawy menopauzy. Ponadto mam skoki ciśnienia i lęki napadowe. Boję się wychodzić z domu i bardzo często zaczerwienienie twarzy. Ciągle czuję niepokój, trudności w koncentracji. Stosowałam HTZ i brałam leki antydepresyjne. Boję się HTZ, ponieważ mam podwyższony cholesterol oraz jestem po operacji woreczka. Niewiele w/w leki mi pomogły, nadal czuję się kiepsko i nie mogę normalnie funkcjonować. Z dawnej aktywności zostało niewiele. Szybko się męczę, bo wszystko co robię, robię bardzo nerwowo. Dawniej byłam osobą spokojną. Jak mogę sobie pomóc i jak długo jeszcze potrwa ta gehenna. Mam 55 lat.
Krystyna ja tez mam usuniety woreczek i podwyzszony cholesterol, a HTZ stosuje juz dwa lata, ale z tej strony czuje sie dobrze nie mam uderzen ani zmiennych nastrojow, jak ginekolog dobrze dobierze to nie ma co sie bac a i samopoczucie lepsze,pozdrawiam
Gość Krystyna
Byłam z wizytą u pani ginekolog-endokrynolog i stwierdziła, że na dolegliwości menopauzalne bardziej bezpieczne są antydepresanty niż HTZ. Przepisała mi seroźat ale to bardzo silny lek antydepresyjny i tylko wydałam pieniądze i na wizytę i na lek, który jest bardzo drogi. HTZ w tej najniśszej dawce nic nie pomagało. Jakie HTZ Ty stosujesz. Pozdrawiam
Gość Krystyna
Anulko dzięki za odpowiedż.. U mnie jeszcze dokucają te skoki ciśnienia. Nogi mam jak z waty i boli głowa a dodatkowo zawroty głowy. W czerwcu minie dwa lata jak nie miesiączkuję i mam nadzieję, iż niektóre uciążliwe objawy ustąpią, tymbardziej, że trudno pracować przy tak trudnych dolegliwościach. Pozdrawiam
Krystyno - skoki ciśnienia są niebezpieczne - powinnaś koniecznie zgłosić się do lekarza i zacząć przyjmować leki na nadciśnienie. Też mam wycięty pęcherzyk żółciowy. Na wysoki cholesterol biorę codziennie pół tabletki Vasilipu i poziom z 245 spadł do 180. Jestem na HTZ od wielu lat - ostatnio łykam Activelle (bardzo mała dawka hormonów, niedługo chyba w ogóle je odstawię), przedtem był Klimonorm, plastry Systen Conti (ale mnie akurat niespecjalnie pomagały) i jeszcze dwa czy trzy inne, ale nie pamiętam nazw. Nie wiem dlaczego kobiety tak boją się hormonów - przecież wcześniej robi się badania i jeśli nie ma przeciwwskazań to naprawdę nie warto się męczyć. Dzięki hormonom nie wiem co to uderzenia gorąca, bezsenność i inne nieprzyjemne dolegliwości związane z tym okresem życia kobiety. A hormony zapobiegają osteoporozie, niektórym chorobom serca i zdecydowanie podnoszą komfort życia. Pozdrawiam.
Zosiu biorę leki na nadciśnienie, ale skoki nadal się utrzymują. Trudno dobrać odpowiednie leki, tymbardziej, że to jest na tle nerwowwym. Ostatnio pytałam się lekarza odnośnie cholesterolu. Ogólny mam podwyższon a HDL i LDL w normie. Odpowiedziałał, że barziej niepokojące są Nieprawidłowe wyniki HDL i LDL,gdyż wpływ na ogólny cholesterol może mieć co poprzedniego dnia się jadło. Stosowałam plastry System Conti i inne plastry ale bardzo żle się po nich czułam. Bardzo dawno ale tylko 3 miesiące brałam activelle i bardzo dobrze się czułam. Mam zamiar się wybrać do tego lekarza., który mi je przepisał, ale to jest prywatna wizyta i narazie brak funduszy. W Poradni Menopauzy plastry i progesteron dopochwowo przepisane prze panią doktor nie bardzo mi służyły. Nie było poprawy odnośnie ciągłego rozdrażnienia wewnętrznego i uczucia lęku i niepokoju. Bez sensu brać coś co nie pomaga a może zaszkodzić. Zosiu czy po odstawieniu ho9rmonów nie obwawiasz się zmiany samopoczucia? Bardzo dziękuję za odpowiedż.
Oczywiście boję się, że po odstawieniu hormonów będę się czuła gorzej. Ale wtedy - jeśli nie będzie przeciwskazań medycznych - zacznę znowu. Ja przyjmuję hormony już dość długo, ale moja ginekolog twierdzi, że activelle mają taką mała dawkę, że mogę je spokojnie do 60-tki przyjmować (brakuje mi 2 lata). Uważam, że komfort życia jest bardzo ważny - po co się męczyć, jeśli można sobie pomóc. Ustawienie leczenia nadciśnienia może potrwać - pamiętam, że u mnie minęło kilka dobrych miesięcy, zanim lekarka dobrała dobre dla mnie tabletki. Ale w końcu się udało. Od tamtego czasu kilkakrotnie lekarze zmieniali mi kurację, ale dobrze reaguję na leki - być może i leki są coraz bardziej skuteczne. Ja miałam do tego artymię, trwało to kilkanaście lat - i 1,5 roku temu poddałam się ablacji i po arytmii ani śladu. Życzę Ci zdrowia i szybkiego powrotu do dobrego samopoczucia. Pozdrawiam.
Gość Krystyna
Zosiu to miałaś bardzo dużo szczęścia, że trafiłaś na dobrego lekarza, który zajął się Twoim ciśnieniem. Jeżeli mieszkasz w Lodzi to może polecisz tego lekarza, jeżeli nie to trudno. Napewno wybiorę się ponownie do ginekologa i zacznę stosować HTZ. Mam dość z problemami ze spaniem i wewnętrznym niepokojem a ponadto stany lękowe. Zamierzam pracować i funkcjonować jak dawniej. Bardzo dziękuję za poradę. Wszystkiego najlepszego.
Gość Krystyna
Miniu masz całkowitą rację, że palenie szkodzi ale w tym stanie pobudzenia emocjonalnego palę jeszcze więcej. Trudno mi rzucić, chociaż bardzo bym chciała uwolnić się od paskudnego nałogu. Dr Pertyński w swoich wypowiedziach uznał, iż palenie szkodzi ale nie ma przeciwwskazań przy jednoczesnym stosowaniu HTZ. Każdy lekarz mówi co innego. Do usłyszenia.
Gość Krystyna
Zosiu cz ostawiłaś już hormony i jakie jest Twoje samopoczucie? Obecnie przyjmuję inne leki na obniżenie nadciśnienia ale po nich bardzo żle się czuję. Jestem jeszcze bardziej zmęczona i najchętniej leżałam bym w łóżku. Dochodzą zawroty głowy. Bardzo serdecznie pozdrawiam.