Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Własna praca serca po wszczepieniu sztucznej zastawki aortalnej i kardiostymulatorze

Gość Marek55

Rekomendowane odpowiedzi

Dzień Dobry, Mam od kilkunastu lat sztuczną zastawkę aortalną, a od kilku kardiostymulator. Obecnie serce pracuje w 99% na stymulatorze (wszczepionym z uwagi na bradykardię, a dodatkowo biorę betalog 25mg z uwagi na zdarzające się migotania ). Czy są metody poprawy stanu serca, aby przechodziło na pracę własną? Obawiam się, że oba urządzenia techniczne negatywnie wpływają na pozostałą jeszcze cześć tego podstawowego narządu mojego organizmu. I leczą objawy, nie przyczyny zaburzeń. Mam 55 lat. Z poważaniem

Witam, Warto zrobić kolejne rejestracje holtera. Skoro Betaloc ZOK jest skuteczny w leczeniu napadowego migotania przedsionków (prawdopodobnie takie ma Pan zaburzenia rytmu, chociaż to nie wynika bezpośrednio z tekstu), t to nie ma podstaw, żeby go odstawiać. Lek powoduje zwolnienie częstości rytmu serca, która nawet bez leku jest zbyt wolna. W tej sytuacji można przyjąć, że stymulator jest nadal potrzebny i można pozostawić go tak jak jest. Jeżeli będzie przewaga rytmu stymulatora, to prawdopodobnie szybciej trzeba będzie wymienić stymulator. Proponuję omówić swoje wątpliwości z kardiologiem, który Pana leczy.