Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ciąża a zażywanie Concoru

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, substancją czynną Concoru jest bisoprolol - lek z grupy b-adrenolityków, który nie ma badań w grupie kobiet ciężarnych. Znaczy to, że nie wiemy do końca jaki będzie skutek stosowania leku. Może się nic nie stać a może mieć szkodliwe działanie na płód. Dlaczego nie możesz odstawić leku ? Jakie masz wskazania do jego przyjmowania i kto Ci go przepisał ?

Concor biorę od 15lat-ze wskazań duża arytmia i nadciśnienie, dostałam od kardiologa i na nim czułam się świetnie. w poprzedniej ciąży udało się odstawić..teraz kardiolog też kazał odstawić..schodziłam z dawki przez 7 dni..osmego bez leków.. serce tak mi wariowało, że nie mogłam drgnąć na łóżku, nie mogłam oddychać, nie mówiąc o tym żeby usiąść... musiałam wziąść znowu... zmniejszyłam dawkę do około 3mg/dobę...ale ciśnienie mam teraz 160/100 katastrofa... ;-( już nie wiem co mam robić..

Spokojnie, są inne leki dedykowane do leczenia nadciśnienia w ciąży. A co oznacza w Twoim przypadku arytmia ? Dlaczego nie wyeliminowałaś tego problemu przed ciążą? Czy w rzeczywistości masz zaburzenia rytmu serca czy tylko odczuwasz kołatania serca ? Lekiem z wyboru do leczenia nadciśnienia tętniczego w ciąży jest metyldopa (Dopegyt).