Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Dodatkowe skurcze komorowe przy zażywaniu Isoptinu

kevinbray

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,od 8 lat mam kolatania serca.Wczesniej zdarzalo sie ze bylo to czasami jeden skurcz na dzien czasami dwadziescia.Ponad miesiac temu zachorowalem na grype,grype zoladkowa i zapalenie ropne migdalow.Dostalem antybiotyk i nagle zaczely sie kolatania serca.Na poczatku bylo ich okolo 30 na dzien codziennie.Po 3 dniach choroby dostalem grype zoladkowa i dosc mocno wymiotowalem i wtedy zaczal sie dramat.Po samym wymiotowaniu dostalem skurczy dodatkowych z 10 pod rzad tzn skurcz, przerwa, skurcz, przerwa itd.Przerazilem sie ale polozylem sie do lozka i jakos minelo.Ogolnie codziennie dostawalem skurczy w czasie choroby.Po 1,5 tyg wstalem z lozka i pojechalem do kardiologa.Zrobil mi Echo serca i powiedzial ze wszystko ok tzn uginanie sie platka zastawki mitralnej z fala zwrotna 1-stopnia(waska) ale to juz wykryli mi 8 lat temu i powiedzieli ze to nic nie jest.Potem dostalem nastepny antybiotyk bo tamten mi do konca nie pomogl.Po okolo dwoch tygodniach zaczelo ich przybywac.Nie wiem czy to sres czy co ale bylo juz ich ok 80 na dzien.Minal miesiac bo myslalem sie sie ustabilizuje a tu odczuwam ich okolo 150 na dzien.Zrobilem holtera i wykryl mi ich okolo 200 na dobe - skurcze dodatkowe komorowe.Poszedlem z wynikiem do kardiologa i powiedzial ze to nic nie jest i nie trzeba tego leczyc ale dal mi isoptin zeby uspokoic serce.Wzialem pol tabletki i mam wrazenie ze jest ich wiecej i zastanawiam sie czy to mozliwe,czy poprostu sobie to wkrecam.Nie wiem co sie stalo,nigdy tak nie bylo a tu nagle zaczela sie choroba i takie cos.Odczuwam te skurcze dosc znacznie.Lekarz mnie uspokajal ale nieiwem jak sobie z tym poradzic.Czy brac ten lek czy nie.Powiedzial ze mam go brac przez 7 dni jedna tabletke dziennie ale boje sie ze bedzie gorzej.Bylem troszke odwodniony wiec pilem duzo wody i czuje sie lepiej.Ja uwazam ze to nie jest normalne jezeli ktos mial po kilka raz na jakis czas a tu nagle tyle tego.Moze cos z sercem sie w srodku stalo?Mam jeszcze troche podwyzszone zelazo i bilurbine calkowita ale lekarz powiedzial ze mam powtorzyc badanie za 2 tyg.

Szczerze ja u siebie podejrzewam moze jakas przepukline zoladka,przewodu albo przepony ,poniewaz od tego czasu jakos dziwnie mnie boli w tych rejonach zwlaszcza jak wstaje rano,do tego ssie mnie mocno,czasami zbiera sie na wymioty,takie odczucie i czuje bardzo napiete tamte miejsce w okolicy nadbrzusza a zoladka.Nawet jak siedze i dotykam tam to przy nacisku boli i slysze jakies bulgotanie przy nacisku zwlaszcza srodek i prawa strona nadbrzusza.Nie wiem to tylko moje przypuszczenia.A ogolnie jakie badania zrobic zeby to wykryc jezeli bylo by cos z przepona albo zoladkiem?Chyba ze silna nerwica zoladka ale czy ona moglby powodowac objawy sercowe?

Nerwica może dawać objawy żołądkowe a i serce też .Sama tak miałam najpierw kłopoty z żołądkiem a za rok dodatkowe skurcze .Pobierz sobie tabletki na uspokojenie ziołowe ale systematycznie ,codziennie i zobacz czy dolegliwości będą mniejsze .Jeśli nie to musisz iśc do doktora bo najpierw trzeba wykluczyć chorobę somatyczną a potem zająć się nerwicą a u nas lekarze najpierw diagnozują nerwicę a dopiero póżniej okazuje się że to jednak cos poważniejszego .

