Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Interpretacja wyniku TSH przy niedoczynności tarczycy

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich . Mam pytanie. tylko nie wiem czy dobrze tu trafiłam jak by co to przepraszam. Nie dawno się dowiedziałam że mam chorą tarczycę mam niedoczynność tarczycy.I biorę leki Euthyrox N 50 Zrobiłam wyniki na TSH i magnez A oto one: TSH 6,120 a norma 0,40-4 i magnez 2,09 a norma -1,9-2,5 Powiedzcie mi czy to są złe wyniki czy nie ? I czy mogę mieć problemy z sercem przy takiej chorobie?

Zrób całą resztę badań, przeciwciała (lekarz będzie wiedział, co zakreślić z skierowaniu, a jeśli nie, to mu podpowiedź...), być może usg tarczycy, dopiero wtedy można coś powiedzieć. Na samym tsh nie ma się co opierać, trzeba rozszerzyć diagnostykę. P.ciała przeciwtarczycowe mikrosomalne - ATPO P.ciała przeciw tyreoglobulinie - ATG Trójjodotyronina wolna - fT3 Tyroksyna wolna - fT4 Lipidogram Wit. D3, B12, Ferrytyna, selen Wapno itd.

Cześć, Mam pytanie - czy wynik 8,5 przy górnej granicy 6,0 (niedoczynność tarczycy) przy jednoczesnym braku objawów typowych dla tego rodzaju tarczycy to coś bardzo niepokojącego? Jestem na etapie oczekiwania na wizytę u endokrynologa. Jedyne, co mnie zaniepokoiło, to nadmierna potliwość (co znowu nie jest przecież objawem typowym dla nadczynności z tego, co czytam). Proszę o jakieś sugestie :) Pozdrawiam.