Mira767676 Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2011 ...kochani proszę o podzielenie się informacją, jak zakończyła się ciąża kiedy brałyście concor? czy wszystko ok z dzieckiem..wiem, że powinnam odstawić...próbowałam..mało nie zeszłam..muszę brać..biorę dawkę 5mg... czy któraś z Was brała ten lek w ciąży??? pozdrawiam. Mira Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość ania05 Opublikowano 16 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 16 Kwietnia 2011 To czy powinnaś odstawić to powinien zadecydowac o tym twój lekarz ginekolog lub ten który zlecił ci Concor . Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość cardio Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 17 Kwietnia 2011 Witam, substancją czynną Concoru jest bisoprolol - lek z grupy b-adrenolityków, który nie ma badań w grupie kobiet ciężarnych. Znaczy to, że nie wiemy do końca jaki będzie skutek stosowania leku. Może się nic nie stać a może mieć szkodliwe działanie na płód. Dlaczego nie możesz odstawić leku ? Jakie masz wskazania do jego przyjmowania i kto Ci go przepisał ? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość mira7676 Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Kwietnia 2011 Concor biorę od 15lat-ze wskazań duża arytmia i nadciśnienie, dostałam od kardiologa i na nim czułam się świetnie. w poprzedniej ciąży udało się odstawić..teraz kardiolog też kazał odstawić..schodziłam z dawki przez 7 dni..osmego bez leków.. serce tak mi wariowało, że nie mogłam drgnąć na łóżku, nie mogłam oddychać, nie mówiąc o tym żeby usiąść... musiałam wziąść znowu... zmniejszyłam dawkę do około 3mg/dobę...ale ciśnienie mam teraz 160/100 katastrofa... ;-( już nie wiem co mam robić.. Cytuj Odnośnik do komentarza
cardio Opublikowano 3 Maja 2011 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 3 Maja 2011 Spokojnie, są inne leki dedykowane do leczenia nadciśnienia w ciąży. A co oznacza w Twoim przypadku arytmia ? Dlaczego nie wyeliminowałaś tego problemu przed ciążą? Czy w rzeczywistości masz zaburzenia rytmu serca czy tylko odczuwasz kołatania serca ? Lekiem z wyboru do leczenia nadciśnienia tętniczego w ciąży jest metyldopa (Dopegyt). Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi