Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ataki duszności, zawrotów głowy i kołatania serca przy zapaleniu stawów

Gość paaulinaa12

Rekomendowane odpowiedzi

Gość paaulinaa12

Dzień dobry Mam 17 lat. Leczę się na zapalenie stawów. Biorę leki. jeden już w sumie odstawiłam. W niedzielę tydzień temu po połknięciu (zawsze miałam brać 1 tab. przed snem) nie mogłam zasnąć, po czym mialam problemy z oddychaniem, kolatanie serca, bylo mi słabo, trzęsłam się z zimna. Mama zadzwoniła po pogotowie, kiedy przyjechali miałam puls 125 i ciśnienie 140/90, EKG zrobili i wyszło ok. Potem jeszcze kilka razy mierzyli puls i zmalał do 90. Stwierdzili, że to kołatanie serca, ciśnienie i dreszcze to napad ala nerwicowy, bo przestraszyłam się tych duszności. Zwaliłam to wszystko na skutek uboczny , ponieważ ma on ich bardzo wiele i m.in. trudności w oddychaniu też (oczywiście odstawiłam go). W poniedziałek miałam jeszcze trzy takie same ataki, mama kupiła leki ziołowe uspokajające , które pomagały, we wtorek miałam dwa ataki, ale już słabsze, jednak leki uspokajające musiałam wziąć. W środę tylko jeden napad, ale naprawdę słaby (juz nie brałam nic na uspokojenie). Potem już było ok tylko utrzymywało się uczucie *ciężkiej* głowy, zawroty głowy (ale nie cały dzień). W piątek raz mi się ciężko oddychało, ale bez ataku kolatania i innych objawów. W sobotę już było ok, dziś też do czasu. Poszłam z mamą do lodziarni i tam było gorąco, zaczęło mi się kręcić w glowie i troszkę robić slabo, lekkie kołatanie serca miałam, zaczął mnie boleć nadgarstek tak jakby piekł mnie w środku i lekko zdrętwiały mi ręce, poczułam też ból kolan, jak wyszłyśmy na dwór juz było ok tylko teraz mam dalej zawroty głowy. Nigdy nie miałam duszności ani niczego takiego nawet jak byłam w zatłoczonym i dusznym pomieszczeniu. Kłuje mnie też po lewej stronie klatki piersiowej, a czasem ucisk w mostku. Teraz już nie wiem czy to wszystko to na pewno wina leku. Dodam jeszcze, że leczyłam się nim dopiero 2 tygodnie. Martwię się tym bardzo. Wizytę u mojego reumatologa mam we wtorek dopiero, a chciałabym już się dowiedzieć co to może być. Dodam jeszcze, że na prawym migdale mam białe naloty, lecz gardło mnie w ogóle nie boli, zeszły one same kilka dni temu, a dziś znów się zrobiły, nie wiem czy to może miec z tym coś wspólnego. Pozdrawiam z góry dziękuję za odpowiedź

Miałam podobnie,lekarze wynajdywali różne choroby,łącznie z RZS i leki sterydy ale intuicyjnie ich nie wzięłam;okazuje się,ze te bóle w rejonie stawów łokci,ramion,cierpnięcie ręki lewej,teraz obydwu,duszności,kłucie,ciężko w piersiach,po niewielkim wysiłku(zakupy) kilka dni dochodzę do siebie,to ma związek z niedomykalnością zastawki mitralnej(chyba teraz III-ci stopień)i również trójdzielnej.Czeka mnie niebawem operacja.A na początku:to nic nie jest,ręka cierpnie-od kregosłupa,stawy(nawet na boreliozę i dnę moczanową robiłam badanie i nic nie wyszło)przez kilka mieś.brałam leki na reumatyzm(że niby autoimmunolagia -walka z własnymi komórkami)ale zaczął mnie boleć żołądek i sama odstawiłam.I okazuje się,że dobrze zrobiłam.Biore tylko leki na serce(bisocard,aspargin,lisiprol HCT)

Gość paaulinaa12

U mnie zapalenie stawów zostało wcześniej stwierdzone, wyszło w rezonansie. Te objawy duszności itd. miałam dopiero pierwszy raz w życiu. Przypuszczałam, że to po tym leku Arechin, ale teraz już sama nie wiem, bo dośc długo mnie trzymają zawroty głowy, kłucie i ucisk w klatce piersiowej.

Dwóch litrów wody w ciągu doby to Ty nie wypijasz.Zawroty głowy to skutek niedokrwienia.Jeśli usuniesz przyczynę skutek sam zniknie.Zacznij od paznokci / bez lakieru /,jeśli są blade,bez połysku,a po naciśnięciu płytki paznokcia długo pozostają blade,nie różowieją?Zerknij w swojw piękne oczy,czy są zaczerwienione,piekące,wrażliwe na światło,często mrugasz?Mięśnie karku i barków sa sztywne,bolące?Punkty po obu stronach kręgosłupa,leżące na osi pionowej łopatek i na wysokości pierwszego kręgu piersiowego,są przy ucisku bardzo bolesne?Krwawienia miesięczne są skąpe?Jeśli odpowiedzi są twierdzące,przyczyna może tkwić w wątrobie,w jej stanie chorobowym zwanym **brak krwi w wątrobie**.Wszystko wraca do normy gdy wątroba ma wystarczającą ilość krwi.Musisz wiedzieć,że ten narząd jest władcą mięśni i nerwów,ścięgien i wiązadeł,oczu,ma również bardzo wiele do powiedzenia w sprawie krwawień.Jest magazynierem i dyspozytorem krwi i jeśli ma manko powoduje skurcze i drgania mięśni wyciskając w ten sposób rezerwy.Napięty mięśień obkurcza z kolei znajdując e się w nim naczynia,zmniejszając w ten sposób dopływ krwi i jednocześnie podnosząc jej ciśnienie.Brak krwi powoduję gorąco wątroby,należy ją chłodzic,za pomocą np,mięty,witaminy C,owoców,twarogu,pomidorów,jogurtu.Należy unikać smaku gorzkiego gorącego / kawa /,słodkiego gorącego,ostrego gorącego/ cebula,czosnek/.Woda jest ważny składnikiem krwi.Może przydałoby sie badanie pod kątem anemii?To co wyżej to nie jest przejaw mojego intelektu lecz wielowiekowe obserwacja Chińczyków.