Aniu,sprobuje tabletki uspakajajace.Ogolnie mam persen forte i relanium( nie ziolowe) ale czy choroba somatyczna to nie to samo co nerwica bo ja wogole sie na tym nie znam.Wydaje mi sie ze choroba somatyczna to choroba ,ktora jest w mojej glowie a tak naprawde nie istnieje tak?Ale jak to mozliwe jezeli tak by bylo?jak moze mi sie wydawac ze mam skurcze dodatkowe ktorych tak naprawde nie ma:)Jaki lek bys mi polecala z ziolowych?Dzisiaj zaczalem pic rumianek ale nie wiem czy to na nerwy takze napewno na zoladek ale co dalej.I do jakiego lekarza isc sie zbadac?

Ja bym na Twoim miejscu zrobiła gastroskopię. Mnie tez bolał żołądek, myslalam ze to coś najgorszego - jak to przy nerwicy -a kazdy mi mowil, ze to z nerwów, objwy nerwicowe. Zrobiłam gastroskopię, i wyszlo ze mam helikobaktera. wyjasniły się moje mdłości, bóle, refluks. Czasem mam pobolewania jeszcze ale to jak żelazo biorę,- mam niedobór. Nie mowie, że tez to możesz mieć, bo mozesz mieć to faktycznie z nerwów, ale ja bym wolała to sprawdzić. Co do leków - mnie lekarz kazał brac na serce propranol, 5 mg rano i 5 mg wieczorem. Podobno to jest cholernie mała dawka, a ja po jednej polowce czuje sie strasznie. Serce faktycznie, jest spokojniejsze, ale taki ucisk czuje w klatce piersiowej że nie da się wytrzymać.. Też boję się brać ten lek i praktycznie go nie biorę. Dopiero jak jest żle to go biorę bo on tez ma działanie lekko uspokajające. Klatke rozrywa, ale przy częstoskurczu to jest dla mnie jedyny ratunek.

P.S. Ja miałam około 500 i mnie też lekarz powiedział, że tego sie nie leczy. Miałam zrobione wysiłkowe- podobno mam arytmie, ale niegroźną. (Może i niegroźna, ale życie utruwa strasznie :/ ) Zapamietałam sobie słowa, lekarza, że najgrożniejsza arytmia to taka ktorej nie czuć. Ja czuję ją dokonale, aż za bardzo, czasem w uszach słyszę aż jak mi serce nawala i przeskakuje. :/ Bierz ten magnez. On jest potrzebny przy stanach nerwicowych.

Schiza77,ja robilem badanie na heliobaktera z apteki wyszlo dodatni tzn ze mam.Bylem u gastologa i powiedzial ze narazie poczekac ale nie wiem czemu i na co.Dal mi multilac i tyle.A czy ta bakteria moze byc przyczyna kolatan serca itd?Ja osobiscie czuje ze mam oslabiony zoladek i jelita i to znacznie i niewiem co zrobic.Po swietach ide zrobic badania krwi odnosnie heliobakterii,profil tarczycowy chociaz robilem rok temu i bylo ok i badania na pasozyty.Czy ta bakteria moze wplywac na uklad nerwowy ?

JA domowym testom nie ufam. Robilam dwa razy na helikobaktera i wyszlo ze nie mam. Dopiero przy gastroskopii to wyszło. Cyz ta bakteria ma wpływ na nerwy, wątpię, ale na układ trawienny napewno. Ja codziennie rano biorę Nalpaze, albo inne osłonowe leki, inaczej rozwala mnie w brzuchu. Musze wykupic sobie antybiotyki na to ale kosztują ponad 150 zł :/ 14 dniowa kuracja. Z sercem to może mieć tyle wspolnego, że się denerwujesz a wtedy serce - rzeczą jasną - bardziej wariuje. Ja mam takie dziwne przeskoki serca, tzn bije szybko, bije i nagle czuję jakby z jednej strony nie odbiło serce. LEkarze mowią ze to nie mozliwe, widzieli co sie dzieje z sercem podczas wysilku - a wtedy to najczesciej wystepuje - i mowili, ze nie ma się czym przejmować. To tyle. Helikobakter to jest bakteria ukladu pokarmowego, do serca nie dochodzi :) Jesli masz ją to masz wyjsnienie boli i osłabienia jelit. Pozatym jak się ma helikobaktera, to wiecej witamin i tych całych skłądnikow odzywczych trzeba, bo przy tej bakterii się tego więcej traci. Tak mi mowil lekarz. Krew krwią. Zrób gastroskopię. Bedziesz wiedział ze wszystko wewnatrz jest w porządku... nie wiadomo ile masz helikobaktera, trzeba sie upewnić, ze nie ma tam nic złego. P.S. Moze dał Ci narazie lek, bo czasem ta bakteria sama ustępuje. p.s. 2. Przepraszam za literówki, ale się spieszyłam :)