Gość Łukasz Opublikowano 14 Czerwca 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2005 Mam tescik 7 pytan czy ktos mi pomoze pliss :) 1 Czas jednego pełnego skurczu serca wynosi w spoczynku a) 0.4 sek b) 1.8 sek c) 2.5sek d) 0.8sek 2 Wczasie skurczu miesnia blony Krauzego a) zblizaja sie do siebie b) oddalaja sie od siebie c) pozostaja w stałej odległosci d) zalezy to od rodzaju skurczu ( izotoniczny lub izometryczny) 3 Co oznacza sie symbolem a-Vo2 diff a) pojemnosc tlenowa krwi b) zawartosc tlenu w mieszanej krwi zylnej c) róznice tetniczo-zylna w wysyceniu krwi tlenem d) róznice tetniczo-zylna w zawartosci CO2 4 Trening wysoko górski nasila a) erytropoeze b) erytropenię c) wzrost przemiany podstawowej d) nie powoduje zadnych zmian w organizmie 5 Erytrocyty sa hemolizowane w roztworach a) izotonicznym b) hipertonicznym c) hipotonicznym d) w zadnych z wyzej wymienionych 6 Czesc współczulna autonomicznego układu działa na serce a) pobudzajaco b) nie oddziałuje c) pobudzjaco i hamujaco d) hamujaco Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Łukasz Opublikowano 14 Czerwca 2005 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 14 Czerwca 2005 1- A 3- c 4- a 5 -b 6- a i nie mam pojęcia co to błony krauzego, pierwszy raz o tym słyszę. Nawet w Bochenku nic o tym nie ma:) Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Paweł K Opublikowano 31 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 31 Maja 2009 błona krauzego dzieli miofibryle na segmenty. fragment miedzy dwiema błonami to sarkomer. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość mustache Opublikowano 20 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2010 jak dla mnie w 1 i 5 glupoty gadasz. student 2 roku lek.... Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Piet Opublikowano 20 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 20 Października 2010 Jak dla mnie nie to forum... Jak dla mnie, nie chcę by mnie w przyszłości leczyli lekarze nabywający wiedzę na forach. Łukasz, może nie trafiłeś ze studiami ? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Ewa z Tetralogią Fal Opublikowano 21 Października 2010 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 21 Października 2010 Radzę się zabrać do nauki, a nie szukać pomocy w necie. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi